Chocolademousse taart met bastognekoek bodem. Een heerlijk smeuïge taart met chocolade ganache als basis, met daarop toefjes chocolademousse, op een knapperige bodem gemaakt van bastogne koekjes. Ik lieg niet als ik zeg dat dit een van de lekkerste taarten is die ik óóit heb gemaakt. Ik serveer deze taart zeker tijdens de feestdagen! Bijvoorbeeld met Kerst in kleine puntjes gesneden met daarnaast een champagneglas gevuld met een laagje Licor 43 erin.. Chocolade en Licor 43 gaan gewéldig samen. Of maak er een Sinterklaas taart van door de taart voor het serveren te versieren met kruidnootjes! Je hoort het, ik ben al helemaal in de feeststemming ;) Oh en vertelde ik je al over die heerlijke vulling van chocolade ganache? Lees snel verder!
Chocolademousse & ganache
Waar chocolademousse vrij luchtig is, is chocolade ganache wat steviger. Met een intense chocoladesmaak en zacht & romig van structuur. Dit is dé taart voor de echte chocolade liefhebber. En ook nog eens super eenvoudig te maken. De bodem maken we van fijngemalen Bastogne koekjes. Om de chocolade ganache te maken smelten we vervolgens simpelweg een reep pure chocolade van goede kwaliteit in een pannetje met warme kokosmelk en ahornsiroop (of honing). That’s it! Maak de chocoladetaart vervolgens af met toefjes chocolademousse en je hebt een stukje hemel op een bord. De taart is goed voor 6 personen, maar aangezien hij vrij machtig is zou je er ook prima 8 kleine puntjes van kunnen snijden. Heerlijk voor bij de koffie of als dessert!
Geniet ervan!
Zin in nog meer chocolade recepten?
- Feestelijk dessert: pure chocolade explosie
- Gebakken appelroosjes met witte chocolade
- Chocolade salty fudge lava cakejes
- No bake chocolade tartelettes
Chocolademousse taart met bastogne bodem
Ingrediënten
- 260 gr bastognekoeken
- 60 boter
- 400 ml volvette kokosmelk - géén light (ik gebruik graag deze kokosmelk van Fairtrade)
- 30 gr ahornsiroop – of honing
- 1 flinke el cacaopoeder
- 100 pure chocolade – minimaal 75%
Voor de chocolademousse
- 150 gr pure chocolade - minimaal 75%
- 300 ml slagroom - 200 ml opwarmen en rest opkloppen met 1 el cacaopoeder
Optioneel: 30 ml Licor 43 of Grand Marnier - maar niet als er kindjes mee eten natuurlijk ;)
Instructies
- We beginnen met de bodem. Verkruimel de bastognekoeken in je keukenmachine. Smelt de boter in een kleine pan. Doe de bastogne kruimels bij de gesmolten boter en roer door. Stort het mengsel op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm van 20 cm. Druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet tot gebruik in de koelkast.
- Maak de vullling. Doe de kokosmelk, ahornsiroop en cacaopoeder in een pannetje en verwarm dit. Let op dat het mengsel niet kookt. Zet het vuur uit en doe de pure chocolade erbij. Wacht twee minuten en roer het mengsel door elkaar tot de chocolade helemaal is opgenomen. Voeg een snuf zeezout toe en laat de chocoladevulling een half uurtje staan. Spatel de vulling hierna nog eens door elkaar en schenk vervolgens in de springvorm. Lik vooral de spatel even af en schuif de chocoladetaart minimaal vijf uur in de koelkast. Liefst een hele nacht!
- Warm voor de chocolademousse 2/3 van de slagroom (200 ml dus) op een pan. Zet het vuur uit, breek de chocolade in stukjes en doe dit in de pan. Wacht twee minuten en roer daarna door. Laat even afkoelen.
- Klop ondertussen de overige slagroom (100 ml) op en spatel dit door het chocolademengsel heen.
- Schenk het mengsel in een spuitzak en leg deze in de koelkast tot gebruik. Minimaal drie uur, zodat de mousse kan uitharden. Haal de taart als deze is uitgehard uit de koelkast en versier de bovenkant met toefjes chocolademousse.
- De chocolade mousse taart is nu ready to eat! Je kunt hem nu naar wens versieren met andere decoraties. Denk aan pepernoten met Sinterklaas, sterretjes of gouden eetbare balletjes met Kerst of een vuurwerk sterretje met oud & nieuw!
Hallo Beau,
Dit is zo’n onwijs lekkere taart. Alleen, wij zijn maar met zijn 2-tjes. Kan ik ook een deel in de vriezer doen?
Zeker!
Wanneer je het in de vriezer stopt, hoe werkt dit dan met ontdooien?
En stop je het al gesneden in stukjes in de vriezer of in z’n geheel…. wat is jou ervaring hierin?
Je kunt hem in zijn geheel of in losse stukjes in vriezen. Voor het serveren laat je de taart ontdooien. Ik weet niet precies hoelang dit zal duren, dit ligt natuurlijk aan hoe diepgevroren de taart is :)
Hoi Beau, ik zie mijn vraag ook al staan maar het antwoord helaas niet… welke maat springvorm heb je hiervoor gebruikt? Ik wil hem graag voor kerst maken maar ben benieuwd voor hoeveel personen het is!
Groetjes Ellen
Hi Ellen, ik gebruik een bakvorm van 20 cm. De taart is best machtig dus de taart is goed voor 6 tot 8 personen :)
Ja chocolade van 75% gebruikt. Ik zal het nog eens moeten uittesten ;)
Groot succes toen ik deze taart gisteren voor een verjaardag maakte! Smaken waren hemels! Enkel werd de ganache niet hard na een nachtje opstijven. Waaraan kan dit liggen? Mogelijke oorzaak misschien het feit dat ik honing heb gebruikt en geen ahornsiroop?
Hmm dat is vreemd.. Tot nu toe heb ik dit nog niet eerder gehoord :) Je kunt ook zeker honing gebruiken, daar ligt het niet aan. Heb je pure chocolade met een cacao percentage van minimaal 70% gebruikt? Melk chocolade stijft namelijk minder goed op.
Helaas bij mij ook niet opgestijfd vannacht. Heb chocola van 75% gebruikt. Had alleen nog blik kokosmelk light in huis, kan het daar aan liggen?
Yes daar kan het zeker aan liggen. Voor het opstijven van de taart zijn de vetten uit de kokosmelk van belang. Ik heb het er (naast het linkje van de juiste kokosmelk) nog even extra bijgezet voor de duidelijkheid :)
Hoi Bo, misschien een rare vraag maar proef je de kokos dan niet te zeer in deze taart terug? Lijkt me heerlijk maar tot mijn spijt hier in huis veel team No-kokos.
Ik hoor graag van je.
Mogelijk ook met een alternatief.
Proef je amper terug door de sterke chocoladesmaak! Ik zou de taart gewoon op tafel zetten en niet zeggen dat hij met kokosmelk gemaakt is… Ik ben benieuwd ;)
Hoi Beau,
Welke maat springvorm gebruik jij?
Hier werd de chocolademousse helaas niet hard. Zonde..
Heb je tips ?
Heb je voor de chocolademousse een gedeelte van de slagroom opgeklopt zoals in het recept beschreven staat? Ik heb deze taart meerdere malen gemaakt en hij is altijd gelukt :)