Goddelijke (maar dan ook echt góddelijke) vegan cupcakes met een grote toef crème brûlée botercrème en karamel crumble on top. Geweldig voor bij de koffie, als verjaardagstraktatie, maar ook zeker als dessert (tijdens de feestdagen?) met een bolletje vegan vanille ijs erbij. En als je er echt een feest van wilt maken.. steek je tijdens een etentje een sterretje in elke cupcake die je aansteekt vlak voordat je de crème brûlée cupcakes serveert. Deze vegan cupcakes zijn lekker fluffy (zonder eieren te gebruiken) en je maakt ze met maar een paar ingrediënten. En dan die crème brûlée botercrème.. die is echt om je vingers bij te likken. En dat deed ik dan ook ;)
Vegan botercrème maken
Vegan cupcakes had ik al vaker gemaakt, maar aan vegan botercrème heb ik mezelf nog nooit gewaagd. Gelukkig is het echt súper makkelijk om zelf vegan botercrème te maken. All you need is een romige vegan vervanger voor roomboter. Mijn favoriet is VIOBLOCK van Violife. Voorheen bekend als Flora Plant. Nog steeds verkrijgbaar bij o.a AH, maar dan in een nieuw jasje. VIOBLOCK bestaat uit een mix van zonnebloem,- koolzaad,- en kokosolie. Net zo lekker als roomboter, 100% vegan en vrij van allergenen zoals zuivel, soja, gluten en noten. Perfect om een heerlijke botercrème van te maken! Met crème brûlée smaak en met crunchy karamelstukjes on top. Krijg je al trek? Mooi. Laten we de keuken induiken!
Zien hoe je deze vegan cupcakes met crème brûlée botercrème maakt? Check dan hier mijn kookvideo op Instagram!
Dit heb je nodig voor deze vegan cupcakes met crème brûlée botercrème / 6 – 9 stuks
Vegan cupcakes
- 120 gr bloem
- 175 ml amandelmelk
- 35 gr kokossuiker
- 1 tl appelazijn
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl tl baking soda
- 60 ml zonnebloemolie
- klein snufje zout
- 1 tl vanille extract
Vegan crème brûlée botercrème
- 120 gr VIOBLOCK (plantaardige roomboter)
- 100 gr bruine suiker
- 50 gr plantaardige room
- 120 gr poedersuiker
- 1/2 tl vanille extract
- Extra: 75 gr witte suiker voor de karamel crunch
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden en zet alvast 6 papieren vormpjes klaar.
Meng in een kom de bloem, kokossuiker, bakpoeder en de baking soda samen met een klein snufje zout. Roer en voeg daarna de amandelmelk, appelazijn, zonnebloemolie en vanille extract toe. Spatel door elkaar tot je een mooi glad beslag hebt. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 25 – 30 minuten goudbruin.
Ondertussen maken we de botercrème. Smelt 30 gram plantaardige roomboter, bruine suiker en room in een middelgrote pan. Breng zachtjes aan de kook en roer zo’n twee minuten tot de suiker is opgelost. Voeg een snufje zeezout toe. Haal de pan van het vuur en laat de karamel afkoelen.
Schep de karamel zodra hij is afgekoeld in een kom. Tip: houd eventueel twee eetlepels karamelstroop achter de hand voor over de cupcakes. Doe de resterende 90 gram roomboter, vanille extract en poedersuiker erbij. Mix alles (met een handmixer) tot een romige botercrème. Schep de crème brûlée botercrème in een spuitzak en leg deze tot gebruik in de koelkast.
Als laatst maken we de crunchy karamel. Bekleed een bakplaat (of bord) met bakpapier. Doe 75 gram suiker in een kleine pan (liefst met antiaanbaklaag), zet het vuur laag en laat het geheel in een minuut of 5 smelten tot een bruinkleurige karamel. Roer af en toe en verlies de pan niet uit het oog ;) Giet de karamel daarna op het bakpapier en smeer uit tot een dunne laag. Bestrooi licht met zeezout. Nadat de karamel is uitgehard (na een minuut of 5) kun de plak in kleine stukjes karamel breken, met behulp van de achterkant van een lepel.
Spuit mooie toefjes crème brûlée botercrème op de cupcakes en sluit af met stukjes karamel. En eventueel een drizzle achter de hand gehouden karamelsiroop.
Zet een lekkere kop koffie of thee en geniet van je overheerlijke vegan cupcakes met crème brûlée botercrème!
0 reacties