Mediterraan flatbread van havermout

Mediterraan flatbread van havermout

door | mei 28, 2017 | Hartige hapjes, Recepten | 2 reacties

Mediterraan flatbread van havermout, Gezonde dip recepten, Gezonde borrelhapjes, Glutenvrij flatbread, Glutenvrij havermoutbrood, Havermoutbrood met dips, Gezonde verjaardagshapjes, Flatbread zongedroogde tomaten

Havermout, i love it! In de ochtend met amandelmelk en fruit, als lunch maak ik er regelmatig deze gezonde en glutenvrije wortelwraps mee en laatst ook een heerlijke appelkruimel taart met een spijslaag van dadels en amandelen. Omdat ik ieeeets te veel havermout op voorraad had besloot ik aan de slag te gaan met een lekker recept voor bij de borrel. Met als resultaat dit knapperige Mediterrane flatbread van havermout met yoghurt dip!

De basis van dit flatbread bestaat uit havermout, eieren, water en yoghurt met daarop verschillende toppings. Ik hield het simpel met wat zwarte olijfjes, rode uit en verse kruiden maar voeg er vooral je favoriete kruiden of andere toppings aan toe. De kunst is om de bodem zo dun mogelijk uit te smeren over het bakpapier. Zo bak je hem extra knapperig.

 

PS. De yoghurtdip kun je ook vervangen door deze groene pesto van spinazie :D

 

 

Dit heb je nodig voor dit Mediterraan flatbread van havermout

  • 150 gr havermout
  • 2 eieren
  • 100 ml yoghurt
  • 100 ml water
  • 2 el zwarte olijven – in plakjes
  • 1/2 rode ui – in ringen
  • 1 takje verse rozemarijn – de blaadjes
  • stuk of 6 zongedroogde tomaten
  • olie om te bedruppelen

tip om te dippen

  • 5 el yoghurt
  • teentje knoflook
  • 1 tl gedroogde dille
  • snuf zout
  • klein scheutje olie uit het potje waar de zongedroogde tomaten in zaten

 

Mediterraan flatbread van havermout, Gezonde dip recepten, Gezonde borrelhapjes, Glutenvrij flatbread, Glutenvrij havermoutbrood, Havermoutbrood met dips, Gezonde verjaardagshapjes, Flatbread zongedroogde tomaten

Mediterraan flatbread van havermout, Gezonde dip recepten, Gezonde borrelhapjes, Glutenvrij flatbread, Glutenvrij havermoutbrood, Havermoutbrood met dips, Gezonde verjaardagshapjes, Flatbread zongedroogde tomaten

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik echt bakpapier en geen folie in verband met plakken.

Mix de havermout, eieren, yoghurt en water met een staafmixer (of in je blender) tot een beslag. Breng op smaak met een snuf zout en peper.

Schenk het beslag op de bakplaat en strijk zo dun mogelijk uit met een lepel. Hoe dunner hoe knapperiger hij zal worden.

Beleg met olijven, ringetjes rode ui, rozemarijn en zongedroogde tomaatjes. Bedruppel het brood met olijfolie en schuif het flatbread voor 20 minuutjes in de oven of totdat hij knapperig genoeg is. Kijk wel tussendoor even of de tomaatjes niet verbranden.

Serveer het brood op een grote houten plank en serveer met verschillende dipjes waaronder bijvoorbeeld mijn kruidige yoghurt-dip. Deze maak je door de knoflook uit te persen en samen met de overige ingrediënten door elkaar te mengen.

 

Ook lekker om erbij te serveren: een heerlijke homemade groene spinazie pesto, rode pesto of tapenade. Of deze lekkere hummus van gegrilde puntpaprika!

 

 


Heb je dit recept gemaakt? Ik ben súper benieuwd naar wat je ervan vindt dus laat het mij vooral weten met een reactie hieronder, op Facebook of Instagram met de hashtag #beaufood
Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Liesbeth

    Beste Bo,

    gebruik je havermout in de vorm van de ‘vlokken’ of in de vorm van havermeel?
    Ik hoor het graag!

    Antwoord
    • Bo

      In de vorm van havermout. Geen havermeel, maar ook geen havervlokken. Havermout is fijner van structuur dan havervlokken :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.