Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs zónder ijsmachine dus – gewoon uit de vriezer in een cakeblik. Het is echt zó goed gelukt! Heel creamy door de toevoeging van slagroom en een geheim ingrediënt, zoet door de honing en vanille maar ook fris door de verse aardbeien. De verkruimelde bitterkoekjes gaven het slagroom-aardbeienijs een vleugje extra smaak, lekker kruidig! Ideaal voor na een zomers etentje (of gewoon lekker tussendoor). Hoe ik dat precies voor elkaar heb gekregen, zo’n romige substantie zonder ijsmachine, dat leg ik je uit!
Ijs maken zonder ijsmachine
Je zou misschien denken dat ijs maken een kwestie is van ingrediënten door elkaar, paar uur de vriezer in en klaar. Dat is dus helaas niet zo. Voor het allerbeste, allerromigste resultaat moet ijs een paar uur draaien in een ijsmachine. Door de constante beweging vormen er zo min mogelijk grove ijskristallen (die zijn waterig en hard, die wil je niet) en koelt het tot een lekker zacht mengsel. In veel recepten voor ijs zonder ijsmachine, wordt getipt om het ijs ieder half uur goed om te scheppen. En dat dan voor gerust 4 tot 6 uur lang. Nou, dáár had ik niet zoveel zin in. Daarom besloot ik het mengsel al zo romig mogelijk te maken, zodat je een hoop tijd en moeite bespaard blijft. Ik gebruikte niet alleen opgeklopte slagroom, maar ook ricotta voor het romige aardbeienijs. De combinatie van slagroom en ricotta is vettig genoeg om de ijskristalvorming te beperken. Nice! Schenk het in een cakeblik, zet 6 uur in de vriezer en scoop er daarna mooie bolletjes van. Top af met een extra bitterkoekje en klaar is je makkelijke maar toch écht zelfgemaakte aardbeienijs zonder ijsmachine.
Aardbeien over? Maak dit!
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes
Ingrediënten
- 300 ml slagroom
- 250 gr ricotta
- 85 gr honing
- 1 tl vanille-extract
- 250 gr verse aardbeien
- 100 gr bitterkoekjes + een paar extra voor over het aardbeien-slagroomijs
Instructies
- Pureer in je keukenmachine (of met een staafmixer) de ricotta, aardbeien, honing en vanille-extract tot een egaal mengsel.
- Klop in een andere kom de slagroom stijf. Spatel vervolgens het aardbeienmengsel door de slagroom.
- Hak de bitterkoekjes in kleine stukjes. Roer door het ijsbeslag en schenk de boel daarna over in een cakevorm. Garneer met extra stukjes bitterkoek en een theelepel honing.
- Laat het ijs minimaal 6 uur uitharden in de vriezer. Je hoeft tussendoor niet te roeren. Haal het slagroomijs 7 minuten voor het serveren uit de vriezer. Schep met een ijstang mooie bolletjes en genieten maar!
0 reacties