Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

door | jun 20, 2022 | Hartige hapjes, Recepten, Vis, Voorafjes | 0 Reacties

zalm-sashimi

Zeg je ‘ultieme luxe’, dan zeg je ‘zalm sashimi’. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké…) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele basic ingrediënten zet je binnen no time een indrukwekkend voorgerecht of borrelhapje op tafel. De in dunne plakjes gesneden vis proef je dan optimaal! Lekker vettig, vissig en fris. Ik heb al heel wat topcombinaties met zalm sashimi geproefd en ik heb er weer een nieuwe favo bij: met hoisinmayonaise. Deze zwarte, stroperige saus is heel diep van smaak. Zoet, maar ook erg hartig en een beetje zuur. Ik vind het heer-lijk en samen met de romige mayonaise is het een hele smakelijke topping voor deze zalm sashimi. Ik vertel je hoe je dit mooie gerecht maakt!

zalm-sashimi

zalm-sashimi

Wat is sashimi eigenlijk?

First things first: wat is sashimi eigenlijk precies? Sashimi is dungesneden rauwe vis. Tonijn en zalm sashimi zijn het populairst, maar je kan bijvoorbeeld ook voor makreel of zeebaars gaan. Of voor schelp- en schaaldieren als oesters of coquilles. Sashimi lijkt op sushi, maar is in dunne plakjes en minus de rijst. In sushirestaurants vind je altijd wel een paar sashimi-opties op de menukaart, bij all you can eat-restaurants soms voor een klein extra bedrag. Vind ik op dat soort plekken niet per se het geld waard: zelfgemaakt is het tig keer lekkerder. Kies een lekker visje uit bij de visboer en snijd die met een scherp mes in mooie dunne plakken, of laat de visboer dat meteen voor je doen. Serveer het lekker klassiek met sojasaus, wasabi en gember of ga all out met – ik zeg maar even wat – hoisinmayonaise, nori en lente-uitjes…

Meer met zalm

zalm-sashimi

Dit heb je nodig voor deze zalm sashimi met hoisinmayonaise / 2 personen

  • 270 gr verse zalmfilet – zonder vel
  • 1 lente-ui
  • 1/2 norivel 
  • 2 sojacrackers – of 2 el Japanse mix
  • 2 el mayonaise 
  • 1 el hoisin 

Zo maak je het

Controleer de verse zalmfilet op graatjes. Snijd de filet vervolgens met een scherp mes in hele dunne plakjes. 

Verdeel de zalm sashimi over één groot bord of over twee kleine borden. Ik vind het altijd gezellig om samen van één bord te prikken. 

Snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Hak de sojacrackers (of Japanse mix) tot grove kruimels. Knip of snijd het norivel in snippertjes. Meng tot slot de hoisin met de mayonaise in een kommetje en doe de hoisinmayo in een boterhamzakje. 

Garneer de zalm sashimi vlak voor het serveren met ringetjes lente-ui, snippers nori en verkruimelde sojacrackers. Knip een klein puntje van het boterhamzakje af en drizzle met een zigzagbeweging de hoisinmayonaise over de sashimi. 

zalm-sashimi

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Biet in zoutkorst met burrata en geroosterde amandelen

Je weet het: ik maak gráág indruk op mijn gasten. Hoe goed ik ze ook ken (en hoe goed ze mij ook kennen, vooral) - ik ben graag de veroorzaker van openvallende monden tijdens een diner. Eén gerecht waarmee ik altijd punten scoor, is biet in zoutkorst. In theorie is...

Lees meer
Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Whipped geitenkaasdip met honing-olijven

Ik ben gek op borrelen. Toch laat ik het favoriete borrelhapje van de gemiddelde Nederlander meestal achterwege: bittergarnituur is niet aan mij besteed. En niet omdat ik het niet lekker vind (hallo, wie houdt er niet van zo'n gloeiendhete bitterbal of...

Lees meer
Witte Oreo mousse met koffie en mascarpone

Witte Oreo mousse met koffie en mascarpone

Een Oreo toetje? Voor iemand die zegt dat ze niet van desserts houdt, maak ik toch verrassend veel nagerechten, vind je niet? Dat is omdat ik toch ook wel vind dat een diner een toetje verdient. Het is toch de (soms letterlijke) kers op de taart van een goed etentje....

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.