...

Chocolade cupcakes (glutenvrij) met pindakaas frosting

Chocolade cupcakes (glutenvrij) met pindakaas frosting

door | okt 20, 2022 | Recepten, Zoetigheden | 0 Reacties

chocolade-cupcakes

Tussen alle zwoele pompoengerechten en andere herfstige maaltijden door, deel ik ook weer een héérlijk zoet recept met jullie. Je ziet het al goed aan de foto’s: deze chocolade cupcakes waren lekker smeuïg en heel vol van smaak. Bij suikercravings is dit echt the dream. En tóch wist ik dit baksel weer om te toveren tot een iets voedzamere variant. En dat zit ‘m dan vooral in de salty pindakaas frosting. Kom ik zo op terug! In de cupcakes zelf zit namelijk genoeg cacao en roomboter om de cakejes echte chocoladebommetjes te maken. Tegelijkertijd zijn het totaal geen machtige bakstenen – met een scheut karnemelk maakte ik ze lekker luchtig. De kokossuiker gaf ze een iets diepere, karamelachtige smaak. Oh en dan vergeet ik tussen al deze aanprijzingen gewoon nog te benoemen dat deze chocolade cupcakes glutenvrij zijn. Dat ook nog! 

chocolade-cupcakes

Chocolade cupcakes met luchtige pindakaas frosting

Ik spoilde in de introductie al een beetje over De Lekkerste Frosting Ooit. Op deze zoete chocolade cupcakes toefde ik namelijk een salty pindakaas frosting. Zeezout en pindakaas. Nou, hoe heerlijk wil je het hebben? Zeker in combinatie met chocolade is dit natuurlijk top. En het mooie is: deze frosting is net wat voedzamer dan die je meestal voorbij ziet komen. Goede botercrèmes maak je namelijk met (veel) boter en (véééél) poedersuiker. Door de poedersuiker wordt de frosting stevig en kun je ‘m goed verwerken. Zo blijven mooie toeven bijvoorbeeld stevig in de koelkast en is het sterk genoeg om er een taart mee af te smeren. Zonder poedersuiker is een botercrème al snel een slappe smurrie.

Toch zocht ik heel lang naar een iets gezondere variant – eentje zonder kilo’s boter en suiker. Nu heb ik er eindelijk eentje gevonden! En dat met maar twee ingrediënten als basis: ricotta en pindakaas. Die combinatie is lekker romig en dus écht stevig genoeg als frosting. Je kunt deze frosting zelfs suikervrij maken! Deed ik dit keer niet ;) Naast suiker voegde ik ook een snuf zeezout toe. Zeker in combinatie met de volle chocoladesmaak en nutty frosting was dat echt een hele goede toevoeging. 

chocolade-cupcakes

chocolade-cupcakes

Meer cupcakes

chocolade-cupcakes

Glutenvrije pure chocolade cupcakes met pindakaas frosting

Zoete chocolade cupcakes met een (voedzamere) frosting van salty pindakaas. Hóé fantastisch klinkt dat? Niet lastig te maken én glutenvrij!
5 van 2 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Tussendoortje, Voor bij de koffie, Zoet
Porties 12 cupcakes

Ingrediënten
  

Chocolade cupcakes

  • 170 gr glutenvrij basismeel bijvoorbeeld Koopmans
  • 70 gr kokossuiker
  • 50 gr cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 180 ml karnemelk voor extra luchtige muffins!
  • 100 gr roomboter gesmolten
  • 2 eieren

Pindakaas frosting

  • 250 gr ricotta
  • 60 gr pindakaas
  • 30 gr kokossuiker
  • snufje zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een muffinvorm met cupcakevormpjes klaar.
  • Meng in een kom het glutenvrije basismeel met de kokossuiker, cacaopoeder en bakpoeder.
  • Mix daarna de karnemelk, gesmolten boter en eieren erdoor. Zorg voor een egaal beslag zonder klontjes. Dit kan met een gewone garde of met een handmixer.
  • Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak ze 25 minuten in de oven. Test even of de cupcakes gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken.
  • Maak ondertussen de pindakaas frosting. Meng de ricotta met pindakaas, kokossuiker en een snufje zeezout tot een egale frosting. Doe in een spuitzak en bewaar tot gebruik.
  • Laat de cupcakes volledig afkoelen. Spuit vervolgens een toef pindakaas frosting op de cupcakes. Versier de cupcakes naar wens met gehakte pinda's en een snufje cacaopoeder.

TIPS

De cupcakes kun je zo'n 3 dagen bewaren in de koelkast. 
Trefwoord Botervrije frosting, Cupcakes, Glutenvrij
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

chocolade-cupcakes

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met zalm en krokante uitjes

Gevulde miso eitjes met gerookte zalm, krokante uitjes en furikake. Oftewel, een overheerlijk Aziatisch gevuld eitje! Een culinaire knipoog naar een klassiek recept. Gevulde eieren blijven een populaire borrelhap dus hoog tijd om daar eens wat mee te variëren. Zo...

Lees meer
Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise

Op zoek naar een overheerlijk en origineel gerechtje met malse biefstuk? Dan is deze mini focaccia broodjes met biefstuk en balsamico-mayonaise echt wat voor jou. Door een groot focaccia brood in kleine vierkantjes te snijden, krijg je een soort mini broodjes....

Lees meer
Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Gebakken kippendij in balsamico-roomsaus

Crispy gebakken kippendij in balsamico-roomsaus. En ja, dat smaakt nét zo goed als dat het klinkt lieve mensen! Normaliter gebruik ik kippendij zonder vel, maar laatst kocht ik een portie biologische kippendijen mét vel. Door de kip op het vel te bakken krijg je een...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept