Als je me op Insta volgt dan kan het je onmogelijk ontgaan zijn: ik was in Turkije, in Istanbul! En niet zomaar op vakantie of citytrip, ik was er op culinaire persreis. Hoe gaaf is dat?! We hebben er de stérren van de hemel gegeten. Wat kan je daar verrukkelijk vertoeven zeg. Natuurlijk ga ik hier nog lekker veel over delen, te beginnen met deze heerlijke hummus. Tijdens één van de Turkse diners kregen we een hummus van cashewnoten voorgeschoteld. Zij serveerden ‘m als voorgerecht maar ik zag ook meteen potentie voor een lekkere borreldip. Overigens weet ik zeker dat je deze cashewhummus net zo goed op een cracker of getoast broodje kan smeren als lunch. Hij is hoe dan ook superlekker! Heel fris en goed gekruid. En door cashewnoten te gebruiken als basis, en dus geen kikkererwten, werd hij extreem romig en net wat voller van smaak. Mega lekker.
Hmmm hummus…
Het zal een jaar of wat, zeg 6, geleden zijn dat hummus z’n intrede maakte in het Hollandse voedsellandschap. Binnen no time puilden de vitrines van je plaatselijke supermarkt uit met hummusvariaties. Ik ben vrolijk op die trein gehopt want ik ben gróót fan van dit boterzachte smeerseltje. Om te beginnen omdat het heel lekker kruidig en zacht is, maar daarnaast ook omdat je er alle kanten mee op kan. Werp één blik op het schap en je ziet al een bakje pompoenhummus, bietenhummus, erwtenhummus, zoete aardappelhummus en ga zo maar door.
Maar ik vind hummus dus ook geweldig omdat het ultragezond is: de basis van kikkererwten en tahin (sesampasta) is hartstikke voedzaam. Maar maak ‘m dan wel zelf, want in de versies uit de supermarkt zit voornamelijk veel olie. Totaal onnodig! Gelukkig is zelf hummus maken heel simpel. Je steekt de stekker van je staafmixer of keukenmachine in het stopcontact en dan ben je bij wijze van spreken al klaar. Oké, toegegeven: voor deze cashewhummus moet je nét een beetje meer moeite doen. De nootjes moet je voor het malen namelijk laten weken voor het lekkerste, romigste resultaat. It’s worth it!
Meer hummusrecepten
- Chocoladehummus (geen grap – deze versie kon je een hele tijd lang ook in veel supermarkten kopen maar die trend is geloof ik wel voorbij) (maar lekker is het sowieso nog steeds!)
- Hummus van gegrilde puntpaprika
- Een hummus party plateau (ook een leuk idee voor deze hummus van cashewnoten)
- Hummus van geroosterde boerenkool
- Doperwten-limoenhummus
… en zo heb ik nog véél meer heerlijke hummusrecepten online staan. (I told you: je hebt hier te maken met een echte liefhebber!) Gebruik de zoekfunctie bovenaan mijn website voor meer hummusinspiratie.
Dit je heb je nodig voor deze hummus van cashewnoten / 450 gram
- 500 gr cashewnoten
- 45 gr tahin – sesampasta
- 5 el extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 tl komijn
- sap van een 1/2 citroen
- 75 – 100 ml havermelk – of een andere plantaardige melk
Zo maak je deze hummus van cashewnoten
Week de cashewnoten minimaal 4 uur in een kom met ruim water. Hierdoor worden ze zacht waardoor de cashewhummus straks extra romig wordt. Als je dit niet doet, krijg je een wat korrelige hummus als resultaat.
Doe de geweekte cashewnoten samen met de tahin, olijfolie, knoflook, gerookte paprikapoeder, komijn en citroensap in je keukenmachine. Breng op smaak met een flinke snuf peper en zout. Voeg een scheutje (haver)melk toe en mix tot een romige massa. Voeg meer havermelk of nog wat olijfolie toe tot je de juiste dikte hebt. Het moet een mooie egale hummus worden. Ik liet mijn machine een minuut of 3 draaien.
Proef en voeg naar smaak nog wat peper, zout, paprikapoeder of komijn toe.
Smeer de hummus van cashewnoten uit over een bord en versier met kleine geroosterde tomaatjes, sesampasta, gehakte nootjes, verse peterselie en een scheutje olijfolie. Serveer met geroosterd brood of stengeltjes om te dippen!
Je kunt de cashewhummus 4 tot 5 dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren.
Tip: de tomaatjes roosterde ik 15 minuten in de oven op 180 graden, met een scheutje olijfolie erover en een snuf zeezout. Ga vooral voor kleine zoete tomaatjes (en sla de bleke variant over), want die zijn het meest smaakvol!
0 reacties