Het is ijstijd! Nou, niet als je naar buiten kijkt, maar wél in mijn vriezer. Want daar vind je met deze zomerse temperaturen nu een voorraad ijsjes waar je U tegen zegt. Verschillende soorten waterijs, maar ook deze gezonde chocolade ijsjes, dus. Die zijn voedzaam (gemaakt van onder andere banaan en avocado – ja echt!) maar ook heerlijk romig door de volle kwark en zoet door de honing en vanille. De cacao maakt er echte chocolade ijsjes van. Voor een extra choco-effect zou je het ijs, eenmaal bevroren, ook nog kunnen dippen in pure chocolade. Superlekker! Wees trouwens niet bang dat je de avocado heel erg proeft hoor. Het maakt de ijsjes voedzaam en heel romig, maar qua smaak verbloem je alles genoeg met de andere ingrediënten!
Gezonde chocolade ijsjes
Best gek toch, hoe je in de verschillende seizoenen ook zulke verschillende tussendoortjes kan craven? In de winter geniet ik extreem veel van warme, kruidige snacks, zoals gebakken appel, muffins of een dikke plak bananencake. In de zomer zijn de frisse drankjes, fruitbowls en ijsjes niet aan te slepen. Vooral die laatste natuurlijk – een zomerse dag is niet compleet zonder een ijsje. Louen is gék op ijs in alle soorten en maten. Het liefst eet ‘ie er elke avond een, maar dat vind ik vaak iets te veel van het goede. Kant-en-klare ijsjes uit de supermarkt zijn toch al snel enorme suikerbommen. Af en toe is dat natuurlijk prima, maar hij geniet net zoveel van de gezonde chocolade ijsjes die ik zelf maak voor hem. Met een basis van banaan, kwark en avocado zijn ze absoluut voedzaam, en door de toevoeging van honing en cacaopoeder óók fijn zoet voor de lekkere trek. En ik zou liegen dat ik ze alleen voor hem maak hoor. Die verkoeling op een stokje is ook bij mij méér dan welkom.
Meer (gezonde) ijsrecepten
- Blueberry cheesecake ijsjes
- Gezond chocolade fudge ijs (en ook nog vegan!)
- Gezond bananenijs met salted caramel crunch

Gezonde chocolade ijsjes
Ingrediënten
- 3 el cacaopoeder
- 1 banaan
- 1 avocado
- 1 el honing
- ½ tl vanille-extract
- 80 gr volle kwark biologisch
- optioneel: 100 gr pure chocolade minimaal 80%
Instructies
- Pureer de cacaopoeder, banaan, avocado, honing en vanille-extract tot een romige massa. Spatel daarna de kwark erdoor. Spatel niet te lang, zodat je een mooie marmering van kwark & chocolade blijft zien.
- Spuit of schep het chocolademengsel in de ijsjesvorm. Steek de stokjes erin en zet de vorm in de vriezer tot de ijsjes bevroren zijn.
- Extra topping tip: haal de ijsjes uit de vorm en dip de bovenkanten in gesmolten pure chocolade. Leg weer in de vriezer om uit te harden.
- Geniet van je lekkere én voedzame ijsje!
0 reacties