Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem. Een heerlijk smeuïge taart met choclade ganache als basis met daarop toefjes chocolade mousse op een knapperige bodem gemaakt van bastogne koekjes. Ik lieg niet als ik zeg dat dit een van de lekkerste taarten is die ik óóit heb gemaakt. Ik serveer deze taart tijdens de feestdagen. Bijvoorbeeld met Kerst in kleine puntjes gesneden met daarnaast een champagne glas gevuld met een laagje Licor 43 erin. Chocolade en Licor 43 gaan gewéldig samen. Of maak er een Sinterklaas taart van door de taart voor het serveren te versieren met kruidnootjes! Je hoort het, ik ben al helemaal in de feeststemming ;)

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse & ganache

Waar chocolade mousse vrij luchtig is, is chocolade ganache wat steviger. Met een intense chocoladesmaak en zacht en romig van structuur. Dit is dé taart voor de echte chocolade liefhebber. En ook nog eens super eenvoudig te maken. De bodem maken we van fijngemalen bastogne koekjes. Om de chocolade ganache te maken smelten we vervolgens simpelweg een reep pure chocolade van goede kwaliteit in een pannetje met warme kokosmelk en ahornsiroop (of honing). That’s it! Maak de chocoladetaart vervolgens af met toefjes chocolade mousse en je hebt een stukje hemel op een bord.

Geniet ervan!

Zin in nog meer chocolade recepten?

Feestelijk dessert: pure chocolade explosie

Gebakken appelroosjes met witte chocolade

Chocolade salty fudge lava cakejes

No bake chocolade tartelettes

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Dit heb je nodig voor deze chocolade mousse taart met bastogne bodem / 6 tot 8 personen

  • 260 gr bastognekoeken
  • 60 boter
  • 400 ml volvette kokosmelk (geen light) – ik gebruik graag deze kokosmelk van Fairtrade
  • 30 gr ahornsiroop – of honing
  • 1 flinke el cacaopoeder
  • 100 pure chocolade – minimaal 75%

Voor de chocolade mousse

  • 150 gr pure chocolade – minimaal 75%
  • 300 ml slagroom (200 ml opwarmen en rest opkloppen met 1 el cacaopoeder)
  • optioneel: 30 ml Licor 43 of Grand Marnier – maar niet als er kindjes mee eten natuurlijk ;)

 

Zo maak je het

We beginnen met de bodem. Verkruimel de bastognekoeken in je keukenmachine en doe de verkruimelde bastognekoeken in een grote kom. Smelt de boter in een kleine pan. Giet de gesmolten boter bij de koekkruimels en roer door. Stort het mengsel op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm van 20 cm. Druk de bodem goed aan met de hand. Zet tot gebruik in de koelkast.

Ga verder met de vulling.  Doe de kokosmelk, ahornsiroop en cacaopoeder in een pannetje en verwarm dit. Let op dat het mengsel niet kookt. Zet het vuur uit en doe de pure chocolade erbij. Wacht twee minuten en roer het mengsel door elkaar tot de chocolade helemaal is opgenomen. Voeg een snuf zeezout toe en laat de chocoladevulling een half uurtje staan. Spatel de vulling hierna nog eens door elkaar en schenk vervolgens in de springvorm. Lik vooral de spatel even af en schuif de chocoladetaart voor minimaal vijf uur in de koelkast. Liefst een hele nacht!

Warm voor de chocolademousse 2/3 van de slagroom (200 ml dus) op een pan. Zet het vuur uit, breek de chocolade in stukjes en doe dit in de pan. Wacht twee minuten en roer daarna door. Laat even afkoelen. Klop ondertussen de overige slagroom (100 ml) op en spatel dit door het chocolademengsel heen. Schenk het mengsel in een spuitzak en leg deze in de koelkast tot gebruik. (Maar minimaal drie uur, zodat de mousse kan uitharden).

Haal de taart als deze is uitgehard uit de koelkast en versier de bovenkant met toefjes chocolademousse. De chocolade mousse taart is nu ready to eat! Je kunt met naar wens versieren met andere decoraties. Denk aan pepernoten met Sinterklaas, sterretjes of gouden eetbare balletjes met Kerst of een vuurwerk sterretje met oud & nieuw.

Chocolade mousse taart met bastognekoek bodem

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

  1. Ellis

    Hallo Beau,
    Dit is zo’n onwijs lekkere taart. Alleen, wij zijn maar met zijn 2-tjes. Kan ik ook een deel in de vriezer doen?

    Antwoord
  2. Ellen

    Hoi Beau, ik zie mijn vraag ook al staan maar het antwoord helaas niet… welke maat springvorm heb je hiervoor gebruikt? Ik wil hem graag voor kerst maken maar ben benieuwd voor hoeveel personen het is!
    Groetjes Ellen

    Antwoord
    • Bo

      Hi Ellen, ik gebruik een bakvorm van 20 cm. De taart is best machtig dus de taart is goed voor 6 tot 8 personen :)

      Antwoord
  3. Marianne

    Ja chocolade van 75% gebruikt. Ik zal het nog eens moeten uittesten ;)

    Antwoord
  4. Marianne

    Groot succes toen ik deze taart gisteren voor een verjaardag maakte! Smaken waren hemels! Enkel werd de ganache niet hard na een nachtje opstijven. Waaraan kan dit liggen? Mogelijke oorzaak misschien het feit dat ik honing heb gebruikt en geen ahornsiroop?

    Antwoord
    • Bo

      Hmm dat is vreemd.. Tot nu toe heb ik dit nog niet eerder gehoord :) Je kunt ook zeker honing gebruiken, daar ligt het niet aan. Heb je pure chocolade met een cacao percentage van minimaal 70% gebruikt? Melk chocolade stijft namelijk minder goed op.

      Antwoord
      • Sabine

        Helaas bij mij ook niet opgestijfd vannacht. Heb chocola van 75% gebruikt. Had alleen nog blik kokosmelk light in huis, kan het daar aan liggen?

        Antwoord
        • Bo

          Yes daar kan het zeker aan liggen. Voor het opstijven van de taart zijn de vetten uit de kokosmelk van belang. Ik heb het er (naast het linkje van de juiste kokosmelk) nog even extra bijgezet voor de duidelijkheid :)

  5. Kim Vega Suiker

    Hoi Beau,

    Welke maat springvorm gebruik jij?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.