...

Appelkruimeltaart van havermout

Appelkruimeltaart van havermout

door | apr 30, 2017 | Recepten, Zoetigheden | 32 reacties

Appelkruimeltaart van havermout, Glutenvrije appelkruimeltaart, Vegan appeltaart recept, Glutenvrije verjaardagstaarten, Vegan taart recepten, Vegan verjaardagstaart, Vegan appeltaart, Suikervrije appelkruimeltaart, Gezonde taart recepten, Taarten havermout

Dit is denk ik een van de lekkerste én meest gezonde taarten die ik ooit maakte. Mike is gek op appelkruimeltaart dus besloot ik vorige week aan de slag te gaan met een gezonde variant gemaakt van onder andere havermout. Liefde van de man gaat door de maag dus ik moet hem natuurlijk wel regelmatig iets lekkers voorschotelen ;)

Deze taart is echt suuuper lekker, eenvoudig te maken én glutenvrij doordat ik havermout en amandelmeel gebruik. Nu ik er zo over na denk is hij zelfs geschikt voor vegans onder jullie. Althans wanneer je de honing vervangt door bijvoorbeeld agave of ahornsiroop. De taart is daarnaast op een natuurlijke manier gezoet met dadels en er zit een heerlijk smeuïg laagje van spijs op de bodem. Ook de spijslaag maak je eenvoudig zelf van dadels en amandelmeel. Ik gebruikte deze spijs ook in mijn recept voor gezonde gevulde speculaas van havermout en hij maakt deze kruimeltaart taart echt TE lekker.

Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt :D

Appelkruimeltaart van havermout, Glutenvrije appelkruimeltaart, Vegan appeltaart recept, Glutenvrije verjaardagstaarten, Vegan taart recepten, Vegan verjaardagstaart, Vegan appeltaart, Suikervrije appelkruimeltaart, Gezonde taart recepten, Taarten havermout

Dit heb je nodig voor deze appelkruimeltaart van havermout

voor de bodem en kruimellaag

 • 150 gr havermout
 • 125 gr amandelmeel
 • 3 el honing
 • 60 gr kleine zachte dadels – ontpit
 • 1 tl bakpoeder
 • 2 el water
 • snuf zout

spijslaag

 • 75 gr amandelmeel
 • 75 gr kleine zachte dadels – ontpit
 • 2 el water

voor de vulling

 • 2 appels – Elstar bijvoorbeeld
 • snuf kaneel
 • 1 el honing
 • handje walnoten – grof gehakt 

 

 

Appelkruimeltaart van havermout, Glutenvrije appelkruimeltaart, Vegan appeltaart recept, Glutenvrije verjaardagstaarten, Vegan taart recepten, Vegan verjaardagstaart, Vegan appeltaart, Suikervrije appelkruimeltaart, Gezonde taart recepten, Taarten havermout

Appelkruimeltaart van havermout, Glutenvrije appelkruimeltaart, Vegan appeltaart recept, Glutenvrije verjaardagstaarten, Vegan taart recepten, Vegan verjaardagstaart, Vegan appeltaart, Suikervrije appelkruimeltaart, Gezonde taart recepten, Taarten havermout

 

Zo maak je hem

Verwarm je oven voor op 170 graden. Vet een ronde bakvorm (van 18 cm) in met kokosvet.

Begin met de vulling. Was de appels, snijd het klokhuis eruit en snijd ze in hele kleine blokjes. Meng in een kom samen een snuf kaneel, honing en gehakte walnoten.

Ga verder met de bodem en kruimellaag. Stop alle ingrediënten behalve het water in een grote kom en stroop je mouwen op. Kneden maar! Minimaal twee minuten totdat alles goed door elkaar is gekneed. Voeg twee eetlepels water toe en kneed nog een minuutje door.

Vorm een bal van het deeg en verdeel hem in twee stukken. Met het eerste stuk bekleed je de bakvorm. Ik doe dit zelf door de deegbal iets te verkruimelen over de bodem en hem daarna in model te drukken met mijn handen.  De rand hoeft niet helemaal tot aan de bovenkant van de vorm te komen, ik zou zeggen zo’n 3 cm.

Maak de spijslaag door dadels, amandelmeel en water in je keukenmachine te mengen tot je een plakkerige substantie hebt en verdeel dit met een lepel over de bodem van de taart. Schep er daarna de blokjes appel overheen. Neem het achtergehouden deeg en kruimel dit als laatste over de taart. Druk even licht aan met beide handen.

Schuif de vorm voor 30 minuten in het midden van je oven. Houd de kruimeltaart na 20 minuutjes even in de gaten want elke oven is anders.

En klaar is ie! Het beste is om de taart een paar uur (of een nachtje) in de koelkast te laten staan. Hierdoor zal hij steviger worden en kun je hem mooier in punten snijden. Maaar je mag natuurlijk ook meteen aanvallen als je niet kunt wachten.

In plaats van slagroom kun je een eetlepel volle room bij een punt taart serveren. Walnootje erop, kop thee erbij en genieten!

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

32 Comments

32 Reacties

 1. Gerdine

  Hoi Bo, ik ben nu bezig met de taart te maken, maar klopt het dat er geen boter of margarine in hoeft? Lijkt me zo droog? Het spijsrecept is leuk van dadels! heb er nu dus wel wat plantaardige margarine in gedaan, maar nog niet het resultaat geproefd..

  Antwoord
 2. A.

  Taartje is ontzettend lekker en makkelijk om te maken, bedankt voor het recept! Ik vond hem knapperig en een beetje warm uit de oven heerlijk, maar inderdaad ook de volgende dag als ‘ie nog wat steviger is geworden.
  De volgende keer probeer ik het met wat citroenrasp door het deeg, voor een iets frisser tintje, en misschien een beetje minder honing.

  Groetjes A

  Antwoord
 3. Kelly

  Hoi Bo, wat ziet dit er heerlijk uit zeg! Ik wil binnenkort proberen om deze taart te maken. Nu heb ik geen keukenmachine en ben ik niet erg bekend met het bakken van taarten.. Misschien is het een hele gekke vraag maar ik vroeg mij dus af: kan ik voor het maken van de spijs ook een blender gebruiken? Of zijn er andere alternatieven voor een keukenmachine? Groetjes, Kelly

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Kelly! Je zout de spijs met behulp van een staafmixer kunnen maken, maar persoonlijk vind ik dit echt een rotklusje omdat je er veel langer mee bezig bent dan wanneer je een keukenmachine gebruikt. Maar ik snap dat je hier geen keukenmachine voor gaat aanschaffen dus ik zou het dan gewoon proberen met een goede staafmixer :)

   Antwoord
   • Kelly

    Hoi Bo, de taart is goed gelukt! Bedankt!

    Antwoord
    • Gerrie

     Ik heb hem gebakken en hij was heerlijk. Die spijslaag maakt hem echt speciaal. Het kneden vond ik gemakkelijker dan een gewone appeltaart. Deze wordt zeker meerdere keren gemaakt. Dank je wel voor het recept

 4. Jacoline

  Is het ook handig om de dadels even kort fijn te mixen? Wil deze morgen gaan proberen te maken :)

  Antwoord
  • Bo

   Als je zachte dadels gebruikt is dit niet nodig, die kneed je gemakkelijk mee met het deeg. Indien ze wat harder zijn kun je ze het beste eerst even weken in een kommetje lauw water.

   Antwoord
 5. rose

  hoi bo, ik heb net je taart gemaakt als try-out voor mijn verjaardag. over het algemeen een heerlijk taartje. mijn moeder zat vooral te smullen.
  het enige wat ik veranderd heb aan je recept was dat ik voor de helft van de amandelmeel, kokosmeel heb moeten gebruiken want ik had niet genoeg in huis.
  ik heb alles verdubbeld omdat ik een 26 cm taartvorm had. goed ik weet nu dat ik voor de bodem en de kruimels bovenop het moet verdriedubbelen, want voor het mooie kwam ik toch nog te kort.

  nu heb ik nog een vraag. wij vonden hem vrij droog. het viel allemaal uit elkaar als je met je vorkje een stukje wilde pakken. de randen en de bodem waren echt wel te hard/droog. komt dit door de kokosmeel of hoort dit?

  zelf dacht ik om de volgende keer wat plantaardige boter toe te voegen. wat is jouw aanvulling/idee?
  help me out! :)

  Antwoord
  • Bo

   Toen ik je reactie las dacht ik al meteen ‘oeps kokosmeel!’ Amandelmeel is vettiger dan andere soorten meel en geeft daarnaast ook meer smaak aan de taart. Kokosmeel heeft een gebruiksaanwijzing. Het heeft namelijk de eigenschap ontzettend veel vocht op te nemen. Hierdoor zal je baksel negen van de tien keer kurkdroog worden en dit was dan ook bij jou helaas het geval. Voor deze taart raad ik je dus echt aan om volgende keer een tripje naar de winkel te maken voor amandelmeel en geen kokosmeel te gebruiken. Liefs! Bo

   Antwoord
 6. Cindy

  Hoi Bo, ik heb de appelkruimel taart gemaakt….en hij was zó lekker!!! Heel erg bedankt voor het recept.

  Antwoord
  • Bo

   Super om te horen, graag gedaan!

   Antwoord
 7. Jitske

  Wat doe je met de dadels die door het deeg van de bodem gaan? Die van mij kan ik niet door het deeg kneden.

  Antwoord
  • Bo

   Als je zachte dadels gebruikt zoals in het recept, kun je deze gewoon door het deeg kneden. Kon je toch alleen wat hardere dadels vinden? Week deze dan eerst een half uurtje in een kom water :)

   Antwoord
 8. Nele

  Ik zou graag een grotere taart willen maken. Wat zijn de ingrediënten voor een ronde vorm van 26 cm?

  Antwoord
  • Bo

   Ik zeg, maak twee keer zoveel dan heb je sowieso genoeg :)

   Antwoord
 9. Yvonne

  Hallo de taart is heerlijk en de smaak van de spijs maakt het helemaal af. Nu wil ik met dit recept een persoons appeltaartjes maken. Weet iemand mij te vertellen hoelang de baktijd dan moet zijn?

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Yvonne, dit ligt er een beetje aan hoe groot je bakvormpjes zijn. Ik gok zo’n 20 minuutjes? Liefs, Bo

   Antwoord
   • Yvonne

    Dank je wel Bo voor je snelle reactie, de alu bakjes zijn 10 en 12 centimeter. Ik ga het uitproberen. Groetjesssss

    Antwoord
 10. Femke

  Ik ben stiekem toch benieuwd hoeveel calorieën deze taart per punt bevat ? Weet je toevallig ook hoelang je dadels kan bewaren ?
  Ga morgen bakken. Ben erg benieuwd.

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Femke! Ik reken helaas geen calorieën uit dus daar kan ik je niet mee helpen :) Dadels kun je ontzettend lang bewaren, gerust een half jaar. Liefs, Bo

   Antwoord
 11. Melissa

  Hmm ik kwam kruimels te kort nadat ik de bodem bedekt had. Ik heb een ronde vorm gebruikt zoals omschreven. Gek he!
  Dus opnieuw kruimellaag moeten maken.
  Hij gaat nu de oven in dus ben benieuwd…

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Melissa, heb je de juiste maat vorm gebruikt? Zo ja, dan zou je genoeg moeten hebben :) Liefs en geniet ervan!

   Antwoord
 12. Lianne

  Ziet er prachtig uit! Ben alleen niet dol op de spijslaag, maar die zou ik natuurlijk gemakkelijk weg kunnen laten. Vind het altijd wel grappig om te experimenteren met ‘gezondere’ (voor mijn doen dan) recepten.

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Lianne, de spijskaart geeft de taart wel net dat smeuïge tintje dus ik zou zeggen probeer het eens :D Maar zonder is ie natuurlij ook lekker. Liefs, Bo

   Antwoord
 13. Paulien

  Kan je ook medjooldadels gebruiken voor de bodem en spijslaag ? En zo ja, hoeveel gram dan ? Dank je

  Antwoord
  • Bo

   Dat kan zeker Paulien! Je kunt ook 60 gram medjooldates gebruiken. Week ze wel eerst eventjes voor in een kom water zodat ze iets zachter en daardoor makkelijker kneedbaar worden. Liefs, Bo

   Antwoord
   • Paulien

    Heb de taart nu al meermaals gemaakt, het blijft een succes! Na twee dagen is hij al helemaal op. Dank je wel voor het heerlijke recept :D

    Antwoord
    • Bo

     Wat super leuk om te horen Paulien! Bedankt voor je reactie. Liefs!

 14. Larissa

  Hai!

  Voor de spijslaag 75 gram dadels, ontpit, neem ik aan? Geen 75 stuks? ? Taart klinkt zo lekker!! Ik wil morgen de peanutbutter vanille cake maken, maar deze klinkt ook zó lekker! Kun je de taart ook invriezen (per kwart)?

  Groetjes,
  Larissa

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Larissa. Klopt, 75 gram dadels! Je kunt de taart zeker invriezen zodat je nog een lekker stukje over hebt voor een andere keer. Liefs, Bo

   Antwoord
   • Larissa

    Of niet invriezen: taart was te lekker en is al op ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *