Shakshuka (gepocheerde eieren in pittige saus)

Shakshuka (gepocheerde eieren in pittige saus)

Eigenlijk weet ik niet zo goed in welke categorie dit gerecht thuis hoort. Zelf vind ik het heerlijk om hartig in de ochtend te eten met veel groenten en kruiden, maar sommige van jullie moeten daar misschien niet aan denken. Shakshuka als lunch dan maar? Of toch liever als avondeten met een stuk knapperig brood erbij om te dippen? Ik laat het helemaal aan jou over na het lezen van deze blog!

Shakshuka is een arabisch gerecht (al zegt Jamie dat het Mexicaans is hmm..) en een mooie vertaling voor gepocheerde eieren in pittige saus. Zelf ben ik voorstander van mooie benamingen, want zeg nou eerlijk. Hoe veel leuker is het om te roepen “lieverd, ik heb shakshuka voor je gemaakt” in plaats van “schat, je eieren in saus zijn klaar”.  Ik prefereer het eerste. Naast het feit dat het leuker klinkt doet de naam het gerecht eer aan want dit is zó lekker. En voedzaam. De hoofd ingrediënten zijn eieren, verse kruiden en tomaten. Het recept duikt hier en daar in verschillende variaties op en ik geef je mijn recept, hoe ik hem het lekkerst vind. En keuzes uit hoe je hem het beste kunt eten en wanneer :)

 

In de ochtend  eet ik hem graag met iets minder kruiden en met de nadruk op de eieren en tomaten. Lekker met wat toast. Perféct katervoer ook trouwens.

Tijdens de lunch serveer ik hem met een simpele groene salade ernaast.

Als diner zet ik een grote pan op tafel zodat iedereen zelf kan opscheppen. Lekker met een kom jasmijnrijst erbij, knapperige groenten en een eetlepel yoghurt erbij voor een verrassend smaakcontrast.

 

 

Shakshuka (gepocheerde eieren in pittige saus)

 

 

Dit heb je nodig voor twee personen

  • 3 eieren
  • 1 blik gepelde tomaten – 400 gr in blokjes 
  • 1 rode paprika
  • 1 tl gerookt paprika poeder
  • 1 ui
  • 1/2 rode peper
  • teentje knoflook
  • verse koriander
  • 2 el ricotta – je kunt ook feta gebruiken

 

Zo maak je het

Snij de paprika en ui klein en pers de knoflook uit. Verhit wat kokosvet in een koekenpan en bak hierin de paprika, ui, tomaten (hele blikje erin) en knoflook aan. Breng het geheel op smaak met gerookt paprika poeder en wat zout.

Laat alles vijf minuutjes pruttelen en maak vervolgens met een lepel vier kuiltjes. Breek boven elk gaatje voorzichtig een ei open. Leg een deksel op de pan (of een bord) en laat de eieren garen.

(Shakshuka wordt voornamelijk in een gietijzeren koekenpan gemaakt die je vervolgens in de oven schuift. Als je een ovenbestendige pan hebt kun je de shakshuka de laatste 5 minuten in de oven laten garen op 180 graden tot de eieren gaar zijn)

Schep de shakshuka wanneer hij klaar is op borden of zet de pan gewoon op tafel. Maak hem af met verse koriander, rode peper en ricotta.

 

Shakshuka (gepocheerde eieren in pittige saus)

 

 

Dit is echt mijn últieme gerecht op de morgen na een avondje stappen. Wanneer de rest kiest voor kaasstengels of patatjes op weg naar huis, fiets ik zo snel mogelijk langs alle verleidingen en verheug ik me in bed op een pan shakshuka.. En als ik thuis écht honger heb bak ik snel een eitje voordat ik ga slapen. Confession, mijn leven zou niet compleet zijn zonder eitjes

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
2 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.