Ik trap het kerstrecepten seizoen af met misschien wel mijn meest favoriete kerstrecept van dit jaar. Sushi taartjes met zalm en avocado! Perfect als voorgerecht en echt superleuk (en makkelijk) om te maken. Voor de topping van de taartjes heb ik gekozen voor mijn favoriete sushi ingrediënten. Verse zalm, tonijn, avocado, zeewier chipjes en krokante zeewier chipjes. Met daartussen toefjes wasabi mayonaise en sojasaus in een leuk schenkkannetje on the side. Naast dat deze sushi taartjes mega lekker zijn staan ze ook nog eens prachtig op tafel.
Zalm & avocado sushi
Met sushi kun je eindeloos variëren. Voor dit recept gebruik ik verse zalm- en tonijn sashimi (dit vind ik gewoon het allerlekkerst), maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor grote gefrituurde gamba’s of (voor de vleesliefhebbers) voor toppings als yakitori kip of kort gebakken ossenhaas met toefjes roomkaas! Kortom: versier de taartjes vooral met je favoriete ingrediënten.
Heb je deze feestelijke voorgerechten al gezien?
Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)
Zalm ceviche met passievrucht en tijgermelk
Garnalen cocktail met goddelijke cocktailsaus
Tartaar van gerookte zalm met citroen-kruidenolie
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise
Dit heb je nodig voor deze sushi taartjes met zalm en avocado / 4 personen
- 250 gr sushi rijst
- 150 gr verse zalm
- 1 avocado
- 100 gr verse tonijn
- 1/4 mango
- 1 komkommer
- 75 ml rijst azijn
- 2 radijsjes
- 1 tl wasabi pasta
- 3 el mayonaise
- sojasaus naar smaak
- optioneel: klein handje zeewier tempura chipjes (toko) of zeewier krokantjes (AH)
Zo maak je het
Kook de sushi rijst gaar volgens de bereidingswijze.
Snijd de zalm en tonijn in plakken, de mango in hele (!) kleine blokjes en de avocado en radijsjes in hele (heeeele) dunne plakjes.
Snijd met behulp van een dunschiller slierten van de komkommer. Leg de slierten in een diep bord en schenk de rijstazijn erover. Laat marineren tot gebruik.
Meng in een kommetje de mayonaise met de wasabi pasta tot een gladde wasabi mayonaise. Doe de mayo in een boterham- of spuitzakje, zodat je hier straks mooie toefjes mee kunt maken.
Leg een kookring (van zo’n 9 cm) op een bord en schep hierin twee tot drie eetlepels sushi rijst. Maak de bolle kant van een lepel even nat onder de kraan (tegen het plakken) en druk de sushi rijst in de ring. Verwijder de ring en ga door tot je vier taartjes van rijst hebt.
Haal de komkommerslierten uit het azijn en rol er kleine komkommer rolletjes van.
Versier de rijstbodems (zoals op de foto) met zalm, tonijn, avocado, mango, gezuurde komkommer rolletjes en plakjes radijs. Sluit af met toefjes wasabi mayonaise en zeewier chipjes. Serveer bij ieder sushi taartje een kommetje sojasaus.
Geniet!
Zien hoe ik de sushi taartjes maak? Check dan deze reel op Instagram!
0 reacties