Zo. Het is januari. En zonder in allerlei clichés te willen vervallen: ik ben vást niet de enige die na de feestdagen weer even terug in het gareel wil komen. Want hoewel ik eigenlijk het hele jaar door gezond eet, drukken die laatste weken van het jaar vol borrelhapjes, wijn en diners toch wel hun stempel op mijn eetpatroon. Deze hartige clafoutis neemt je helemaal mee op de gezonde toer: de taart is voedzaam (het bevat veel eiwitten en groenten, namelijk prei en broccoli) en zelfs koolhydraatarm. Saai is ‘ie allerminst, want met kruidige en pittige harissa breng je het gerecht goed op smaak. Een handjevol druiven zorgt voor een lekker zoetje en verkruimelde zoute feta brengt dat weer mooi in balans. Dit hartige baksel doet het goed als warme avondmaaltijd, maar een afgekoeld puntje is ook heerlijk als lunch. Januari is zo slecht nog niet ;)
Gezonde hartige clafoutis
Clafoutis is van origine een zoete Franse taart. Het wordt meestal als dessert gegeten, afgetopt met slagroom en poedersuiker. De basis is fruit (meestal kersen) dat je overgiet met een soort pannenkoekenbeslag. Echt stevig deeg wordt het dus niet, het blijft een beetje ei-achtig en zacht. Net als met pannenkoeken, kun je ook voor clafoutis prima een hartige variant bedenken. Laat de suiker en room achterwege en voeg bijvoorbeeld kruiden en kaas toe. Ik ging voor verse dille en feta, maar dit is vast ook heerlijk met Italiaanse kruiden of salie en geraspte gruyère of geitenkaas. Het voordeel is dat deze hartige taart koolhydraatarm is en dus niet te zwaar op de maag valt. Met genoeg ei en lekker veel gezonde groenten is het absoluut vullend genoeg.
Wil je er toch nog iets extra’s bij? Dan raad ik je mijn gouden combi van gestoomde broccoli met geroosterd amandelschaafsel, zeezout en olijfolie van harte aan. Heerlijk!
Meer hartige taarten
- Hartige taart met truffelpaddenstoelen
- Quiche met courgette, prei en burrata
- Pompoenquiche met oude kaas en gekaramelliseerde shiitakes
Hartige clafoutis met broccoli en feta
Ingrediënten
- 50 ml olijfolie + een extra scheutje om in te bakken
- 250 ml melk
- 3 eieren
- 75 gr bloem
- 1 el harissa
- 160 gr broccoli
- 1 kleine prei - 100 gr totaal
- 1 teentje knoflook
- 8 rode druiven - 65 gr
- 80 gr feta
- 4 takjes verse dille
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een quichevorm of springvorm (22 cm) met bakpapier.
- Meng in een kom de olijfolie, melk, eieren, bloem en harissa tot een beslag. Laat staan tot gebruik.
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Snijd de broccoli in hele kleine roosjes en de prei in ringetjes. Verwijder eerst even het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de prei. Pers de knoflook uit. Bak de broccoli, prei en knoflook 3 minuten aan. Breng op smaak met peper en zout. Blus de groenten af met 80 ml water en bak nog 5 minuten tot het water verdampt is.
- Schenk het beslag in de vorm. Verdeel de gebakken groenten erover. Halveer de druiven en leg deze op het beslag. Verkruimel vervolgens de feta over de taart en sluit af met takjes verse dille. Bak de clafoutis 25 minuten in de oven.
- Eet de hartige clafoutis lauwwarm of afgekoeld!
Vandaag gemaakt met bloemkool ipv broccoli- echt super lekker vooral de combinatie van de feta en druifjes! De kids zaten er ook van de smullen. Kleine tip: gebruik een iets groter bakblik als je het recept voor meerdere personen maakt ivm de garing van het eimengsel! Of een langere baktijd kan natuurlijk ook ;)
Maar top recept! Hier ga ik meer mee variëren! Thx Bo!