Twee jaar. Het was afgelopen week TWEE jaar geleden dat onze lieve Louen werd geboren! We vierden zijn verjaardag op de 15e en de dagen ervoor én erna uitgebreid met familie en vrienden. Bij ieder bezoek stond er weer een feestelijk baksel op tafel, maar de échte knaller was toch wel deze mooie bananenbroodtaart. Geen übergezonde taart dit keer hoor – het was toch z’n verjaardag – maar wel met een iets voedzamer bananenbroodbeslag. Afgetopt met een verrukkelijke vanille botercrème en heel veel gezellige toppings. Oreo’s, enchanted cream (ik leg je verderop uit wat dat is!), sprinkles, kaarsjes… Deze jongen kwam echt he-le-maal niks tekort.
Taart van bananenbrood
Eigenlijk is het best hilarisch dat ik voor Louen’s 2e verjaardag voor een bananenbroodtaart ben gegaan. Toen hij ter wereld kwam, had de pandemie nét heel Nederland platgelegd. En wat deed de mensheid in maart ’20 massaal? Juist: bananenbrood bakken! Ik niet, ik zat natuurlijk in een gigantische babybubbel, maar laten we zeggen dat ik dat met deze bananenbroodtaart weer helemaal inhaal. Uit deze unit haal je namelijk zo’n 16 stukken.
Ik zat stiekem nog te twijfelen of ik gewoon lekker makkelijk een taart ging kopen, maar uiteindelijk dook ik toch weer met liefde de keuken in. Met resultaat, want wat was ‘ie lekker! De taart was heerlijk zoet en luchtig en hij viel absoluut in de smaak bij alle visite. En ja, ook de jarige keurde ‘m goed!
Bakken met banaan
- Banaan-havermoutpannenkoekjes (vegan)
- Banaan-pindakaasmuffins (ook vegan!)
- Banaan-bietenpoffertjes met kokosbloesemsuiker
- Frieten van bakbanaan (geen zoet baksel, wél heel lekker)
Dit heb je nodig voor deze feestelijke bananenbroodtaart / 16 personen
Voor de taart
- 350 gr roomboter
- 750 gr bloem
- 5 eieren
- 180 ml havermelk
- 160 gr kokossuiker
- 7 rijpe bananen
- rasp van 1/2 sinaasappel
- 3 tl baking soda
Voor de botercrème (1:1)
- 350 gr roomboter
- 350 gr poedersuiker
- 100 ml havermelk
- 1 tl vanille essence
- 60 gr ricotta
Taart toppings
- 8 witte oreo’s – 6 gehalveerd en 2 verkruimeld
- toefjes enchanted cream (gewéldig spul dit voor het decoreren van cupcakes en taartjes). Ik gebruikte voor deze taart 50 gr enchanted cream met 60 ml havermelk.
- happy birthday cake topper
- gouden kaarsjes, een (niet eetbare) giraffe en gouden (wel eetbare) gouden sprinkles!
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht. Of 180 graden normale stand. Bekleed de bodems van twee ronde, hoge bakvormen van 22 cm en vet de randen in (ik gebruik deze bakvormen van Hema).
Smelt de boter en schenk dit daarna in een grote kom. Roer de kokossuiker erdoor. Voeg één voor één de eieren toe en klop met een garde goed door elkaar. Roer daarna de havermelk erdoorheen.
Zeef de bloem en schep dit bij het beslag, samen met de baking soda, sinaasappelrasp en een snufje zout. Mix het beslag kort met een mixer. Pureer de bananen en mix het bananenmengsel door het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak de taarten 50 tot 60 minuten in het midden van de oven. Laat de bananenbroodtaarten daarna volledig afkoelen.
Ondertussen gaan we verder met de botercrème. Roer de roomboter glad met een mixer. Doe daar vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker en amandelmelk bij terwijl je mixt. Na zo’n 10 minuten mixen (jazeker, tien minuten, dus zet vooral een gezellige playlist op) heb je een mooie, luchtige botercrème! Doe de ricotta en vanille essence erbij en mix nog 1 minuut.
Tip: je kunt de botercrème prima een dag of twee van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Mix de boel voor gebruik nog even door et voilà!
Wanneer de taarten volledig zijn afgekoeld snijd je een plak van de bovenkant af. Vaak hebben deze een bolling van het bakken. Snijd ze daarna horizontaal door zodat je vier ronde taarten hebt. Leg een plak taart op een groot bord en besmeer deze met botercrème. Herhaal dit met de overige drie plakken.
Smeer vervolgens de zijkanten en bovenkant van de taart af met botercrème. De basis van de taart is nu klaar en hierna kun je ‘m versieren met toefjes enchanted cream (zie ingrediëntenlijstje), oreo’s, gouden sprinkles, een cake topper en ga zo maar door!
Hi! Ik wil graag deze taart voor mijn dochtertje maken, maar ik vraag mij af hoe je de enchanted cream precies gemaakt hebt, met dat figuurtje zo.
Zou je hier ook een kleurstof aan toe kunnen voegen zodat dit roze wordt?
Dank je wel!
Daar heb ik een spuitzak + spuitmondje voor gebruikt en daar vervolgens kleine toefjes mee gemaakt. Je kan hier zeker een kleurstof aan toevoegen om de cream een mooi kleurtje te geven!