Iedereen die mij ook maar een beetje kent weet dat ik nooit een standaard gerecht op tafel zal zetten tijdens de feestdagen, maar het wel altijd heel leuk vind om een culinaire twist te geven aan klassieke gerechten. Neem bijvoorbeeld deze garnalen cocktail met goddelijke cocktailsaus. Een heerlijk voorgerecht dat je ook nog eens binnen maximaal tien minuten gemaakt hebt. Zoals het heurt met ingrediënten als Hollandse garnaaltjes en cocktailsaus. Wat zeg ik: een góddelijke cocktailsaus! Met stipt de ster van dit gerecht. Geloof mij, na dit recept zul je nooit meer terug willen naar zo’n kant en klare fles veel te zoete cocktailsaus, zó lekker is hij.
Goddelijke cocktailsaus
Ik leerde deze cocktailsaus maken tijdens een online kookworkshop van tomatenmerk Mutti en vrouwelijke meesterkok Angelique Schmeinck. (Remember deze video waarin ik mee mocht met CuliAir, het enige luchtballon restaurant ter wereld? Angelique is de chef én bedenker van deze waanzinnige culinaire ballonvaart). Bij het proeven van de saus, die eigenlijk bedoeld was tomaatdressing bij een compleet ander gerecht, deed hij me direct denken aan cocktailsaus. Maar dan extreem romig en super smaakvol.
Lang verhaal kort: hieronder vind je mijn Beaufood versie op de klassieke garnalen cocktail met Hollandse garnalen, verse dille en de lekkerste cocktailsaus ever. Verder maak je dit gerecht af met knapperige toastjes en appelkappers. Je weet wel, die uit de kluiten gewassen kappertjes met een steeltje. Gewone kappertjes zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant, maar als de bloemknoppen bevrucht worden dan ontstaat er een soort van bes. Voilà, een appelkapper! Of de kapperappel. Kan allebei.
Geniet van dit lekkere voorgerecht!
Heb je deze feestelijke voorgerechten al gezien?
Vegan coquilles in knoflookboter
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise
Hartige tompouce a la garnalen cocktail
Glutenvrije bladerdeegtaartjes met gerookte zalm en dille room
Dit heb je nodig voor deze garnalen cocktail met goddelijke cocktailsaus / vier personen:
- 300 gr Hollandse garnalen
- stuk of 8 appelkappers
- toastjes of crackertjes om erbij te serveren/dippen
- paar takjes verse dille als garnering
Voor de goddelijke cocktailsaus
- 1 heel ei
- 15 gr appelazijn
- 15 gr dijon mosterd
- paar drupjes tabasco
- 40 gr Mutti Doppio – dit is dubbel geconcentreerde tomatenpuree en kun je eventueel vervangen door gewone tomatenpuree
- 50 gr passata
- 200 ml zonnebloemolie
- 50 ml extra vierge olijfolie
- Optioneel voor echte cocktailsaus: een mini scheutje cognac
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker, voeg een snuf peper en zout toe en schenk als laatste de zonnebloem en -olijfolie langs de zijkant in de maatbeker.
Zet je staafmixer in de beker, draai rond en trek hem heel langzaam omhoog. Door de staafmixer langzaam omhoog te halen heb je binnen een paar seconden een mega luchtige saus.
Schep twee eetlepels cocktailsaus op een bordje of in een kleine kom (wat je leuk vindt) en smeer uit met de bolle kant van een lepel. Sluit af met garnalen, appelkappers, hier en daar een takje verse dille en toastjes.
Hoi Bo, kun je ook n andere drank erin doen ipv cognac?
Ja hoor!
Heb er ipv appelazijn frambozenazijn in gedaan was erg lekker
Dag Beau,
Ik heb deze prachtige saus nu twee keer gemaakt en beide keren was het een groot succes! Ik heb wel de ingrediënten voorverwarmd omdat ik bang was dat het zou mislukken met de spullen uit mijn best koude bijkeuken. Gewoon, alles vooraf in een warm badje gelegd. Ook heb ik een zoet iets (een keer honing en een keer agave) erbij gedaan, misschien een vloek in de kerk, maar het maakte voor mij de saus zachter aangezien ik een best scherpe azijn had gebruikt.
Wat ook handig is: de saus blijft lang goed in de koelkast, zeker meer dan een week.
Ik dank je hartelijk voor dit mooie recept en al je andere prachtige recepten, geweldig werk!!
Wat een goede tip om er een zoetje doorheen te doen! Dit probeer ik de volgende keer ook. Liefs, Bo
Ik heb deze met kerst als voorgerecht gemaakt! Groot succes! Als mosterdhater had ik er achteraf denk ik wat minder mosterd in gedaan maar dat is persoonlijk :)
Haha.. De volgende keer een inimini beetje mosterd dan ;)
Hi,
Vraagje, kun je deze saus ook paar uur van te voren maken of wordt hij dan minder lekker?
xx Tessa
Nee hoor, je kunt de saus prima een paar uur of een dag van te voren maken!
Prachtige heelijke recepten