...

Hartige clafoutis met broccoli en feta

Hartige clafoutis met broccoli en feta

hartige-clafoutis

Zo. Het is januari. En zonder in allerlei clichés te willen vervallen: ik ben vást niet de enige die na de feestdagen weer even terug in het gareel wil komen. Want hoewel ik eigenlijk het hele jaar door gezond eet, drukken die laatste weken van het jaar vol borrelhapjes, wijn en diners toch wel hun stempel op mijn eetpatroon. Deze hartige clafoutis neemt je helemaal mee op de gezonde toer: de taart is voedzaam (het bevat veel eiwitten en groenten, namelijk prei en broccoli) en zelfs koolhydraatarm. Saai is ‘ie allerminst, want met kruidige en pittige harissa breng je het gerecht goed op smaak. Een handjevol druiven zorgt voor een lekker zoetje en verkruimelde zoute feta brengt dat weer mooi in balans. Dit hartige baksel doet het goed als warme avondmaaltijd, maar een afgekoeld puntje is ook heerlijk als lunch. Januari is zo slecht nog niet ;)

hartige-clafoutis

hartige-clafoutis

Gezonde hartige clafoutis

Clafoutis is van origine een zoete Franse taart. Het wordt meestal als dessert gegeten, afgetopt met slagroom en poedersuiker. De basis is fruit (meestal kersen) dat je overgiet met een soort pannenkoekenbeslag. Echt stevig deeg wordt het dus niet, het blijft een beetje ei-achtig en zacht. Net als met pannenkoeken, kun je ook voor clafoutis prima een hartige variant bedenken. Laat de suiker en room achterwege en voeg bijvoorbeeld kruiden en kaas toe. Ik ging voor verse dille en feta, maar dit is vast ook heerlijk met Italiaanse kruiden of salie en geraspte gruyère of geitenkaas. Het voordeel is dat deze hartige taart koolhydraatarm is en dus niet te zwaar op de maag valt. Met genoeg ei en lekker veel gezonde groenten is het absoluut vullend genoeg.

Wil je er toch nog iets extra’s bij? Dan raad ik je mijn gouden combi van gestoomde broccoli met geroosterd amandelschaafsel, zeezout en olijfolie van harte aan. Heerlijk!

hartige-clafoutis

Meer hartige taarten

 

hartige-clafoutis

Hartige clafoutis met broccoli en feta

Deze hartige clafoutis heeft het allemaal: het bevat veel groenten, is koolhydraatarm en héél goed op smaak met kruiden en kaas. Gezonde tip!
5 van 4 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 50 ml olijfolie + een extra scheutje om in te bakken
  • 250 ml melk
  • 3 eieren
  • 75 gr bloem
  • 1 el harissa
  • 160 gr broccoli
  • 1 kleine prei - 100 gr totaal
  • 1 teentje knoflook
  • 8 rode druiven - 65 gr
  • 80 gr feta
  • 4 takjes verse dille

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een quichevorm of springvorm (22 cm) met bakpapier.
  • Meng in een kom de olijfolie, melk, eieren, bloem en harissa tot een beslag. Laat staan tot gebruik.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Snijd de broccoli in hele kleine roosjes en de prei in ringetjes. Verwijder eerst even het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de prei. Pers de knoflook uit. Bak de broccoli, prei en knoflook 3 minuten aan. Breng op smaak met peper en zout. Blus de groenten af met 80 ml water en bak nog 5 minuten tot het water verdampt is.
  • Schenk het beslag in de vorm. Verdeel de gebakken groenten erover. Halveer de druiven en leg deze op het beslag. Verkruimel vervolgens de feta over de taart en sluit af met takjes verse dille. Bak de clafoutis 25 minuten in de oven.
  • Eet de hartige clafoutis lauwwarm of afgekoeld!

TIPS

Tip: ik eet deze hartige clafoutis graag als lunch, maar ook als avondeten is hij heerlijk! Serveer er dan een groene salade bij of bijvoorbeeld een portie gestoomde broccoli met geroosterd amandelschaafsel, zeezout en olijfolie.
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

hartige-clafoutis

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer
Italiaanse arrabiata mosselen

Italiaanse arrabiata mosselen

Vandaag heb ik weer een héérlijk mosselrecept voor je. Italiaanse arrabiata mosselen! Mosselen gekookt in een super smaakvolle Italiaanse lichtpittige tomatensaus, met verse basilicum en lekker veel Parmezaanse kaas. Arrabiata saus is eigenlijk een pittige saus voor...

Lees meer
Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus

Tonijn tataki met hoisinsaus. Heerlijk als side dish bij sushi, als luxe borrelhap óf gewoon lekker als gezonde avondmaaltijd met een portie rijst en gestoomde broccoli erbij! Tataki is een bereidingswijze waarbij je tonijn (of een ander soort vis of vlees) kort...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. Judith

    Vandaag gemaakt met bloemkool ipv broccoli- echt super lekker vooral de combinatie van de feta en druifjes! De kids zaten er ook van de smullen. Kleine tip: gebruik een iets groter bakblik als je het recept voor meerdere personen maakt ivm de garing van het eimengsel! Of een langere baktijd kan natuurlijk ook ;)

    Maar top recept! Hier ga ik meer mee variëren! Thx Bo!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept