...

Kerstavond: Ik trakteerde 40 ouderen op een compleet verzorgd Beaufood kerstdiner!

Kerstavond: Ik trakteerde 40 ouderen op een compleet verzorgd Beaufood kerstdiner!

door | jan 28, 2021 | Culi inspiratie, Persoonlijk | 5 reacties

Beaufood kerstdineractie

Op de dag van Kerstavond dook ik voor dag en dauw de keuken in om samen met Lil meer dan 40 (!) complete kerstdiners te bereiden voor alleenstaande ouderen. Afgelopen kerst waren er meer ouderen dan ooit alleen met Kerst. Sommigen hadden simpelweg geen familie om naartoe te kunnen en als ze dit wel hadden, dan was een gezamenlijke kerst onmogelijk door Covid. Ik wilde graag een positieve draai te geven aan deze shit situatie en daarom wilde ik op de dag van kerstavond zoveel mogelijk ouderen trakteren op uitgebreid kerstdiner! Gezelschap kan ik helaas niet verzorgen, maar wat ik wél kan doen is mijn handen uit de mouwen steken zodat er ieder geval een paar alleenstaande oudere kunnen genieten van een heerlijk diner op kerstavond. Covidproof ingepakt, klaar om direct genuttigd te worden en in een mooie doos voor de deur afgeleverd. Inclusief kaar met daarop een kerstwens. Hoe ik op het idee kwam? Let me tell you..

Hoe het begon

Het idee ontstond zo’n tien dagen voor Kerst. Het leek me leuk om een paar ouderen (lees: een stuk of zes) op kerstavond te trakteren op een lekkere, huisgemaakte maaltijd. Een grote punt homemade quiche. Misschien een warme soep vooraf. En voor ik het wist liep dit idee he-le-maal uit de hand. Van alle kanten kreeg ik hulp aangeboden van mensen die wilden helpen met koken, inpakken, bezorgen. Echt WAUW.. Ik besloot daarop een doneeractie te starten om geld in te zamelen zodat ik nóg meer ouderen kon trakteren op een kerstdiner. Uiteindelijk hebben we meer dan 40 mensen blij kunnen maken met een compleet verzorgd kerstdiner bestaande uit vier gangen, een bijpassend wijnarrangement én een mooi cadeaupakket met daarin heerlijke producten.

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Een Beaufood kerstdiner

Oké, een kerstdiner bereiden. Bestaande uit vier gangen. Voor 40 mensen. En dat allemaal in mijn eigen keuken.. Nu heb ik het geluk over een redelijk royale keuken te beschikken, maar uitgebreid koken voor zoveel mensen vroeg om enige improvisatie. Helemaal omdat het zo kort dag was allemaal. Daarbij zat ik nog volop in de kerstrecepten voor de blog, scharrelde baby Louen de hele dag in huis (de opvang was gesloten vanwege Covid) en er moesten nog wat laatste kerstcampagnes afgerond worden. Geen idee hoe ik dit allemaal in een paar dagen moest realiseren maar hee, we GAAN ervoor. Ik begon met het leukste gedeelte en dat was het bedenken van de gerechten. Ik wilde oud Hollandse gerechten serveren maar dan met een culinaire knipoog. Zo begonnen we met een heerlijk romige soep van pastinaak, kokosmelk en verse peterselie. Het tussengerecht was een garnalen cocktail met mijn secret zelfgemaakte cocktailsaus. Of nou ja, secret. Het recept van deze goddelijke cocktailsaus staat gewoon hier op de blog ;) Als hoofdgerecht serveren we een goddelijk stoofpotje dat minimaal drie uur op het vuur heeft staan pruttelen, in het formaat pan waar het Leger des Heils jaloers op zou zijn. De stoofpot bestaat uit botermals biologisch rundvlees met appelstroop, groenten en zilveruitjes. Ik gebruikte mijn recept voor deze stoofpot met lente bockbier als inspiratie. En last but not least: het dessert! Een roomboter appeltaartje met kaneel room. Alles homemade, perfect op smaak én met heel veel liefde gemaakt.

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

PS. Het AD.nl kwam langs om te filmen! Heb je de video gemist? Kijk hem dan hier terug.

Beaufood kerstdineractie

Mijn team van elfjes

Ontzettend leuk zo’n idee natuurlijk, maar gezien de omvang had ik daar toch echt wat hulp bij nodig. En daar was Lillian! Mijn topper van een buurvrouw, culinaire wederhelft en net zo gek op eten (en wijn) als ik. Aangezien haar werk in de evenementen stil ligt (thanks again Covid) had ze handen vrij om mij te helpen. We zaten uren aan tafel om van al mijn creative ideeën een concreet plan te maken, de hoeveelheden van de benodigde ingrediënten voor de gerechten werden berekend en we gingen samen op pad voor de materialen voor de kerstboxen en bakjes om de gerechten in te serveren. Mike regelde immens grote pannen, tafels om alles op kwijt te kunnen in de keuken en een grote partytent om een coronoproof drive (of eigenlijk walk) through in de tuin te maken!

Aanvankelijk was het mijn idee om de gerechten zelf rond te brengen, maar dat ging natuurlijk never nooit lukken qua tijd. Daarom deed ik een oproep via Instagram en binnen twee uur hadden we een heel team een bezorg elfjes. Nogmaals, WAUW. Mijn lieve hoofd elf Rhodé maakte van alle chaos aan bezorgadressen een overzichtelijk schema en zorgde voor een Covidproof time table, waarop alle elfjes (tien in totaal) de pakketten konden komen ophalen. Nog iets waar ik totaal niet over na had gedacht. Ik kon natuurlijk moeilijk iedereen tegelijkertijd ontvangen in mijn tuin en daarom maakten we een schema met tijdvakken waarin alle elven konden langskomen. Kerstmuziek uit de boxen, kerstlichtjes in de bomen, warme chocolademelk met slagroom en mini marshmallows, een kerstmuts op een gaaaan :D Ohh mensen, wat was dít leuk om te doen. Special thanks to lieve fotograaf Daisy voor het vastleggen van deze dag. Ik vind het zo bijzonder om terug te zien én hierdoor kan ik jullie een kijkje achter de schermen geven van de de organisatie van deze dag.

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Wijnen van Familie van Rijk

Ondertussen ging de kerstactie dus zo’n beetje viral op Instagram en had ik een heel team aan elfjes om me heen verzameld. Ook delicatessenwinkel Familie van Rijk pikte de actie op en bood aan om een nog groter feest van de kerstdiners te maken. Zo werden de kerstboxen voorzien van bijpassende wijnen bij elk gerecht. Zó ontzettend tof. Oh, en had ik al verteld over die leuke cadeaupakketjes? Geen kerst is compleet zonder cadeautjes natuurlijk en daarom zat er bij elk kerstdiner een culinair cadeaupakket met Twisted Jams, chocolade van Mesjokke en koekjes van Ouma’s Kombuis. Ook werden de kerstboxen voorzien van de famous blauwe bessen muffins van Bagels & Beans. Lekker voor bij het ontbijt op eerste kerstdag :)

Over cadeautjes gesproken: ook de elfjes verdienden natuurlijk een dikke dankjewel. Ieder elfje kreeg daarom een cadeautasje met twee van mijn culinaire favorieten: een koker met mijn lievelings thee (organic en fairtrade) van TEAmwork en een pot kruiden van mijn favoriete kruidenmerk Green Gypsy Spices.

Beaufood kerstdineractie

Terugkijkend op het hele event vond ik het zo zo zo waardevol en dankbaar om dit te mogen en kunnen doen. Ik vind het intens mooi om te zien hoe een spontaan, kleinschalig idee kon groeien tot iets zoveel groters. Bij deze wil ik al mijn elfjes nogmaals bedanken voor alle hulp. Ook een hele dikke kus voor iedereen die een donatie heeft gedaan! Dankzij jullie konden we dit groots aanpakken en meer dan veertig lieve mensen trakteren op een compleet verzorgd kerstdiner. Ik heb nu al zin in volgend jaar. Want ja, zoiets moois gaan we natuurlijk dubbel en dwars overdoen en dan keer TIEN! Hopelijk zijn we eind dit jaar ein-de-lijk eens van dat hele Covid gezeik af maar pandemie of niet, ook volgend jaar zijn er veel ouderen alleen met Kerst dus ik zou het onwijs tof vinden om dit volgend jaar weer te organiseren.

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

Beaufood kerstdineractie

 

WHO’S IN?! :D

Heel veel liefs,

Bo

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

13 x mijn favoriete kookboeken

13 x mijn favoriete kookboeken

Er is naast uit eten gaan of over foodmarkten struinen nog één ding wat ik enorm graag doe en dat is het lezen van kookboeken. Glas wijn erbij, kaarsjes aan en bladeren maar! Heer-lijk. Het zal jullie vast niet verbazen dat mijn keuken uitpuilt van de kookboeken. Ik...

Lees meer
Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

In deze gekke tijd moeten we in alle hoeken en gaten zoeken naar dingen die we wél kunnen ondernemen op culinair gebied. Gelukkig zijn er een hoop creatieve ondernemers die het mogelijk maken om weer even dat heerlijke restaurantgevoel te ervaren. Zo ook restaurant...

Lees meer

5 Comments

5 Reacties

 1. Sonja

  Liefde en lekkers all over the place en in alles wat naar de mensen toe is gegaan die dag. Prachtig ! ❤️🍀

  Antwoord
 2. IJsbrand

  Wij zijn weer in!!!
  Leuk om te lezen! X van Rijk

  Antwoord
 3. Mary Duijvestijn

  Wat een ontzettend mooi en lief idee! Ik lees het nu pas. Kerst is allang weer voorbij, maar het moest toch nog even gezegd worden!

  Antwoord
 4. jackie

  geweldig idee… !!! en wat zullen al die mensen blij geweest zijn met zo’n prachtig kerstdiner..
  chapeau..

  er zijn dus ook engelen gewoon hier op aarde :-)

  Antwoord
 5. M. Mulder

  Lieve Beau, ik houd het even kort: Wat ontroerend, geweldig. Het straalt aan alle kanten. <3

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *