...

Chocolademousse taart met bastognekoek bodem

Chocolademousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolademousse taart met bastognekoek bodem. Een heerlijk smeuïge taart met chocolade ganache als basis, met daarop toefjes chocolademousse, op een knapperige bodem gemaakt van bastogne koekjes. Ik lieg niet als ik zeg dat dit een van de lekkerste taarten is die ik óóit heb gemaakt. Ik serveer deze taart zeker tijdens de feestdagen! Bijvoorbeeld met Kerst in kleine puntjes gesneden met daarnaast een champagneglas gevuld met een laagje Licor 43 erin.. Chocolade en Licor 43 gaan gewéldig samen. Of maak er een Sinterklaas taart van door de taart voor het serveren te versieren met kruidnootjes! Je hoort het, ik ben al helemaal in de feeststemming ;) Oh en vertelde ik je al over die heerlijke vulling van chocolade ganache? Lees snel verder!

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolademousse & ganache

Waar chocolademousse vrij luchtig is, is chocolade ganache wat steviger. Met een intense chocoladesmaak en zacht & romig van structuur. Dit is dé taart voor de echte chocolade liefhebber. En ook nog eens super eenvoudig te maken. De bodem maken we van fijngemalen Bastogne koekjes. Om de chocolade ganache te maken smelten we vervolgens simpelweg een reep pure chocolade van goede kwaliteit in een pannetje met warme kokosmelk en ahornsiroop (of honing). That’s it! Maak de chocoladetaart vervolgens af met toefjes chocolademousse en je hebt een stukje hemel op een bord. De taart is goed voor 6 personen, maar aangezien hij vrij machtig is zou je er ook prima 8 kleine puntjes van kunnen snijden. Heerlijk voor bij de koffie of als dessert!

Geniet ervan!

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Zin in nog meer chocolade recepten?

Chocolademousse taart met bastogne bodem

Chocolademousse taart met bastognekoek bodem. Een heerlijk smeuïge taart met chocolade ganache en toefjes chocolade mousse!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Dessert, Tussendoortje, Voor bij de koffie, Zoet
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 260 gr bastognekoeken
  • 60 boter
  • 400 ml volvette kokosmelk - géén light (ik gebruik graag deze kokosmelk van Fairtrade)
  • 30 gr ahornsiroop – of honing
  • 1 flinke el cacaopoeder
  • 100 pure chocolade – minimaal 75%

Voor de chocolademousse

  • 150 gr pure chocolade - minimaal 75%
  • 300 ml slagroom - 200 ml opwarmen en rest opkloppen met 1 el cacaopoeder

Optioneel: 30 ml Licor 43 of Grand Marnier - maar niet als er kindjes mee eten natuurlijk ;)

    Instructies
     

    • We beginnen met de bodem. Verkruimel de bastognekoeken in je keukenmachine. Smelt de boter in een kleine pan. Doe de bastogne kruimels bij de gesmolten boter en roer door. Stort het mengsel op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm van 20 cm. Druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.
    • Maak de vullling. Doe de kokosmelk, ahornsiroop en cacaopoeder in een pannetje en verwarm dit. Let op dat het mengsel niet kookt. Zet het vuur uit en doe de pure chocolade erbij. Wacht twee minuten en roer het mengsel door elkaar tot de chocolade helemaal is opgenomen. Voeg een snuf zeezout toe en laat de chocoladevulling een half uurtje staan. Spatel de vulling hierna nog eens door elkaar en schenk vervolgens in de springvorm. Lik vooral de spatel even af en schuif de chocoladetaart minimaal vijf uur in de koelkast. Liefst een hele nacht!
    • Warm voor de chocolademousse 2/3 van de slagroom (200 ml dus) op een pan. Zet het vuur uit, breek de chocolade in stukjes en doe dit in de pan. Wacht twee minuten en roer daarna door. Laat even afkoelen.
    • Klop ondertussen de overige slagroom (100 ml) op en spatel dit door het chocolademengsel heen.
    • Schenk het mengsel in een spuitzak en leg deze in de koelkast tot gebruik. Minimaal drie uur, zodat de mousse kan uitharden. Haal de taart als deze is uitgehard uit de koelkast en versier de bovenkant met toefjes chocolademousse.
    • De chocolade mousse taart is nu ready to eat! Je kunt hem nu naar wens versieren met andere decoraties. Denk aan pepernoten met Sinterklaas, sterretjes of gouden eetbare balletjes met Kerst of een vuurwerk sterretje met oud & nieuw!

    TIPS

    Je kunt deze chocolade mousse taart het beste een dag van te voren maken. Voor het serveren spuit je toefjes chocolade mousse op de taart en versier je hem naar wens. Is de chocolade mousse iets te hard geworden? Houd de spuitzak dan kort onder de warme kraan en kneed voorzichtig door. 
    Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

    Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

    Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

    Ultieme Thuisdiners - Beaufood

    Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

    Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

    Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

    Gevulde miso eitjes met gerookte zalm, krokante uitjes en furikake. Oftewel, een overheerlijk Aziatisch gevuld eitje! Een culinaire knipoog naar een klassiek recept. Gevulde eieren blijven een populaire borrelhap dus hoog tijd om daar eens wat mee te variëren. Zo...

    Lees meer
    Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

    Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

    Op zoek naar een overheerlijk en origineel gerechtje met malse biefstuk? Dan is deze mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise echt wat voor jou. Door een groot focaccia brood in kleine vierkantjes te snijden, krijg je een soort mini broodjes....

    Lees meer
    Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

    Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

    Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een...

    Lees meer

    16 Comments

    16 Reacties

    1. Ellis

      Hallo Beau,
      Dit is zo’n onwijs lekkere taart. Alleen, wij zijn maar met zijn 2-tjes. Kan ik ook een deel in de vriezer doen?

      Antwoord
        • Jorien

          Wanneer je het in de vriezer stopt, hoe werkt dit dan met ontdooien?
          En stop je het al gesneden in stukjes in de vriezer of in z’n geheel…. wat is jou ervaring hierin?

          Antwoord
          • Bo

            Je kunt hem in zijn geheel of in losse stukjes in vriezen. Voor het serveren laat je de taart ontdooien. Ik weet niet precies hoelang dit zal duren, dit ligt natuurlijk aan hoe diepgevroren de taart is :)

    2. Ellen

      Hoi Beau, ik zie mijn vraag ook al staan maar het antwoord helaas niet… welke maat springvorm heb je hiervoor gebruikt? Ik wil hem graag voor kerst maken maar ben benieuwd voor hoeveel personen het is!
      Groetjes Ellen

      Antwoord
      • Bo

        Hi Ellen, ik gebruik een bakvorm van 20 cm. De taart is best machtig dus de taart is goed voor 6 tot 8 personen :)

        Antwoord
    3. Marianne

      Ja chocolade van 75% gebruikt. Ik zal het nog eens moeten uittesten ;)

      Antwoord
    4. Marianne

      Groot succes toen ik deze taart gisteren voor een verjaardag maakte! Smaken waren hemels! Enkel werd de ganache niet hard na een nachtje opstijven. Waaraan kan dit liggen? Mogelijke oorzaak misschien het feit dat ik honing heb gebruikt en geen ahornsiroop?

      Antwoord
      • Bo

        Hmm dat is vreemd.. Tot nu toe heb ik dit nog niet eerder gehoord :) Je kunt ook zeker honing gebruiken, daar ligt het niet aan. Heb je pure chocolade met een cacao percentage van minimaal 70% gebruikt? Melk chocolade stijft namelijk minder goed op.

        Antwoord
        • Sabine

          Helaas bij mij ook niet opgestijfd vannacht. Heb chocola van 75% gebruikt. Had alleen nog blik kokosmelk light in huis, kan het daar aan liggen?

          Antwoord
          • Bo

            Yes daar kan het zeker aan liggen. Voor het opstijven van de taart zijn de vetten uit de kokosmelk van belang. Ik heb het er (naast het linkje van de juiste kokosmelk) nog even extra bijgezet voor de duidelijkheid :)

          • Chantalle

            Hoi Bo, misschien een rare vraag maar proef je de kokos dan niet te zeer in deze taart terug? Lijkt me heerlijk maar tot mijn spijt hier in huis veel team No-kokos.
            Ik hoor graag van je.
            Mogelijk ook met een alternatief.

          • Bo

            Proef je amper terug door de sterke chocoladesmaak! Ik zou de taart gewoon op tafel zetten en niet zeggen dat hij met kokosmelk gemaakt is… Ik ben benieuwd ;)

    5. Kim Vega Suiker

      Hoi Beau,

      Welke maat springvorm gebruik jij?

      Antwoord
      • Kyra

        Hier werd de chocolademousse helaas niet hard. Zonde..
        Heb je tips ?

        Antwoord
        • Bo

          Heb je voor de chocolademousse een gedeelte van de slagroom opgeklopt zoals in het recept beschreven staat? Ik heb deze taart meerdere malen gemaakt en hij is altijd gelukt :)

          Antwoord

    Een reactie versturen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeling recept