Nederland gezonder later eten: dat is de voornaamste reden dat Beaufood ooit is ontstaan. Ik wil je inspireren om lekker veel (of in ieder geval meer) groenten te eten! Door middel van smaakvolle en eenvoudige recepten met groenten in de hoofdrol en met een creatievere bereidingswijze dan het slapkoken van groenten in een pan water. Waardoor er trouwens ook nog eens onnodig voor voedingsstoffen verloren gaan, maar dat terzijde ;) Met groenten kun je zóveel meer kanten op. Neem bijvoorbeeld een bosje bospenen. Die kun je dus ge-wel-dig in hun geheel roosteren in de oven. Geroosterde wortels zijn veel smaakvoller dan gekookte én ze behouden zo ook nog eens meer voedingsstoffen. Het liefst rooster je de wortels wat langer op lage temperatuur, maar ik snap dat je daar na een drukke werkdag niet altijd de tijd voor hebt. In dat geval is korter roosteren op hoge temperatuur ook prima. Daarover hieronder meer!
En zei ik al dat wortels, rode pesto en parmezaanse kaas echt een wáánzinnig lekkere combi is?
Geroosterde wortels
Je kunt wortels op twee manieren roosteren. Kort op hoge temperatuur of lang op lagere temperatuur van zeg zo’n 100 graden. Allebei lekker, maar het liefst ga je voor de lage temperatuur. Goede plantaardige antioxidanten verliezen namelijk hun werking als ze worden verhit. En hier is niet veel voor nodig, dit begint al bij 50 graden. Nu wordt het wel een héél lang verhaal als je de wortels roostert op 50 graden, maar ga eens voor een gulden middenweg van 100 graden. Schuif ze gewoon meteen in de oven als je thuis komt van werk en de oven doet de rest! Smeer ze van te voren wel even in met een lekkere laag zelfgemaakte rode pesto. Rode pesto en wortels zijn namelijk dikke, dikke smaakvrienden. Serveer de geroosterde wortels zo óf (leuk als je een etentje geeft) op een bedje van opgeklopte sesampasta. Goddelijke combi kan ik je vertellen. Maar opgeklopte sesampasta of niet, dat goudbruine korstje van parmezaanse kaas mag je niet achterwege laten hoor!
Zin in nog meer lekkere recepten met wortel?
- Wortel pannenkoeken met kokossiroop (heerlijk als gezond ontbijt)
- Vegan wortel-ahorn spread (ideaal als broodbeleg of als dip voor bij de borrel)
- Wortel patties met yoghurtdip (kidsproof!)
- Jazzar: gezonde dip met wortel en pompoen (favorietje)
- Wortel noodles met shiitakes en honing-soja dressing (deze noodles moet je écht geproefd hebben)
Geroosterde wortels met pesto en parmezaanse kaas
Ingrediënten
- 500 gr bospenen
- 65 gr rode pesto
- 1 el olijfolie
- 20 gr parmezaanse kaas
- 1 klein handje verse peterselie
- 1 el sesamzaadjes
Optioneel (of/of)
- 4 el whipped sesampasta
- 4 el hangop
Instructies
- Was de bospenen onder de kraan en haal er een dunschiller over.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (snelle manier) of op 150 graden (zachtgegaarde manier). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verdeel de bospenen over de ovenplaat. Verdeel de rode pesto samen met een een eetlepel olijfolie over de bospenen. Zorg dat alles goed bedekt is.
- Haal de bospenen uit de oven en rasp de parmezaanse kaas erover. Schuif nog 5 minuten terug in de oven tot de kaas is gesmolten en een licht goudbruin korstje heeft.
- Rooster de bospenen een uur op 150 graden óf 25 minuten op 200 graden.
- Garneer de geroosterde bospenen met verse peterselie en sesamzaadjes.
Optioneel
- Serveer de geroosterde bospenen als je een etentje geeft op een bedje van whipped sesampasta. Mega aanrader! Als je geen zin/tijd hebt om whipped sesampasta te maken kun je ook hangop gebruiken.
0 reacties