Zeg je ‘ultieme luxe’, dan zeg je ‘zalm sashimi’. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké…) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele basic ingrediënten zet je binnen no time een indrukwekkend voorgerecht of borrelhapje op tafel. De in dunne plakjes gesneden vis proef je dan optimaal! Lekker vettig, vissig en fris. Ik heb al heel wat topcombinaties met zalm sashimi geproefd en ik heb er weer een nieuwe favo bij: met hoisinmayonaise. Deze zwarte, stroperige saus is heel diep van smaak. Zoet, maar ook erg hartig en een beetje zuur. Ik vind het heer-lijk en samen met de romige mayonaise is het een hele smakelijke topping voor deze zalm sashimi. Ik vertel je hoe je dit mooie gerecht maakt!
Wat is sashimi eigenlijk?
First things first: wat is sashimi eigenlijk precies? Sashimi is dungesneden rauwe vis. Tonijn en zalm sashimi zijn het populairst, maar je kan bijvoorbeeld ook voor makreel of zeebaars gaan. Of voor schelp- en schaaldieren als oesters of coquilles. Sashimi lijkt op sushi, maar is in dunne plakjes en minus de rijst. In sushirestaurants vind je altijd wel een paar sashimi-opties op de menukaart, bij all you can eat-restaurants soms voor een klein extra bedrag. Vind ik op dat soort plekken niet per se het geld waard: zelfgemaakt is het tig keer lekkerder. Kies een lekker visje uit bij de visboer en snijd die met een scherp mes in mooie dunne plakken, of laat de visboer dat meteen voor je doen. Serveer het lekker klassiek met sojasaus, wasabi en gember of ga all out met – ik zeg maar even wat – hoisinmayonaise, nori en lente-uitjes…
Meer met zalm
- Spicy zalmtartaar met crispy sushirijst
- Sushitaartjes met zalm en avocado
- Broccolirijst met zalm en honing-sojasaus
Dit heb je nodig voor deze zalm sashimi met hoisinmayonaise / 2 personen
- 270 gr verse zalmfilet – zonder vel
- 1 lente-ui
- 1/2 norivel
- 2 sojacrackers – of 2 el Japanse mix
- 2 el mayonaise
- 1 el hoisin
Zo maak je het
Controleer de verse zalmfilet op graatjes. Snijd de filet vervolgens met een scherp mes in hele dunne plakjes.
Verdeel de zalm sashimi over één groot bord of over twee kleine borden. Ik vind het altijd gezellig om samen van één bord te prikken.
Snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Hak de sojacrackers (of Japanse mix) tot grove kruimels. Knip of snijd het norivel in snippertjes. Meng tot slot de hoisin met de mayonaise in een kommetje en doe de hoisinmayo in een boterhamzakje.
Garneer de zalm sashimi vlak voor het serveren met ringetjes lente-ui, snippers nori en verkruimelde sojacrackers. Knip een klein puntje van het boterhamzakje af en drizzle met een zigzagbeweging de hoisinmayonaise over de sashimi.
Beste Bo,
Heerlijk recept, kleine wijzigingen naar persoonlijke smaak aangebracht: Zalm gemarineerd in gekookte rode biet, (rode biet even laten afkoelen, daarna schijfjes onder en boven op de zalm gelegd en een uurtje laten marineren, voor een dieprode kleur.)
En een bedje van zeekraal gemaakt, zeekraal gewokt in pinda/knoflook/Citroën olie, en daar boven op de zalm met toppings en dressing gelegd.
Resultaat overheerlijk en was restaurant waardig zoals mijn gasten (familie) verklaarden.
Dankjewel voor dit recept.
Leon
Wat een héérlijke toevoegingen!
Beste Bo,
Weer maar eens een simpel en overheerlijk receptje. Dit komt hier vaker op tafel.
Freya