...

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

door | dec 2, 2022 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 2 reacties

Chocolade karameltaart

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons thuis met een groep vrienden en hun kindjes. Lees: één gezellige chaos. Ondanks dat Louen (2) ontzettend bang is voor de goedheiligman en zijn pieten was het toch een groot feest. We hebben gezongen, gedanst en de gang bedolven met wortels voor het paard en kruidnootjes voor de pieten. ‘S avonds haalden we eten af bij onze favoriete Indonesische restaurant, maar.. bij een sinterklaasfeestje hoort natuurlijk óók wat zoetigheid. En daarom pronkte bij binnenkomst deze heerlijke chocolade karameltaart op tafel. Met een bodem van kruidnoten en daarop een vulling van karamel (gemaakt van maar één ingrediënt!), zijdezachte pure chocolade en chocolade truffelkruidnootjes..

Chocolade karameltaart

Taart met chocolade en (snelle) karamel 

Wist je dat je binnen een luttele acht minuten zelf karamel kunt maken van gecondenseerd melk? Je vind deze blikjes zoete melk in vrijwel iedere supermarkt. De langzame manier om karamel (of eigenlijk dulce de leche) te maken is door het gesloten blikje gecondenseerde melk een uur lang in zacht kokend water te zetten. Maar met oog op de hoge gasprijzen is er ook een supersnelle manier. Schenk de zoete melk in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Na een minuut of acht is de melk ingedikt tot een heerlijk zoete karamelpasta. De perfecte vulling voor deze Sinterklaastaart. Schenk daar een laag gesmolten chocolade op en je weet niet wat je proeft. De truffelkruidnootjes on top geven een lekkere crunch aan de taart. 

Tip: maak deze chocolade karameltaart vooral een dag van te voren. Hierdoor kan hij goed opstijven in de koelkast. Voor het serveren versieren we hem met chocolade truffelkruidnootjes et voila! 

Chocolade karameltaart

Zin in nog meer taart?

 

Chocolade karameltaart

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Deze chocolade karameltaart met chocolade truffelkruidnootjes is goddelijk om op tafel te zetten tijdens Sinterklaasavond!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 10 minuten
Koelkasttijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 10 minuten
Gang Dessert, Tussendoortje, Voor bij de koffie
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr kruidnootjes
  • 50 gr boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk - 397 gram
  • 400 ml volvette kokosmelk - ik gebruik de kokosmelk van Fairtrade
  • 1 el rauwe cacaopoeder
  • 130 gr pure chocolade - minimaal 75%
  • snufje zeezout
  • 170 gr chocoladetruffel kruidnootjes

Instructies
 

  • Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier.
  • Maal de (naturel) kruidnootjes fijn in je keukenmachine. Smelt de boter en meng door de kruimels. Roer goed door en stort in de vorm. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem even in de koelkast.
  • Doe de gecondenseerde melk in een kleine pan en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot je een dikke, maar nog nét vloeibare karamel hebt. Dit duurt zo'n 8 minuten. Zet het vuur niet te hoog, zodat de karamel niet aanbrandt. Schep de karamel op de bodem en smeer uit met een lepel.
  • Doe de kokosmelk en rauwe cacao in een pannetje en verwarm dit. Let op dat het mengsel niet kookt. Zet het vuur uit en doe de pure chocolade erbij. Wacht twee minuten en roer het mengsel door elkaar tot de chocolade helemaal is opgenomen.
  • Voeg een snufje zeezout toe en laat de chocoladevulling een half uurtje staan. Spatel de vulling hierna nog eens door elkaar en schenk het vervolgens over de karamel in de vorm. Zet de vorm minimaal 5 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast, tot de chocolade is opgestijfd.
  • Versier de chocolade karameltaart voor het serveren met chocoladetruffel kruidnootjes erop.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Chocolade karameltaart

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer
Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Prei van de barbecue met ansjovis en hüttenkäse

Ik heb weer een barbecue topper hoor lieve mensen! Ik ben enorm fan van makkelijk te bereiden barbecue gerechten die er tóch lekker culinair uitzien. Vaak is het een kwestie van het gerecht een beetje gezellig opmaken en het combineren van een paar eenvoudige...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Juliette

    Hai Bo! Dit recept vandaag gemaakt, beetje aangepast qua bodem bij gebrek aan kruidnootjes. De bodem en de ganache waren heerlijk! Maar de dulche de leche werd kauwgom hard toen ik het uit het pannetje haalde en niet smeerbaar over de bodem. Later ook niet te eten 😅
    Heb jij tips? Wat zou ik verkeerd gedaan kunnen hebben?
    Te lang laten koken?

    Dank je wel voor t meedenken alvast!

    Groet Juliette

    Antwoord
    • Bo

      Ha Juliette, het klinkt alsof je het te lang óf te hard hebt laten koken. Overigens is dit heel makkelijk weer vloeibaar te maken door het potje nog even in een klein laagje kokend water te zetten. Hierdoor wordt het weer smeerbaar! Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept