Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons thuis met een groep vrienden en hun kindjes. Lees: één gezellige chaos. Ondanks dat Louen (2) ontzettend bang is voor de goedheiligman en zijn pieten was het toch een groot feest. We hebben gezongen, gedanst en de gang bedolven met wortels voor het paard en kruidnootjes voor de pieten. ‘S avonds haalden we eten af bij onze favoriete Indonesische restaurant, maar.. bij een sinterklaasfeestje hoort natuurlijk óók wat zoetigheid. En daarom pronkte bij binnenkomst deze heerlijke chocolade karameltaart op tafel. Met een bodem van kruidnoten en daarop een vulling van karamel (gemaakt van maar één ingrediënt!), zijdezachte pure chocolade en chocolade truffelkruidnootjes..
Taart met chocolade en (snelle) karamel
Wist je dat je binnen een luttele acht minuten zelf karamel kunt maken van gecondenseerd melk? Je vind deze blikjes zoete melk in vrijwel iedere supermarkt. De langzame manier om karamel (of eigenlijk dulce de leche) te maken is door het gesloten blikje gecondenseerde melk een uur lang in zacht kokend water te zetten. Maar met oog op de hoge gasprijzen is er ook een supersnelle manier. Schenk de zoete melk in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Na een minuut of acht is de melk ingedikt tot een heerlijk zoete karamelpasta. De perfecte vulling voor deze Sinterklaastaart. Schenk daar een laag gesmolten chocolade op en je weet niet wat je proeft. De truffelkruidnootjes on top geven een lekkere crunch aan de taart.
Tip: maak deze chocolade karameltaart vooral een dag van te voren. Hierdoor kan hij goed opstijven in de koelkast. Voor het serveren versieren we hem met chocolade truffelkruidnootjes et voila!
Zin in nog meer taart?
- Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem
- Mango taart met amandelbodem
- Louen’s verjaardagstaart: bananenbroodtaart met vanille botercrème
- Biscuittaart met champagne stoofpeertjes
Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes
Ingrediënten
- 200 gr kruidnootjes
- 50 gr boter
- 1 blikje gecondenseerde melk - 397 gram
- 400 ml volvette kokosmelk - ik gebruik de kokosmelk van Fairtrade
- 1 el rauwe cacaopoeder
- 130 gr pure chocolade - minimaal 75%
- snufje zeezout
- 170 gr chocoladetruffel kruidnootjes
Instructies
- Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier.
- Maal de (naturel) kruidnootjes fijn in je keukenmachine. Smelt de boter en meng door de kruimels. Roer goed door en stort in de vorm. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem even in de koelkast.
- Doe de gecondenseerde melk in een kleine pan en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot je een dikke, maar nog nét vloeibare karamel hebt. Dit duurt zo'n 8 minuten. Zet het vuur niet te hoog, zodat de karamel niet aanbrandt. Schep de karamel op de bodem en smeer uit met een lepel.
- Doe de kokosmelk en rauwe cacao in een pannetje en verwarm dit. Let op dat het mengsel niet kookt. Zet het vuur uit en doe de pure chocolade erbij. Wacht twee minuten en roer het mengsel door elkaar tot de chocolade helemaal is opgenomen.
- Voeg een snufje zeezout toe en laat de chocoladevulling een half uurtje staan. Spatel de vulling hierna nog eens door elkaar en schenk het vervolgens over de karamel in de vorm. Zet de vorm minimaal 5 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast, tot de chocolade is opgestijfd.
- Versier de chocolade karameltaart voor het serveren met chocoladetruffel kruidnootjes erop.
Hai Bo! Dit recept vandaag gemaakt, beetje aangepast qua bodem bij gebrek aan kruidnootjes. De bodem en de ganache waren heerlijk! Maar de dulche de leche werd kauwgom hard toen ik het uit het pannetje haalde en niet smeerbaar over de bodem. Later ook niet te eten 😅
Heb jij tips? Wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben?
Te lang laten koken?
Dank je wel voor t meedenken alvast!
Groet Juliette
Ha Juliette, het klinkt alsof je het te lang óf te hard hebt laten koken. Overigens is dit heel makkelijk weer vloeibaar te maken door het potje nog even in een klein laagje kokend water te zetten. Hierdoor wordt het weer smeerbaar! Liefs, Bo