Groene pesto van wortelloof. Zeg eens eerlijk, bonjour jij het groene loof van een bos bospenen ook meestal in de prullenbak? Vorige week deed ik een polletje via Instagram stories en maar liefst 3200 mensen gooien het loof weg, tegenover 67 mensen die er wel iets nuttigs mee doen. Ikzelf hoorde voorheen ook bij die grote groep die het wortelloof weggooit. Ik wist gewoon nooit zo goed wat ik ermee kon doen. Tot ik erachter kwam dat deze groene blaadjes heel veel vitamines bevatten én dat je daar ook nog eens hele lekkere dingen mee kunt maken. Groene pesto bijvoorbeeld! Heerlijk op een cracker met plakjes avocado en versgemalen zwarte peper. Of wat dacht je van een lekkere pasta pesto met linzen penne en parmezaanse kaas?
Biologisch wortelloof
Het groene loof van bospenen is rijk aan vitamines en mineralen en daarbij ook nog eens verrassend goed van smaak. De groene blaadjes smaken ietwat naar wortel en hebben een licht pittig peterselie tintje. Perfect om een gezonde groene pesto van te maken. Wortelloof is daarentegen ook wat bitter van smaak, maar dat hef je eenvoudig op met een flinke hand verse basilicum, een kneep vers citroensap en een scheut goede extra vierge olijfolie. Het liefst kies je voor biologische bospenen, die groeien op een natuurlijk tempo in een vruchtbare bodem. Hierdoor bevatten ze naast een betere smaak, ook nog eens meer voedingsstoffen. Oh, en in een klassieke pesto gaat natuurlijk parmezaanse kaas, maar omdat ik dit net niet in huis had, deed ik er een plak geitenkaas door. Ik moet zeggen: ergggg lekker.
Op naar het recept!
Dit heb je nodig voor deze groene pesto van wortelloof
- het groene loof van een bosje bospenen – in ieder geval een flinke hand vol loof, liefst biologisch.
- een flinke hand verse basilicum – steeltjes en blaadjes
- 1 plak geitenkaas
- 2 el pijnboompitten
- 1 knoflookteen
- sap van een halve citroen
- flinke scheut extra vierge olijfolie
Zo maak je het
Snijd het groene loof van de bospenen. Zorg ervoor dat je een flinke hand vol hebt en spoel deze schoon onder de kraan.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Verzamel alle ingrediënten in je keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en voeg een snuf versgemalen zwarte peper en zeezout toe. Zet de machine aan tot je een egale pesto hebt. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe om de pesto te verdunnen.
De groene pesto van wortelloof is tot vijf dagen houdbaar in de koelkast. Ook geschikt om in te vriezen!
De groene pesto van wortelloof is ook heerlijk om te gebruiken in deze recepten!
Broccoli gnocchi met pesto en geitenkaas
Pesto courgetti met gebakken zalm en burrata
Glutenvrije pizza met halloumi en rucola pesto
Hoi Bo,
Zalig! En het hele thuisfront vind dit, inclusief mijn moeder. Zij at ook bij ons.
Ik moet wel beter naar jou luisteren betreft de hoeveelheid teentjes knoflook ;-).
Ik had veel loof en dacht oké daar kunnen dan ook wel een paar tenen knoflook extra bij.
Dat doe ik de volgende keer iets minder.
Bedankt weer voor deze eyeopener.
Gr. Caroline