Ik heb me vandaag toch een heerlijk recept voor je! Perféct voor op de paastafel. Afgelopen week stak ik de welbekende chocoladetruffels in een gezonder jasje. Met een romige vulling gemaakt van enkel pure ingrediënten zoals cacaopoeder, plantaardige havermelk en ahornsiroop. Van deze vulling rollen we balletjes, dippen deze vervolgens in pure chocolade en toppen ze af met verse koffieboontjes (daarover hieronder meer!) en korreltjes zeezout. Het resultaat zijn deze héérlijke, gezondere chocoladetruffels met een vulling van romige ganache, omhuld met een knapperig laagje van pure chocolade en crunch van koffie. Want combineer goede koffie met pure chocolade en je hebt een waar smaakbommetje..
Ik vertel je er meer over!
Koffie en chocolade
Koffie en chocolade zijn twee hele, héle dikke smaakvrienden. Op zichzelf zijn deze twee ingrediënten al heerlijk, maar combineer ze en je hebt een ware smaakexplosie. Het is dan wel van belang dat je kiest voor zo puur mogelijke chocolade (liefst met een cacaogehalte van minimaal 85% en zo min mogelijk suiker) en écht lekkere koffie. Mijn favoriet? De biologische, Fairtrade koffiebonen van Café Intención. De koffiebonen zijn afkomstig van kleine boeren uit Midden- en Zuid Amerika. De bonen vormen een melange die wordt samengesteld uit de beste Arabica bonen. En dat ruik én proef je :) Heerlijke koffie met een mooi cremèlaagje. Wist je dat je koffieboontjes daarnaast ook perfect als crunch op gerechten kunt gebruiken?
Gezonde chocoladetruffels
Deze chocoladetruffels zijn echt super easy te maken en zijn ook nog eens geheel vegan, mits je vegan chocolade gebruikt. Oh en, zei ik al dat je maar vijf ingrediënten nodig hebt :) We maken een eenvoudige vulling van cacaopoeder, havermelk en ahornsiroop (that’s it!), rollen er balletjes van en wentelen deze vervolgens door gesmolten pure chocolade. De truffels kunnen, naast een subtiele koffie aroma, namelijk ook wel een lekkere bite gebruiken. Dus pak je vijzel erbij (of een scherp mes), hak een paar koffieboontjes tot kruim en strooi dit als topping over de chocolade truffels. Tip: doe dit wel voordat de gesmolten chocolade uithardt, anders blijft de koffie crunch niet ‘plakken’ aan te truffels.
Geniet van deze gezonde chocolade truffels! En drink er vooral net als ik een heerlijke cappuccino met havermelk bij :D
Zin in nog meer recepten met koffie?
- Vegan koffie smoothie
- Barraquito (Spaanse koffie cocktail)
- Luchtige koffiekoeken van amandelmeel
- Witte Oreo mousse met koffie en mascarpone
Gezonde chocoladetruffels met koffie
Ingrediënten
- 40 gr cacaopoeder
- 30 ml havermelk - of ander soort plantaardige melk)
- 30 ml ahornsiroop
- 60 gr pure cocolade
- 1 el biologische koffieboontjes van Café Intención
Instructies
- Meng in een kleine kom de cacaopoeder, havermelk en ahornsiroop. Roer met behulp van een vork rustig door elkaar tot alles goed gemengd is. Prak net zo lang tot je een samenhangend geheel hebt.
- Note: Het kan even duren (dit komt door de cacaopoeder) voordat alle ingrediënten gemengd zijn. Als de vulling te droog is voeg je een extra lepel havermelk toe, als deze te nat is een theelepel extra cacaopoeder. Maar als je extract de hoeveelheden uit het ingrediëntenlijstje aanhoudt moet het hélemaal goed komen!
- Zet de vulling een kwartiertje in de vriezer of koelkast. Schep daarna met een theelepel 8 hoopjes van de vulling en vorm daar vervolgens met de hand kleine balletjes van.
- Smelt de chocolade au bain marie.
- Vijzel (of hak) de koffieboontjes tot kruim.
- Leg een stuk bakpapier op een bord. Wentel de balletjes door de gesmolten chocolade. Tip: gebruik twee kleine vorkjes.
- Strooi de koffie crunch over de chocolade en sluit af met een paar korreltjes zeezout. Ook heerlijk: een paar gedroogde chili vlokjes!
- Laat de bonbons een half uurtje uitharden in de koelkast. Na een dagje koelkast zijn de bonbons het allerlekkerst! Je kunt ze een week bewaren in een afgesloten bakje. Buiten de koelkast kan ook, maar in de koelkast blijven ze het lekkerst.
Klinkt lekker, dank je voor het recept.
Ik wilde even laten weten dat ik jouw recept voor chocoladetruffels heb uitgeprobeerd tijdens mijn vakantie en het was fantastisch! Ik was een beetje nerveus omdat ik normaal gesproken geen ervaren kok ben, maar de instructies waren zo duidelijk en gemakkelijk te volgen dat het hele proces zonder problemen verliep.
Jaaa leuk om te horen!
Wat heerlijk zeg! Ik heb er (ik had niet genoeg cacaopoeder) een eetlepel oploskoffie door gedaan was ook topppp! Liefs, Lot
Oohhh ze zijn zó lekker Bo! En zo simpel ook om te maken zeg, binnen no time al klaar. Love de combinatie van koffie en chocolade. Ga ze zeker vaker maken voor als ik bezoek heb bijvoorbeeld. Ga zo door met al je heerlijkheid en vrolijkheid online altijd! Liefs, Dalí