...

Groene pesto van wortelloof

Groene pesto van wortelloof

Groene pesto van wortelloof

Groene pesto van wortelloof. Zeg eens eerlijk, bonjour jij het groene loof van een bos bospenen ook meestal in de prullenbak? Vorige week deed ik een polletje via Instagram stories en maar liefst 3200 mensen gooien het loof weg, tegenover 67 mensen die er wel iets nuttigs mee doen. Ikzelf hoorde voorheen ook bij die grote groep die het wortelloof weggooit. Ik wist gewoon nooit zo goed wat ik ermee kon doen. Tot ik erachter kwam dat deze groene blaadjes heel veel vitamines bevatten én dat je daar ook nog eens hele lekkere dingen mee kunt maken. Groene pesto bijvoorbeeld! Heerlijk op een cracker met plakjes avocado en versgemalen zwarte peper. Of wat dacht je van een lekkere pasta pesto met linzen penne en parmezaanse kaas?

Groene pesto van wortelloof

Biologisch wortelloof

Het groene loof van bospenen is rijk aan vitamines en mineralen en daarbij ook nog eens verrassend goed van smaak. De groene blaadjes smaken ietwat naar wortel en hebben een licht pittig peterselie tintje. Perfect om een gezonde groene pesto van te maken. Wortelloof is daarentegen ook wat bitter van smaak, maar dat hef je eenvoudig op met een flinke hand verse basilicum, een kneep vers citroensap en een scheut goede extra vierge olijfolie. Het liefst kies je voor biologische bospenen, die groeien op een natuurlijk tempo in een vruchtbare bodem. Hierdoor bevatten ze naast een betere smaak, ook nog eens meer voedingsstoffen. Oh, en in een klassieke pesto gaat natuurlijk parmezaanse kaas, maar omdat ik dit net niet in huis had, deed ik er een plak geitenkaas door. Ik moet zeggen: ergggg lekker.

Op naar het recept!

Groene pesto van wortelloof

Groene pesto van wortelloof

Dit heb je nodig voor deze groene pesto van wortelloof

  • het groene loof van een bosje bospenen – in ieder geval een flinke hand vol loof, liefst biologisch.
  • een flinke hand verse basilicum – steeltjes en blaadjes 
  • 1 plak geitenkaas
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 knoflookteen
  • sap van een halve citroen
  • flinke scheut extra vierge olijfolie

 

Zo maak je het

Snijd het groene loof van de bospenen. Zorg ervoor dat je een flinke hand vol hebt en spoel deze schoon onder de kraan.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.

Verzamel alle ingrediënten in je keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en voeg een snuf versgemalen zwarte peper en zeezout toe. Zet de machine aan tot je een egale pesto hebt. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe om de pesto te verdunnen.

De groene pesto van wortelloof is tot vijf dagen houdbaar in de koelkast. Ook geschikt om in te vriezen!

Groene pesto van wortelloof

De groene pesto van wortelloof is ook heerlijk om te gebruiken in deze recepten!

Broccoli gnocchi met pesto en geitenkaas

Pesto courgetti met gebakken zalm en burrata

Glutenvrije pizza met halloumi en rucola pesto

Kruidige zoete aardappels met courgette pesto

Spinazie pizza met pesto en mozzarella

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Geroosterde pompoen met miso roomsaus

Gezonde avondmaaltijd: geroosterde pompoen met miso roomsaus.. Haal de pompoenen maar in huis lieve mensen, want het is HERFST! Ik hou van de herfst. En dan met name de herfstzon, goudoranje kleuren, rode wijn en alle soorten groenten en fruit die verkrijgbaar zijn in...

Lees meer
Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Caroline

    Hoi Bo,

    Zalig! En het hele thuisfront vind dit, inclusief mijn moeder. Zij at ook bij ons.
    Ik moet wel beter naar jou luisteren betreft de hoeveelheid teentjes knoflook ;-).
    Ik had veel loof en dacht oké daar kunnen dan ook wel een paar tenen knoflook extra bij.
    Dat doe ik de volgende keer iets minder.

    Bedankt weer voor deze eyeopener.

    Gr. Caroline

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *