Ik deel hier, op Beaufood, al jaren de lekkerste en meest uitbundige creaties met jullie. Toch is er één favoriet recept dat ik nog nooit eerder heb gepubliceerd: havermoutpannenkoeken! En dat terwijl ik ze met gemak 2 of 3 keer per week op tafel zet! Maar vandaag is het zover: ik leg je precies uit hoe je deze heerlijke en gezonde havermoutpannenkoekjes maakt. Ze zijn naast voedzaam en lekker vullend (hallo havermout!) ook nog eens heel makkelijk en snel te maken. Nog handiger: ik maak vaak zelfs meteen een dubbele portie zodat ik de volgende dag weer een lekker ontbijtje of een goede lunch heb. (Of Louen, want die vindt ze ook fantastisch!) En dat wordt zelfs na jaren nooit saai want ze zijn eindeloos te beleggen met verschillende toppings. Zoet en hartig – het matcht allemaal. Hieronder tip ik je mijn favoriete combinaties en geef ik je het basisrecept voor de pannenkoekjes. Dit is er eentje om uit te printen en in te lijsten ;)
Gezonde havermoutpannenkoekjes: de lekkerste combinaties
Zoals ik al zei: deze gezonde havermoutpannenkoekjes zijn te combineren met zo’n beetje alles, net als de klassieke pannenkoek zoals je ‘m kent. De smaak van de basis is net zo neutraal, maar de voedingswaarde van deze havermoutvariant is absoluut een stuk hoger. Ze bevatten veel vezels en je zit er sneller vol van: met drie pannenkoekjes ben ik al helemaal voldaan. Vandaar dat ik toch altijd teruggrijp naar dit recept. En dít zijn mijn go to toppings…
- Zoet met fruit, honing of ahornsiroop en een beetje granola. In dit geval ging ik dus voor vijgen en honing. De granola is een lekkere crispy tegenhanger van die zachte pannenkoeken.
- Hartig met plakjes geitenkaas en een beetje ahornsiroop. Súperlekkere combinatie!
- Met gebakken appel, kaneel en ahornsiroop. Een soort appeltaart, maar dan anders ;)
- Met een beetje pindakaas of amandelpasta, plakjes banaan en wat gehakte pure chocolade. Louen vindt deze combinatie heerlijk!
Meer recepten met havermout
Toch niet zo’n zin in pannenkoeken maar wél in iets voedzaams? Misschien zit hier wat tussen…
Gezonde havermoutpannenkoekjes
Ingrediënten
- 120 gr havermout
- 50 gr bloem
- 1/2 tl Ceylon kaneel
- 1/2 tl bakpoeder
- 250 ml havermelk
- 2 eitjes
Instructies
- Mix de havermout tot meel in je keukenmachine of blender. Deze stap kun je eventueel overslaan, maar je pannenkoeken worden nét iets meer fluffy wanneer je de havermout eerst vermaalt!
- Meng in een grote kom de havermeel, bloem, een snufje zout, kaneel en bakpoeder. Voeg daarna de eieren en melk toe aan de kom en meng met een garde tot een glad beslag.
- Verhit een klontje kokosvet in een koekenpan. Schep drie (of vier, als dat past) kleine hoopjes beslag in de pan. Zet het vuur laag (!) en bak de havermoutpannenkoekjes aan beide kanten gaar. De eerste kant 3-4 minuten en de andere kant 2 minuten. Het is belangrijk dat het vuur niet te hoog staat zodat de pannenkoekjes langzaam kunnen garen.
- Serveer ongeveer 3 pannenkoeken per persoon. Garneer voor het serveren met een lekkere topping. Hierboven vind je mijn favoriete gezonde toppings!
0 reacties