Havermout, i love it! In de ochtend met amandelmelk en fruit, als lunch maak ik er regelmatig deze gezonde en glutenvrije wortelwraps mee en laatst ook een heerlijke appelkruimel taart met een spijslaag van dadels en amandelen. Omdat ik ieeeets te veel havermout op voorraad had besloot ik aan de slag te gaan met een lekker recept voor bij de borrel. Met als resultaat dit knapperige Mediterrane flatbread van havermout met yoghurt dip!
De basis van dit flatbread bestaat uit havermout, eieren, water en yoghurt met daarop verschillende toppings. Ik hield het simpel met wat zwarte olijfjes, rode uit en verse kruiden maar voeg er vooral je favoriete kruiden of andere toppings aan toe. De kunst is om de bodem zo dun mogelijk uit te smeren over het bakpapier. Zo bak je hem extra knapperig.
PS. De yoghurtdip kun je ook vervangen door deze groene pesto van spinazie :D
Dit heb je nodig voor dit Mediterraan flatbread van havermout
- 150 gr havermout
- 2 eieren
- 100 ml yoghurt
- 100 ml water
- 2 el zwarte olijven – in plakjes
- 1/2 rode ui – in ringen
- 1 takje verse rozemarijn – de blaadjes
- stuk of 6 zongedroogde tomaten
- olie om te bedruppelen
tip om te dippen
- 5 el yoghurt
- teentje knoflook
- 1 tl gedroogde dille
- snuf zout
- klein scheutje olie uit het potje waar de zongedroogde tomaten in zaten
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik echt bakpapier en geen folie in verband met plakken.
Mix de havermout, eieren, yoghurt en water met een staafmixer (of in je blender) tot een beslag. Breng op smaak met een snuf zout en peper.
Schenk het beslag op de bakplaat en strijk zo dun mogelijk uit met een lepel. Hoe dunner hoe knapperiger hij zal worden.
Beleg met olijven, ringetjes rode ui, rozemarijn en zongedroogde tomaatjes. Bedruppel het brood met olijfolie en schuif het flatbread voor 20 minuutjes in de oven of totdat hij knapperig genoeg is. Kijk wel tussendoor even of de tomaatjes niet verbranden.
Serveer het brood op een grote houten plank en serveer met verschillende dipjes waaronder bijvoorbeeld mijn kruidige yoghurt-dip. Deze maak je door de knoflook uit te persen en samen met de overige ingrediënten door elkaar te mengen.
Ook lekker om erbij te serveren: een heerlijke homemade groene spinazie pesto, rode pesto of tapenade. Of deze lekkere hummus van gegrilde puntpaprika!
Beste Bo,
gebruik je havermout in de vorm van de ‘vlokken’ of in de vorm van havermeel?
Ik hoor het graag!
In de vorm van havermout. Geen havermeel, maar ook geen havervlokken. Havermout is fijner van structuur dan havervlokken :)