...

Groene shakshuka met feta en salsa verde

Groene shakshuka met feta en salsa verde

door | jan 9, 2023 | Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Vega | 0 Reacties

groene-shakshuka

Welkom in januari, jij bent vást toe aan wat gezonds! Ik tenminste wel. Ik mis de eindeloze borrels en chique diners nu al, maar het voelt ook lekker om weer even terug in het gareel te gaan. Na het eten van deze groene shakshuka voelde ik me meteen 200% gezonder en dat voelt heerlijk. In dit groene pannetje proef je – daar komt ‘ie hoor – groene paprika, broccoli, spinazie, doperwten, avocado, lente-ui, peterselie, koriander en limoen. Noem het vijftig tinten groen. Vrees trouwens niet voor een slappe hap hoor, deze shakshuka is sauzig, zoals het hoort, en heeft met zoutige feta, gepocheerde eitjes en een goede olijfolie een hele goede smaak. Serveer dit eenspansgerecht als lunch of als avondeten, eventueel met geroosterd brood of pita om het op te lepelen.

groene-shakshuka

groene-shakshuka

Groene shakshuka 

Dit Midden-Oosterse gerecht wordt eigenlijk altijd gemaakt op basis van tomatensaus. Ik vond ‘t wel zo leuk om de groene trend door te zetten en liet die saus dus achterwege. In plaats daarvan maakte ik een romig sausje van doperwten en limoen. Zo heb je tóch dat smeuïge zoals het hoort in een shakshuka, maar ziet het er wel nog fris en appetijtelijk uit. In de saus maakte ik kuiltjes waarin ik een paar eitjes liet stollen. Doe dat tot de gewenste hardheid – ik vind het zelf erg smakelijk als de dooier nog een beetje door de rest van het gerecht druipt.

Ik topte deze healthy groene shakshuka af met een toepasselijke salsa verde (letterlijk: groene saus). Die maakte ik lekker kruidig met verse koriander, verse peterselie, olijfolie, knoflook en… ansjovis. Met twee kleine ansjovisfiletjes geef je de salsa mega veel smaak mee. Zout, maar ook iets ziltigs en dieps. Ik vind het een absolute aanrader maar weet dat dit idee niet iedereen evenveel trekt. Geen zorgen: je kunt ook gewoon een snufje zout toevoegen.

groene-shakshuka

Meer shakshuka’s

groene-shakshuka

Groene shakshuka (met feta en salsa verde)

Gezond en in één pan klaar te maken: groene shakshuka met feta. Met heel veel groene groenten is dit een leuke en smakelijke versie!
4.34 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
0 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 200 gr doperwten - diepvries
  • 1 limoen
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 200 gr broccoli
  • 1 flinke hand verse spinazie
  • 3 eieren

Voor erbij

  • 1 avocado - in plakjes
  • 1 lente-ui - in ringetjes
  • 2 el feta - verkruimeld

Salsa verde

  • 2 ansjovisfilets
  • ½ teentje knoflook
  • 1 klein bosje verse peterselie - 6 gr
  • 1 klein bosje verse koriander - 6 gr
  • 40 ml olijfolie - extra vierge

Instructies
 

  • Doe de doperwten samen met 250 ml water in de blender. Pers de limoen uit en voeg de helft van het sap toe. Pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de paprika klein en de broccoli in roosjes. Snipper de ui. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak alles 5 minuten aan.
  • Schenk de doperwtensaus bij de groenten in de pan en voeg de spinazie toe. Roer door en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.
  • Maak met een pollepel 3 kuiltjes in de groene shakshuka en laat één voor één de eieren erin glijden. Laat ze stollen tot gewenste dikte (hard- of zachtgekookt). Tip: doe een deksel op de pan om dit te versnellen.
  • Garneer de shakshuka met plakjes avocado, lente-ui, feta en eventueel wat verse koriander of peterselie.

Salsa verde

  • Pureer de ingrediënten, samen met de rest van het limoensap, met een staafmixer tot een gladde salsa.
  • Schep de salsa over de shakshuka.
  • Tip: houd je salsa verde over? Dit is de volgende ochtend ook súperlekker over je gebakken eitje!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

groene-shakshuka

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept