Tussen alle zwoele pompoengerechten en andere herfstige maaltijden door, deel ik ook weer een héérlijk zoet recept met jullie. Je ziet het al goed aan de foto’s: deze chocolade cupcakes waren lekker smeuïg en heel vol van smaak. Bij suikercravings is dit echt the dream. En tóch wist ik dit baksel weer om te toveren tot een iets voedzamere variant. En dat zit ‘m dan vooral in de salty pindakaas frosting. Kom ik zo op terug! In de cupcakes zelf zit namelijk genoeg cacao en roomboter om de cakejes echte chocoladebommetjes te maken. Tegelijkertijd zijn het totaal geen machtige bakstenen – met een scheut karnemelk maakte ik ze lekker luchtig. De kokossuiker gaf ze een iets diepere, karamelachtige smaak. Oh en dan vergeet ik tussen al deze aanprijzingen gewoon nog te benoemen dat deze chocolade cupcakes glutenvrij zijn. Dat ook nog!
Chocolade cupcakes met luchtige pindakaas frosting
Ik spoilde in de introductie al een beetje over De Lekkerste Frosting Ooit. Op deze zoete chocolade cupcakes toefde ik namelijk een salty pindakaas frosting. Zeezout en pindakaas. Nou, hoe heerlijk wil je het hebben? Zeker in combinatie met chocolade is dit natuurlijk top. En het mooie is: deze frosting is net wat voedzamer dan die je meestal voorbij ziet komen. Goede botercrèmes maak je namelijk met (veel) boter en (véééél) poedersuiker. Door de poedersuiker wordt de frosting stevig en kun je ‘m goed verwerken. Zo blijven mooie toeven bijvoorbeeld stevig in de koelkast en is het sterk genoeg om er een taart mee af te smeren. Zonder poedersuiker is een botercrème al snel een slappe smurrie.
Toch zocht ik heel lang naar een iets gezondere variant – eentje zonder kilo’s boter en suiker. Nu heb ik er eindelijk eentje gevonden! En dat met maar twee ingrediënten als basis: ricotta en pindakaas. Die combinatie is lekker romig en dus écht stevig genoeg als frosting. Je kunt deze frosting zelfs suikervrij maken! Deed ik dit keer niet ;) Naast suiker voegde ik ook een snuf zeezout toe. Zeker in combinatie met de volle chocoladesmaak en nutty frosting was dat echt een hele goede toevoeging.
Meer cupcakes
- Carrot cakejes met cashew frosting
- Vegan cupcakes met crème brûlée botercrème
- Mini muffins met muisjes en chocolade frosting (leuk als kraamhapje)
Glutenvrije pure chocolade cupcakes met pindakaas frosting
Ingrediënten
Chocolade cupcakes
- 170 gr glutenvrij basismeel bijvoorbeeld Koopmans
- 70 gr kokossuiker
- 50 gr cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 180 ml karnemelk voor extra luchtige muffins!
- 100 gr roomboter gesmolten
- 2 eieren
Pindakaas frosting
- 250 gr ricotta
- 60 gr pindakaas
- 30 gr kokossuiker
- snufje zeezout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een muffinvorm met cupcakevormpjes klaar.
- Meng in een kom het glutenvrije basismeel met de kokossuiker, cacaopoeder en bakpoeder.
- Mix daarna de karnemelk, gesmolten boter en eieren erdoor. Zorg voor een egaal beslag zonder klontjes. Dit kan met een gewone garde of met een handmixer.
- Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes en bak ze 25 minuten in de oven. Test even of de cupcakes gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken.
- Maak ondertussen de pindakaas frosting. Meng de ricotta met pindakaas, kokossuiker en een snufje zeezout tot een egale frosting. Doe in een spuitzak en bewaar tot gebruik.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen. Spuit vervolgens een toef pindakaas frosting op de cupcakes. Versier de cupcakes naar wens met gehakte pinda's en een snufje cacaopoeder.
0 reacties