Gekookt, geroosterd of een paar scheppen door een smoothie. Ik kan eigenlijk niets bedenken wat je niet met havermout kunt doen. Nu het kouder wordt verlang ik ‘s ochtends als ik wakker word direct naar een warm ontbijt en dan grijp ik negen van de tien keer naar de havermout. Ik zal je verder niet bemoeien met de gezondheidsvoordelen van havermout, want we weten nu zo onderhand wel dat het een echte kickstart van je dag is. Mocht je het klassieke kommetje havermout met melk en fruit zat zijn, dan is dit leuke pannetje met gebakken havermout met banaan en pindakaas echt iets voor jou. Al kun je het natuurlijk ook in een ovenschaal maken, maar zo’n gietijzer pannetje staat gewoon heel gezellig op de foto ;) Om de vragen voor te zijn: ik kocht het pannetje voor €6,- bij de Sligro!
Oke, gebakken havermout dus. Mega lekker. Ik kan het het best vergelijken met een heerlijk smeuïge koek die aan de buitenkant iets wegheeft van gebakken cake. Klinkt goed he?
Dit heb je nodig voor deze gebakken havermout met banaan en pindakaas / 2 personen
- 100 gr havermout
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 el ahornsiroop – of honing, dadel of agave siroop
- 150 ml havermelk
- 2 el pindakaas
- 1 el lijnzaad – gebroken
- 1 banaan
- 2 el walnoten
- snuf kaneel
- optioneel: 4 el (haver)room voor eroverheen
Zo maak je het
Meng het lijnzaad in een kommetje met twee eetlepels water. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Meng in een grote kom de havermout samen met het bakpoeder en een snufje zout. Schenk de melk erbij en roer de ahornsiroop, pindakaas en het lijnzaad erdoor. Schep het beslag in twee kleine gietijzeren pannetjes of in twee kleine ovenschaaltjes van zo’n 12 centimeter.
Snijd de banaan in dunne plakjes en hak de walnoten fijn. Verdeel de bananenplakjes over de havermout en sluit af met walnoot en een snuf kaneel. Bak het geheel 30 tot 35 minuten in het midden van de oven.
Garneer de gebakken havermout eventueel met een scheutje room erover en wat extra ahornsiroop. Aanrader!
Goedemorgen, heb het net gegeten, het is echt heerlijk! Had er nog extra wat kaneel en paar gewelde rozijnen en stukjes appel door beslag gedaan…was wel beetje aangekoekt aan ovenschaaltje, dus volgende keer smeer ik in met beetje olijfolie . Echt lekker! Vult goed!
Heel lekker receptje, vult goed en is ideaal voor een koude herfst- of winterochtend. Ik heb een eiwit gebruikt ipv lijnzaad.
HEERLIJK! Zoet genoeg hoor, dus de Ahorn achteraf is echt overbodig, alsook de haverroom. Echt een Toppertje als ontbijt.
Heb deze creatie gisteren gemaakt en gegeten. Vond het erg lekker, maar zal volgende keer inderdaad een appeltje als ook banaan in het deeg mengen. Lijkt me lekker!
Getsiederrie, wat heerlijk! Vult ook goed.
Keilekker!!!
Lijkt me heerlijk maar om nu te zeggen van eiwitrijk? Dit met behoorlijk wat koolhydraten en ook veel vet! Maar ga het desondanks toch es klaarmaken 😉
Misschien mis ik iets, maar ik heb het ook nergens over eiwitrijk?:)
Wat een heerlijk recept. Ik vind havermout normaal niet echt lekker maar dit is heerlijk!
Ik heb nog wel een vraag 😅😊.
Ik zag pas na het maken dat het voor 2 personen is.
Kun je de andere al afgebakken helft bewaren in de koelkast en de volgende dag weer opwarmen in de oven?
Superlekker van smaak! thuis was iedereen het er over eens dat het droog was, volgende keer mss wat meer melk toevoegen…
Wij konden met 4 personen van deze hoeveelheid eten, was zeker voldoende.
Het gerechtje bevat ongeveer 220 à 250 calorieën, voor diegenen die dat willen weten ;)
Heeft chiazaad hetzelfde bindende effect als lijnzaad?
Nope, helaas niet :)
Heeeeerlijk! Heb nog wat rozijnen en een appel toegevoegd.
Dit wordt een blijvertje!
Heerlijk recept, maar hoeveel koolhydraten zitten er in. Het lijkt mij heel veel.
Geen idee, ik tel geen koolhydraten :D
Ziet er heerlijk uit. Is 180 hetelucht of conventionele oven?
Nope, gewoon conventionele oven :)
Is dit ook mogelijk als tussendoortje? Hoeveel voorzie je da best per portie?
Warm uit de oven is hij het lekkerst dus ik zou hem persoonlijk niet snel als tussendoortje eten :) Maar het kan natuurlijk wel!
Kun je de havermelk ook vervangen door bijvoorbeeld amandel melk?
Yes!
Kan het ook zonder lijnzaad?
Het geweekte lijnzaad werkt als bindmiddel. Je kunt dit bijvoorbeeld vervangen door één eiwit :)
Ziet er heerlijk uit…maar was is haver room???
Room gemaakt van havermout ;) Plantaardig dus en te koop bij de meeste supermarkten en anders bij de bio winkel.
Vanmorgen mijn man en kinderen verrast met dit ontbijt. Ze hebben zitten smullen.
Dank je wel voor het recept.
Wat lief van jou! En heel graag gedaan natuurlijk.
Lijkt mij heerlijk!! Kan dit recept ook met gewone melk gemaakt worden?
Ja hoor!
Giet je de melk er dan achteraf overheen? Ik mis het in het recept.
Hoi! In het recept staat (in de tweede alinea): schenk de melk erbij en roer de agave.. etc. ;)