Een aardbeien kwarktaart is misschien niet het állerspannendste recept op Beaufood, maar ik garandeer je: hij is héérlijk. Ik had laatst heel veel zin in een romig en fris taartje, en dan kom je natuurlijk al snel uit bij the good old kwarktaart. Toch is deze aardbeien kwarktaart net een beetje anders dan anders: de aardbeien zijn de sierlijke topping én de taart bevat geen kilo’s suiker. Sowieso houd ik van voedzaam en gezond eten, maar bij kwarktaart is het ook totaal niet nodig om zoveel opsmuk toe te voegen. Met een beetje honing maak je het al hartstikke zoet en behoud je tóch dat frisse van de volle biologische kwark. Bovendien: aardbeien zijn, zeker in de zomer, al zoet genoeg van zichzelf. Combineer het met een brosse bodem van koekjes en havermout en je bent er al. Ik kan niet ontkennen dat ik ook een stukje taart als ontbijt heb gegeten ;)
Kwarktaart, MonChoutaart, cheesecake, kaastaart…?
Ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die niet weet wat kwarktaart is (want it’s all in the name) maar ik weet wel dat ‘ie vaak door elkaar wordt gehaald met andere soorten taarten. Ieder land heeft namelijk zo z’n eigen variatie op deze klassieker. In Nederland en België zijn we groot fan van de frisse, luchtige kwarktaart, gemaakt van eh ja, kwark dus. In de VS hebben ze cheesecake, gemaakt van roomkaas (zoals MonChou) of mascarpone. Die is een stuk vetter en machtiger en wordt ook vaak gebakken. Dat hoef je met kwarktaart niet te proberen. En in Italië gebruiken ze dan weer vaak ricotta als hoofdingrediënt.
Een tikkie verwarrend is het wel, maar het is natuurlijk ook heel leuk dat de opties eindeloos zijn. Je kan álle kanten op met deze cheesy taart. Stiekem vind ik kwarktaart wel écht de lekkerste: fris, luchtig, voedzaam, koud en goed te combineren met fruit. Heerlijk!
Nog meer kwarktaarten
- Citroen-yoghurttaart met pecanbodem (met yoghurt dus, ook een optie!)
- Appel-kaneel yoghurttaart
- Kwarktaart met dadels en amandelbodem
- Havertaartje met kwark en aardbeien
Aardbeien kwarktaart met honing
Nodig
- Bakvorm van 20 cm
Ingrediënten
- 90 gr koekjes bijvoorbeeld digestives + 1 extra koekje ter garnering
- 60 gr havermout
- 60 gr roomboter
- 5 blaadjes gelatine
- 250 gr volle biologische kwark
- 200 ml slagroom
- 3 el honing of meer naar smaak
- 200 gr verse aardbeien
Instructies
- Bekleed de bodem van een ronde springvorm (20 cm) met bakpapier.
- Maal de koekjes en havermout fijn in je keukenmachine of blender. Je kunt ze ook in een stevige zak doen en fijnslaan met een deegroller. Smelt de boter en roer de kruimels erdoorheen. Schep in de vorm en verdeel het mengsel gelijkmatig over de vorm. Druk stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
- Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Knijp de blaadjes uit en doe samen met 5 eetlepels water in een kleine pan. Verwarm al roerend tot de gelatine is opgelost. Niet laten koken! Laat het mengsel daarna iets afkoelen.
- Klop in een kom de slagroom stijf. Spatel daar vervolgens de kwark, honing en gelatine doorheen. Proef en voeg naar smaak nog meer honing toe.
- Zet de kwarktaart voor minimaal 6 uur in de koelkast.
- Garneer de taart voor het serveren met verse aardbeien en nog wat honing. Of, dit vond ik zelf héél lekker, met gekarameliseerde pistachenoten on top! Hieronder vertel ik je hoe je die maakt.
TIPS
- Verwarm in een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag) 30 gr kokossuiker met 2 eetlepels water. Breng aan de kook. Roer af en toe zodat de suiker en het water samen kunnen smelten.
- Zodra de boel begint te bruisen, voeg je de pistachenoten en een snufje zout toe.
- Zet het vuur laag en laat de karamel op laag vuur een paar minuutjes inkoken. Blijf erbij en roer zo nu en dan. Wanneer de pistachenoten plakkerig worden haal je de pan van het vuur.
- Schep de gekarameliseerde nootjes op een groot bord en laat afkoelen. Hoe langer je de pistachenoten laat afkoelen, hoe knapperiger ze worden!
Hi Bo! Ik wil dit taartje vandaag maken. (Want lijkt me heerrrrlijk, zeker met die pistache on top) Maar hoeveel boter gebruik je voor de bodem? Die staat niet in de ingredientenlijst. Alvast dankjewel! Groetjes Annemiek.
Nou dat is gek! Ik zie dat de boter inderdaad is weggevallen in het ingrediëntenlijstje. Ik heb hem toegevoegd! 60 gram it is :)