Geroosterde bloemkool met curry en tahin dip. Meer groenten eten wordt één groot feest met deze geroosterde, in gele curry pasta gemarineerde bloemkool. Met een knapperig laagje parmezaanse kaas on top om het af te maken en een romige dip van tahin om te dippen. Dit heerlijke gerecht barst van de vitamines én smaak. Je bakt de bloemkooltjes eenvoudig op een ovenplaat en de oven doet verder het werk. Wij eten deze geroosterde bloemkool graag als bijgerecht en ook Louen (1) is er gek op!
Gele curry & tahin
Als bloemkool twee beste vrienden zou hebben, dan zouden dat gele curry en tahin zijn. Oftewel sesampasta. Ik kies in dit recept voor gele curry pasta (die van Fairtrade is favoriet!) omdat deze het minst pittig is. Wel zo fijn als kleine Louen ook mee eet. Liever wel een beetje pit? Ga dan voor een rode curry pasta. Om het gerecht nog nét even wat spannender te maken serveren we er een easy peasy dip bij van tahin. Kneepje vers limoensap erdoor, wat honing, misschien een drupje sriracha. Groenten eten was nog nooit zo lekker.
Geniet ervan!
Tip: mocht je nou denken “Bo, ik heb zó’n drukke dag gehad en ik heb écht geen zin om dat dipje erbij te maken.” Laat het dipje dan weg. Ook zonder de dip is deze geroosterde bloemkool heerlijk!
Nog meer gezonde bijgerechten
- Geroosterde aardpeer uit de oven met dille en feta
- Canarische aardappelen (papas arrugadas) met mojo picon
- Pastinaakfrieten met hoisinmayonaise
- Gestoofde prei in roomboter en witte wijn
- Pastinaak gratin met salie en parmezaanse kaas
Geroosterde bloemkool met curry en tahin dressing
Ingrediënten
- 1 bloemkool - 700 gr totaal
- 2 el gele currypasta
- 4 el olijfolie
- 1 limoen
- 1 lente ui
- 45 gr parmezaanse kaas
Tahin dip
- 60 gr tahin - sesampasta
- 1 el limoensap
- 1 tl honing
- 4 el water
- optioneel: drupje sriracha
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Was de bloemkool en snijd in roosjes. Meng in grote kom de gele curry pasta met de olijfolie en het sap van een halve limoen. Meng de bloemkool roosjes door de marinade en zorg dat alle roosjes goed bedekt zijn.
- Verdeel de gemarineerde bloemkool over de bakplaat en rooster de bloemkool 25 minuten in het midden van de oven.
- Maak ondertussen de tahin dip. Verzamel alle ingrediënten in een kommetje en meng tot een romige dip. Voeg eventueel nog een theelepel water toe als de dip te dik is. Snijd de lente ui in dunne ringetjes.
- Haal de bloemkool uit de oven, rasp de kaas erover en schuif hem nog 5 minuutjes de oven in, of tot je een mooi goudbruin kaaskorstje hebt.
- Strooi de lente ui over de bloemkool. Serveer de dip er in een schaaltje bij of drizzle hem eroverheen.
Het ziet er heerlijk uit. Dit gaan we volgende week eens maken.
Mag ik vragen wat je er bij eet?