Glutenvrij en gezond bakken, daar heb je een flinke dosis aan creativiteit voor nodig én een beetje kennis want niet alle glutenvrije ingrediënten matchen even lekker bij elkaar. Je wilt natuurlijk wel dat je cake lekker smeuïg is en je taart perfect van smaak. En daar was daar ineens Marike van Oh My Pie, koningin van de glutenvrije taarten, cakes en koekjes! Marike heeft coeliakie en in plaats van te mokken bij alles wat ze niet kan eten kookt en bakt ze erop los. Ik kan uit ervaring zeggen dat ze ontzettend lekkere recepten bedenkt want ik heb er al een aantal gemaakt. En ze waren allemaal zó lekker.. Daarom was ik ook super blij dat Marike aankondigde een eigen Oh My Pie kookboek te gaan maken.
En daar ligt hij dan te shinen op mijn keukentafel. De persoonlijkheid van Marike spat ervan af en ik kan niet anders zeggen dat ik intens vrolijk word van dit boek. Pak dit boek erbij als je zin hebt om een verjaardagtaart te bakken, een heerlijk ontbijtje of een hartig tussendoortje. Dit boek is de bakbijbel voor iedereen die gezond en glutenvrij wil genieten. Bedankt Marike voor dit prachtige boek!
Deze mango taart met amandelbodem van Oh My Pie! komt uit Oh My Pie kookboek. De bodem smaakt geweldig en is gemaakt van amandelmeel en havermout met daarbovenop een vulling van yoghurt, verse mango en een zuurtje van citroensap. Het originele recept is lactosevrij, maar ik gebruikte in dit geval gewoon normale yoghurt. Echt, MAAK deze taart :D
Dit heb je nodig voor deze mango taart met amandelbodem
Voor de bodem
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr havermout – glutenvrij
- 3 el honing
- 3 el kokosolie
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
Voor de vulling
- 600 gr volle yoghurt – kokosyoghurt voor lactosevrije variant
- 4 el honing
- 6 blaadjes gelatine
- 2 el citroensap
- 100 gr mango
Voor de bovenlaag
- 200 gr mango
- 1 el honing
- sap van 1/2 citroen
- 2 blaadjes gelatine
Zo maak je hem
Verwarm je oven voor op 170 graden en bekleed een springvorm (van 18 cm) met bakpapier. Vet de randen in met een beetje kokosvet.
Doe de ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Als het deeg te droog is voeg je een klein scheutje water toe. Bekleed de vorm met het deeg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Zet de vorm voor een kwartiertje in de oven.
Ga verder met de vulling. Roer de honing door de yoghurt en en bewaar een klein beetje van dit mengsel in een apart bakje, zo’n 2 eetlepels. Week de blaadjes gelatine in een bakje koud water.
Breng het citroensap in een pannetje bijna aan de kook. Zet het vuur uit, knijp de blaadjes gelatine uit en roer dit door de citroen. Blijf roeren om klontjes te voorkomen. Schenk beetje bij beetje de yoghurt bij de citroen en blijf goed roeren. Schenk de helft van dit mengsel in de springvorm. Zet de vorm even in de koelkast zodat alles op kan stijven.
Pureer alle mango tot puree en schep 100 gram door de overgebleven helft van het yoghurt mengsel. Als de eerste laag uit de koelkast stijf genoeg is schenk je de tweede laag eroverheen. Zet de taart daarna weer in de koelkast.
Tijd voor de laatste laag. Of zoals Marike het noemt, ‘het gouden tapijtje’. Week de twee velletjes gelatine weer in een bakje koud water. Roer de overige 200 gram mango puree door de honing en het citroensap. Warm dit op in een pannetje, knijp de blaadjes gelatine uit en meng dit erdoorheen. Als de taart uit de koelkast goed is opgesteven schenk je het mango mengsel eroverheen.
Pak de apart gehouden yoghurt erbij en maak hiermee een mooie swirl over de taart. Ik deed dit met een satéprikker.
En nu het moeilijkste.. In de koelkast en wachten maar! Zo’n drie uurtjes.
ik vond dit recepten zo heerlijk dat ik al drie keer gemaakt hebt met verschillende bloem en honing
Hoi! Paar vraagjes…
– Kan deze taart ook in een rechthoekige/vierkante bakvorm? Of breekt de korst dan? Kun je in dat geval de opstaande rand weglaten en de randen bekleden met bakpapier of valt het dan uit elkaar?
– Als ik dit recept x 1,5 of 2 doe, kan dat en is dan alleen de opstijftijd langer?
– Voor hoeveel personen is het originele recept?
Dank!
Hoi! Ik heb de taart nog nooit in een rechthoekige vorm gemaakt maar dat moet kunnen denk ik? Ik zou de opstaande rand (voor de stevigheid) niet weglaten. Je kunt dit recept prima verdubbelen. De opstijftijd zal misschien een half uurtje langer zijn dan. Dit taartje is voor 4 – 6 personen ongeveer. Liefs, Bo
Ik heb mango vervangen voor aardbei, passievrucht toegevoegd en aan het yogurtmengsel drie verschillende soorten natuurlijke kleurstof zodat we een aardbeien-unicorn variant kregen. Errug lekker! Overigens heb ik wel meer gelatine nodig bij al mijn varianten dan in dit recept vermeld staan… echt een top recept wel!
Ik wil deze taart maken, maar kan ik het zonder problemen in mijn oven bakken voor iemand met coeliakie??
Is er iets waarmee ik de honing kan vervangen? Ik eet KHA en ‘honing’ staat op de eet-dit-niet-lijst..
Ja hoor, je kunt dit bijvoorbeeld vervangen door ahornsiroop, rijstsiroop of agave!
Hoi,
Ik heb de taart gemaakt en in plaats van gelatine agar agar gebruikt maar hij is niet stijf geworden helaas.
Voor de vulling heb ik de agar agar samen met de citroensap in een pannetje op laag vuur vermengd en daarna de yoghurt erbij gedaan en geroerd.
Voor de bovenste laag de citroensap en de agar agar op laag vuur vermengd en daarna de mangopuree erdoor geroerd.
Ik weet niet zo goed of ik het goed heb gedaan omdat ik nergens een duidelijke beschrijving kan vinden hoe je agar agar moet gebruiken.
Ik hoor graag van je.
Groetjes Lara
Hoi Laura! Ik kan vanaf hier ook helaas niet zien waar het fout is gegaan.. Ik heb tot nu toe alleen maar goede reacties gehad over deze taart, dus ik gok dat het mis is gegaan bij de agar agar. Ik heb de beschrijving van het gebruik van agar agar expres weggelaten omdat dit nogal kan verschillen per soort. Je kunt het beste op de achterkant van de verpakking van de agar agar kijken, daar staat precies hoe je het moet gebruiken. Liefs! Bo
Agar Agar mag je nooit gebruiken met melkproducten…..Anders stijft het niet op. En er is yoghurt in het recept.
Agar agar is juist vier maal zo sterk als gelatine en ik gebruik het in vrijwel al mijn kwarktaarten. Of die nou met plantaardige of met melkproducten zijn gemaakt. Kan allemaal :D
Hoi Lara,
Zover ik weet is het belangrijk dat het mengsel met de agar agar minimaal een temperatuur van 80 graden Celcius moet hebben bereikt. Wellicht is dat het probleem geweest.
Groeten,
Carla
Waar kan je kokosolie mee vervangen? Zonnebloem?
Alles in huis behalve de kokosolie?
Ik ben benieuwd, had niet alle ingrediënten in huis, dus heb ik de yoghurt vervangen door kwark en citroen door sinaasappel. Ik ben nu aan het wachten…….
En en en?:D
Kan je deze ook met haverzemelen maken ipv havermout?
Kan je ook ahornsiroop gebruiken in plaats van honing
Zeker!
Ziet erg lekker eruit! Ook een makkelijke recept! Maar ben allergisch voor mango dus ga ik proberen met andere fruit. ?
Heb de taart gemaakt, had weinig amandelmeel, aangevuld met kokosmeel. Had niet genoeg voor de rand, dan maar zonder! Heerlijk! Vind bodem vaak droog, maar deze is erg lekker! Voor herhaling vatbaar
Vandaag deze taart op een verjaardag geserveerd en goed mee gescoord. Ik heb hem gemaakt met perzik uit blik in plaats van mango. Een deel van de honing vervangen door het siroop uit blik…
Bedankt voor het delen! Een goede vriend van me heeft suikerziekte en ik heb de honing vervangen door stevia.
Hij was er erg blij mee, smaakte prima.
Bij een koemelk allergie vervang ik de yoghurt voor soyayoghurt ook heel lekker!
Maar in de basis heb je een goed recept nodig en dat is dit?.
Vandaag gemaakt en hij was heerlijk!!!
:D
Hallo, kan je deze taart ook een dag van tevoren maken, of wordt de bodem dan te zacht en zompig?
Nee hoor, je kunt hem prima een dag van te voren maken :)
Kan ik de mango vervangen door frambozen?
Ja hoor, proberen maar :D Ik zou iets meer zoetstof toevoegen dan, aangezien framboos minder zoet smaakt dan mango.
Hij is heerlijk!
Heb je hier een “voedingswaarde lijstje” van?
Thanks! Nee helaas :)
Kan ik deze taart (in punten) invriezen?
Ja hoor!
Kan dit ook met havermeel ipv havermout want dat heb ik nog in huis
Zeker!:)
Ik heb de taart gemaakt en hij zag er prachtig uit en smaakte heerlijk! Ik dacht eerst dat de yoghurt niet zou opstijven, maar dat is gelukkig wel gebeurd. Ik zou in het recept zetten om eerst te wachten totdat de bodem wat afgekoeld is voordat je de eerste laag vulling erop giet. Anders blijft de yoghurt te lang dun. De bodem vond ik ook zalig, wat een geweldig idee om dit met amandelmeel en havermout te maken. Ik ga deze taart snel weer maken.
Bedankt voor je leuke reactie Jayne! Fijn dat hij lekker smaakte én er mooi uitzag :D Liefs, Bo
Kun je de havermout ook weglaten en alleen amandeleel gebruiken?
Dit heb ik niet uitgeprobeerd Kim maar ik weet bijna zeker dat dit wel moet lukken! Zorg wel dat je fijn havermout gebruikt, anders wordt de bodem te korrelig. Liefs, Bo
Ik wil liever geen gelatine gebruiken. Waar kan ik dat door vervangen? Ik wil hem maken voor morgen, dan wordt ons zoontje 1!
Je kunt bijvoorbeeld agar agar in plaats van gelatine gebruiken. Gefeliciteerd met jullie zoontje :D Liefs, Bo
Hoelang is de bereidingstijd? Ik ga deze taart morgen als paas toetje maken!
Hoi Lieke, je bent er een klein uurtje mee bezig (exlusief afkoeltijd) maar dan heb je ook wat. Ik hoop dat hij in de smaak viel :D Liefs, Bo
Kan ik ook diepvries mango gebruiken als jet volledig ontdooit is?
Ja hoor!
Oh, wauw! Wat een prachtige taart. Vind ik altijd mooi, dat mensen die een ‘eetbeperking’ hebben zelf aan de slag gaan met producten die ze wel mogen.
Het ging allemaal zo goed, tot de vorm open ging, hij zakte zo in . Niet goed gerezen. Ruim 5 uur in de koelkast. Volgende keer maar weer proberen ipv gewone yoghurt maar met Griekse als dat kan tenminste.