...

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

door | dec 2, 2022 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 0 Reacties

Chocolade karameltaart

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons thuis met een groep vrienden en hun kindjes. Lees: één gezellige chaos. Ondanks dat Louen (2) ontzettend bang is voor de goedheiligman en zijn pieten was het toch een groot feest. We hebben gezongen, gedanst en de gang bedolven met wortels voor het paard en kruidnootjes voor de pieten. ‘S avonds haalden we eten af bij onze favoriete Indonesische restaurant, maar.. bij een sinterklaasfeestje hoort natuurlijk óók wat zoetigheid. En daarom pronkte bij binnenkomst deze heerlijke chocolade karameltaart op tafel. Met een bodem van kruidnoten en daarop een vulling van karamel (gemaakt van maar één ingrediënt!), zijdezachte pure chocolade en chocolade truffelkruidnootjes..

Chocolade karameltaart

Taart met chocolade en (snelle) karamel 

Wist je dat je binnen een luttele acht minuten zelf karamel kunt maken van gecondenseerd melk? Je vind deze blikjes zoete melk in vrijwel iedere supermarkt. De langzame manier om karamel (of eigenlijk dulce de leche) te maken is door het gesloten blikje gecondenseerde melk een uur lang in zacht kokend water te zetten. Maar met oog op de hoge gasprijzen is er ook een supersnelle manier. Schenk de zoete melk in een pannetje en breng zachtjes aan de kook. Na een minuut of acht is de melk ingedikt tot een heerlijk zoete karamelpasta. De perfecte vulling voor deze Sinterklaastaart. Schenk daar een laag gesmolten chocolade op en je weet niet wat je proeft. De truffelkruidnootjes on top geven een lekkere crunch aan de taart. 

Tip: maak deze chocolade karameltaart vooral een dag van te voren. Hierdoor kan hij goed opstijven in de koelkast. Voor het serveren versieren we hem met chocolade truffelkruidnootjes et voila! 

Chocolade karameltaart

Zin in nog meer taart?

 

Chocolade karameltaart

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Deze chocolade karameltaart met chocolade truffelkruidnootjes is goddelijk om op tafel te zetten tijdens Sinterklaasavond!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 10 min
Koelkasttijd 5 uur
Totale tijd 5 uur 10 min
Gang Dessert, Tussendoortje, Voor bij de koffie
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr kruidnootjes
  • 50 gr boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk - 397 gram
  • 400 ml volvette kokosmelk - ik gebruik de kokosmelk van Fairtrade
  • 1 el rauwe cacaopoeder
  • 130 gr pure chocolade - minimaal 75%
  • snufje zeezout
  • 170 gr chocoladetruffel kruidnootjes

Instructies
 

  • Bekleed de bodem van een ronde springvorm met bakpapier.
  • Maal de (naturel) kruidnootjes fijn in je keukenmachine. Smelt de boter en meng door de kruimels. Roer goed door en stort in de vorm. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet de bodem even in de koelkast.
  • Doe de gecondenseerde melk in een kleine pan en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren tot je een dikke, maar nog nét vloeibare karamel hebt. Dit duurt zo'n 8 minuten. Zet het vuur niet te hoog, zodat de karamel niet aanbrandt. Schep de karamel op de bodem en smeer uit met een lepel.
  • Doe de kokosmelk en rauwe cacao in een pannetje en verwarm dit. Let op dat het mengsel niet kookt. Zet het vuur uit en doe de pure chocolade erbij. Wacht twee minuten en roer het mengsel door elkaar tot de chocolade helemaal is opgenomen.
  • Voeg een snufje zeezout toe en laat de chocoladevulling een half uurtje staan. Spatel de vulling hierna nog eens door elkaar en schenk het vervolgens over de karamel in de vorm. Zet de vorm minimaal 5 uur (liefst een hele nacht) in de koelkast, tot de chocolade is opgestijfd.
  • Versier de chocolade karameltaart voor het serveren met chocoladetruffel kruidnootjes erop.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Chocolade karameltaart

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer
Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm. Een super de luxe gezonde eiersalade met allerlei voedzame toppings. Oké, die gebakken uitjes erop zijn misschien niet súper voedzaam, maar ik ben nog steeds niet over mijn gebakken uitjes verslaving heen ;) Zo'n kruidig...

Lees meer
Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Ohhh we hebben er weer eentje hoor.. Gebakken kip in spinazie roomsaus! Een fantastisch lekker eenpansgerecht met kruidige kip in een romige saus van (heel veel) verse spinazie. Een perfect gerecht voor op een doordeweekse avond. Hij staat namelijk lekker snel op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept