Welkom in januari, jij bent vást toe aan wat gezonds! Ik tenminste wel. Ik mis de eindeloze borrels en chique diners nu al, maar het voelt ook lekker om weer even terug in het gareel te gaan. Na het eten van deze groene shakshuka voelde ik me meteen 200% gezonder en dat voelt heerlijk. In dit groene pannetje proef je – daar komt ‘ie hoor – groene paprika, broccoli, spinazie, doperwten, avocado, lente-ui, peterselie, koriander en limoen. Noem het vijftig tinten groen. Vrees trouwens niet voor een slappe hap hoor, deze shakshuka is sauzig, zoals het hoort, en heeft met zoutige feta, gepocheerde eitjes en een goede olijfolie een hele goede smaak. Serveer dit eenspansgerecht als lunch of als avondeten, eventueel met geroosterd brood of pita om het op te lepelen.
Groene shakshuka
Dit Midden-Oosterse gerecht wordt eigenlijk altijd gemaakt op basis van tomatensaus. Ik vond ‘t wel zo leuk om de groene trend door te zetten en liet die saus dus achterwege. In plaats daarvan maakte ik een romig sausje van doperwten en limoen. Zo heb je tóch dat smeuïge zoals het hoort in een shakshuka, maar ziet het er wel nog fris en appetijtelijk uit. In de saus maakte ik kuiltjes waarin ik een paar eitjes liet stollen. Doe dat tot de gewenste hardheid – ik vind het zelf erg smakelijk als de dooier nog een beetje door de rest van het gerecht druipt.
Ik topte deze healthy groene shakshuka af met een toepasselijke salsa verde (letterlijk: groene saus). Die maakte ik lekker kruidig met verse koriander, verse peterselie, olijfolie, knoflook en… ansjovis. Met twee kleine ansjovisfiletjes geef je de salsa mega veel smaak mee. Zout, maar ook iets ziltigs en dieps. Ik vind het een absolute aanrader maar weet dat dit idee niet iedereen evenveel trekt. Geen zorgen: je kunt ook gewoon een snufje zout toevoegen.
Meer shakshuka’s
- Broccoli frittata met gerookte zalm (niet écht een shakshuka, maar met veel ei en gezonde groenten ligt het vast ook in je straatje!)
- Shakshuka met feta en taco’s (een recept van goede vriendin Myrthe)
- Klassieke rode shakshuka met ricotta
Groene shakshuka (met feta en salsa verde)
Ingrediënten
- 200 gr doperwten - diepvries
- 1 limoen
- 1 ui
- 1 groene paprika
- 200 gr broccoli
- 1 flinke hand verse spinazie
- 3 eieren
Voor erbij
- 1 avocado - in plakjes
- 1 lente-ui - in ringetjes
- 2 el feta - verkruimeld
Salsa verde
- 2 ansjovisfilets
- ½ teentje knoflook
- 1 klein bosje verse peterselie - 6 gr
- 1 klein bosje verse koriander - 6 gr
- 40 ml olijfolie - extra vierge
Instructies
- Doe de doperwten samen met 250 ml water in de blender. Pers de limoen uit en voeg de helft van het sap toe. Pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
- Snijd de paprika klein en de broccoli in roosjes. Snipper de ui. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak alles 5 minuten aan.
- Schenk de doperwtensaus bij de groenten in de pan en voeg de spinazie toe. Roer door en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.
- Maak met een pollepel 3 kuiltjes in de groene shakshuka en laat één voor één de eieren erin glijden. Laat ze stollen tot gewenste dikte (hard- of zachtgekookt). Tip: doe een deksel op de pan om dit te versnellen.
- Garneer de shakshuka met plakjes avocado, lente-ui, feta en eventueel wat verse koriander of peterselie.
Salsa verde
- Pureer de ingrediënten, samen met de rest van het limoensap, met een staafmixer tot een gladde salsa.
- Schep de salsa over de shakshuka.
- Tip: houd je salsa verde over? Dit is de volgende ochtend ook súperlekker over je gebakken eitje!
0 reacties