...

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

Zalm sashimi met hoisinmayonaise

zalm-sashimi

Zeg je ‘ultieme luxe’, dan zeg je ‘zalm sashimi’. (Of kaviaar, oesters, champagne, oké oké…) Ik vind zalm sashimi zo fantastisch lekker. Zoals ik al zei: het is heel chique en luxueus, maar niet onbereikbaar. Des te leuker! Met een goede zalmfilet en een paar hele basic ingrediënten zet je binnen no time een indrukwekkend voorgerecht of borrelhapje op tafel. De in dunne plakjes gesneden vis proef je dan optimaal! Lekker vettig, vissig en fris. Ik heb al heel wat topcombinaties met zalm sashimi geproefd en ik heb er weer een nieuwe favo bij: met hoisinmayonaise. Deze zwarte, stroperige saus is heel diep van smaak. Zoet, maar ook erg hartig en een beetje zuur. Ik vind het heer-lijk en samen met de romige mayonaise is het een hele smakelijke topping voor deze zalm sashimi. Ik vertel je hoe je dit mooie gerecht maakt!

zalm-sashimi

zalm-sashimi

Wat is sashimi eigenlijk?

First things first: wat is sashimi eigenlijk precies? Sashimi is dungesneden rauwe vis. Tonijn en zalm sashimi zijn het populairst, maar je kan bijvoorbeeld ook voor makreel of zeebaars gaan. Of voor schelp- en schaaldieren als oesters of coquilles. Sashimi lijkt op sushi, maar is in dunne plakjes en minus de rijst. In sushirestaurants vind je altijd wel een paar sashimi-opties op de menukaart, bij all you can eat-restaurants soms voor een klein extra bedrag. Vind ik op dat soort plekken niet per se het geld waard: zelfgemaakt is het tig keer lekkerder. Kies een lekker visje uit bij de visboer en snijd die met een scherp mes in mooie dunne plakken, of laat de visboer dat meteen voor je doen. Serveer het lekker klassiek met sojasaus, wasabi en gember of ga all out met – ik zeg maar even wat – hoisinmayonaise, nori en lente-uitjes…

Meer met zalm

zalm-sashimi

Dit heb je nodig voor deze zalm sashimi met hoisinmayonaise / 2 personen

  • 270 gr verse zalmfilet – zonder vel
  • 1 lente-ui
  • 1/2 norivel 
  • 2 sojacrackers – of 2 el Japanse mix
  • 2 el mayonaise 
  • 1 el hoisin 

Zo maak je het

Controleer de verse zalmfilet op graatjes. Snijd de filet vervolgens met een scherp mes in hele dunne plakjes. 

Verdeel de zalm sashimi over één groot bord of over twee kleine borden. Ik vind het altijd gezellig om samen van één bord te prikken. 

Snijd de lente-ui in kleine ringetjes. Hak de sojacrackers (of Japanse mix) tot grove kruimels. Knip of snijd het norivel in snippertjes. Meng tot slot de hoisin met de mayonaise in een kommetje en doe de hoisinmayo in een boterhamzakje. 

Garneer de zalm sashimi vlak voor het serveren met ringetjes lente-ui, snippers nori en verkruimelde sojacrackers. Knip een klein puntje van het boterhamzakje af en drizzle met een zigzagbeweging de hoisinmayonaise over de sashimi. 

zalm-sashimi

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Leon Geurts

    Beste Bo,
    Heerlijk recept, kleine wijzigingen naar persoonlijke smaak aangebracht: Zalm gemarineerd in gekookte rode biet, (rode biet even laten afkoelen, daarna schijfjes onder en boven op de zalm gelegd en een uurtje laten marineren, voor een dieprode kleur.)
    En een bedje van zeekraal gemaakt, zeekraal gewokt in pinda/knoflook/Citroën olie, en daar boven op de zalm met toppings en dressing gelegd.
    Resultaat overheerlijk en was restaurant waardig zoals mijn gasten (familie) verklaarden.
    Dankjewel voor dit recept.
    Leon

    Antwoord
    • Bo

      Wat een héérlijke toevoegingen!

      Antwoord
  2. Freya

    Beste Bo,
    Weer maar eens een simpel en overheerlijk receptje. Dit komt hier vaker op tafel.
    Freya

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *