Onpopulaire mening: ik vind hummus niet zo spannend. Als ik het uitgebreide supermarktschap mag geloven, is er niets lekkerder dan zo’n bakje gepureerde kikkererwten. Maar zo kaal op een crackertje? Mwah, doet me weinig. Tenzij je me een bord loaded hummus voorschotelt! Dan breng je ‘m – wat mij betreft – meteen van 0 naar 100. Loaded hummus is niets meer en niets minder dan hummus beladen met toppings. In een restaurant bestelde ik laatst een loaded hummus met gegrilde groenten, feta, kruiden en amandelschaafsel. Dat bleek zo’n fantastisch goede combinatie te zijn, dat ik nog net mijn bord niet schoon heb gelikt. Eenmaal thuis maakte ik ‘m zelf na. Met succes, dus vandaag deel ik het heerlijke lunch- en borrelrecept met jullie!
Loaded hummus met gegrilde groenten
Dé sleutel naar de allerlekkerste loaded hummus? Zelfgemaakte hummus. Dat heb je misschien wel eens eerder gedaan, maar als ik je dan nóg een tip mag geven: gebruik gedroogde kikkererwten in plaats van voorgekookte kikkererwten uit blik. Dat maakt een wereld van verschil, echt waar! Deze kikkererwten week je, kook je en pureer je daarna samen met een beetje kookvocht tot de allerzachtste, allerlekkerste hummus ooit. Hoe je dat precies doet en welke smaakmakers je daar nog meer aan toevoegt, lees je hier!
Deze hummus lijkt in niets op de kant-en-klare hummus uit de supermarkt. Deze is veel gezonder: die supermarkthummus wordt namelijk meestal gemaakt van de goedkoopste olie. En guess what, dat is vaak niet de lekkerste en meest voedzame olie. Bovendien is zelfgemaakte veel lekkerder en voller van smaak. Voor deze loaded hummus met gegrilde groenten gebruikte ik bijvoorbeeld pindakaas (en dus pindaolie) in plaats van tahin en dat was héérlijk. Ik lepelde de hummus op met bospenen, bietjes en stukjes brood.
Heb je trouwens geen tijd of zin om de hummus zelf te maken, dan kan je natuurlijk prima een bakje uit de supermarkt halen. Je levert wat in qua smaak en voedingsstoffen, maar goed: soms moet je het niet moeilijker maken dan nodig.
Meer met hummus
Loaded hummus met gegrilde groenten
Ingrediënten
- 250 gr zelfgemaakte hummus ik heb voor dit recept de tahin vervangen door pindakaas. Aanrader!
- 350 gr bieten bio
- 300 gr bospenen bio
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl uienpoeder
- scheut olijfolie extra vierge
- 100 gr feta
- 2 el fijngehakte peterselie
- 1 el geroosterd amandelschaafsel
Instructies
- Maak eerst de homemade hummus óf gebruik kant en klare hummus.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bieten en de wortels. Snijd de biet in partjes en de wortel in dikke repen. Leg de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met een flinke scheut goede olijfolie en bestrooi met komijnzaad, uienpoeder, peper en zout. Hussel goed door en rooster de groenten 40 minuten in de oven. Tip: 20 minuten kan ook, maar met 40 minuten hebben de groenten de perfécte bite.
- Schep de hummus op een groot bord en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Verdeel de groenten erover en garneer de loaded hummus met geroosterd amandelschaafsel, peterselie en feta. Optioneel: een extra drizzle olijfolie en honing.
- Geniet ervan!
0 reacties