...

Beaufood’s gezonde voorraadkast (dit vind je áltijd in mijn keuken)

Beaufood’s gezonde voorraadkast (dit vind je áltijd in mijn keuken)

door | mrt 11, 2024 | Culi inspiratie | 2 reacties

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Daar is hij dan. Op veler verzoek: een super uitgebreid artikel met mijn gezonde voorraadkast! Hieronder som ik alle voedzame producten voor je op die áltijd in mijn keuken te vinden zijn. Nu kan ik je verklappen dat mijn voorraadkast er lang niet altijd zo heeft uitgezien.. Ook mijn kasten puilen vroeger namelijk uit van de potten Chicken Tonight (ja echt, wie kent ‘m nog haha..), kant en klare pakjes en zakjes, pasta, instant noodles, chips, verdwaalde potjes kruiden die al lang toe zijn aan de prullenbak. Beetje bij beetje gooide ik mijn leven om naar een gezonder eetpatroon en zo veranderde óók de inhoud van mijn koelkast en voorraadkast. Wees maar niet bang hoor, daar vind je natuurlijk ook nu nog gewoon een zak chips, pure chocolade en lekkere borrelhapjes. Maar na al die jaren heb ik een mooie voorraad gezonde ingrediënten opgebouwd waar ik oneindig mee kan variëren. Jullie kennen mij veelal van mijn culinaire uitspattingen in het weekend, maar doordeweeks eet en kook ik zo gezond mogelijk. Omdat mijn agenda net als die van jullie vaak overloopt, moet gezond eten naast heel erg lekker, óók makkelijk te maken zijn. Daar waar ik dat handig vind zal ik een linkje naar producten plaatsen in deze lijst. Denk aan mijn favoriete gezonde crackers of siroop voor Louen (4). Daarbij doe ik mijn boodschappen tegenwoordig zelden meer bij de ‘gewone’ supermarkt. Groenten, fruit, noten, eieren, honing en melk koop ik lokaal van de markt of rechtstreeks bij de boer – waar mogelijk. Biologisch vlees en vis bij speciaalzaken, de boer, groothandel of online bij Crisp. Crackers, limonades en gedroogde peulvruchten, zeewier (al heb ik dat nooit standaard op voorraad, dus vandaar dat je hem niet in deze lijst ziet) koop ik vaak bij natuurwinkels als Ekoplaza. De toko is favoriet als het gaat om dumplings, noodles, sambal en Aziatische sauzen! Enfin, ik heb meer dan genoeg tips voor je… :) Lees snel verder over de inhoud van mijn gezonde voorraadkast!

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Tips voor een gezonde voorraadkast 

Enfin, de inhoud van mijn gezonde voorraadkast! Dat ging zoals ik hierboven al zei niet over één nacht ijs. Dat is dan ook mijn tip voor jullie als je zin hebt om het roer om te gooien naar een (nog) gezonder eetpatroon. Doe het stapje voor stapje. Voeg niet in één keer de hele onderstaande lijst toe aan je boodschappenmandje. Dat is naast een duur grapje – het is nogal een lijst ;) – ook onhandig want er moet ruimte vrij gemaakt worden. Oftewel: een grote culinaire schoonmaak! Begin met het uitzoeken van je lades, keukenkasten en koelkast. I know, hier moet je echt even zin voor maken, maar HUP muziek op en knallen maar. In de lijst hieronder zul je veel peulvruchten, noten, zaden en kruiden tegenkomen. Bij mij slingerde dat altijd in half open verpakkingen door mijn lades. Niet ideaal en bovenal onoverzichtelijk. Hand omhoog als er steevast drie halve verpakkingen rijst in je lades te vinden zijn! Mijn allergrootste voorraadkasten hack is investeren in fijne voorraad bakken. Dit kunnen glazen potjes zijn (bijvoorbeeld oude appelmoes potten) en elk soort ander voorraaddoos. Net wat je voorkeur heeft. Ik heb zelf de voorraaddozen van Mepal in huis, in alle soorten en maten. De bovenkant van de deksel is doorzichtig zodat je goed kunt zien wat erin zit, ze hebben een mooi design, sluiten perfect af en zijn stapelbaar. Kortom: een hele fijne investering.

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Welke gezonde voorraad wel of niet in de koelkast?

Zoals je hieronder ziet heb ik ook mijn koelkast opgenomen in dit artikel. De inhoud verschilt echter wel enorm omdat ik zoveel mogelijk seizoensgebonden eet, maar dan heb je een beetje een beeld. Ook zul je misschien producten zien waarvan je denkt ‘ehh, hoort dit in de koelkast?. Lang verhaal kort: geen idee en dat maakt me ook niet zoveel uit. Als ik ingrediënten in de koelkast heb je die ook daarbuiten kunt bewaren, please let me be ;) Behalve tomaten, die moet je gewoon écht niet in de koelkast bewaren. Daarvan worden ze een heel stuk minder lekker van qua smaak én structuur. 

Tot zover mijn gezonde voorraadkast les. Laten we in mijn lades duiken! 

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Ontbijt producten voorraad

 • honing (koudgeslingerd, liefst van een lokale imker)
 • gierst 
 • gezonde crackers (die van Kari’s Crackers zijn favoriet!
 • maiswafels 
 • notenpasta’s (géén pindakaas, maar gemengde notenpasta en afwisselend cashew of amandelpasta etc. Ik haal deze altijd bij de notenkraam op de markt)
 • boekweitmeel 
 • tarwemeel 
 • havermout
 • amandelmeel 
 • psylliumvezels 
 • kokossuiker 
 • ahornsiroop
 • vegan chocoladepasta
 • dadels 
 • gedroogde ongezwavelde abrikozen
 • rozijnen
 • rauwe noten (divers)
 • biologische eieren 
 • granola 
 • rauwe cacaopoeder 
 • ceylon kaneel 
 • appelstroop 
 • pompoenpitten

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Peulvruchten, pasta en aardappelen voorraad

 • glutenvrije pasta van linzen of erwten 
 • lasagnabladen 
 • pasta (afwisselend fussili, strikjes, spaghetti, macaroni)
 • boterbonen (in blik) Mijn ultieme favoriet! Hier heb ik altijd meerdere potten van op voorraad. 
 • linzen (gedroogd en in blik)
 • kikkererwten (gedroogd en in blik)
 • mungbonen (gedroogd)
 • beluga linzen (gedroogd)
 • kidneybonen (gedroogd en in blik)
 • quinoa
 • polenta 
 • rijst (zilvervlies, basmati of pandan)
 • sushirijst 
 • risottorijst 
 • biologische krieltjes of aardappelen 
 • udon noodles 
 • boekweit noodles 
 • knoflook
 • uien (gele ui en sjalot)
 • maiskorrels (voor popcorn)

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Smaakmaker voorraad

 • mayonaise 
 • balsamicoazijn 
 • rijstazijn 
 • biologische appelazijn
 • olijfolie (koudgeperst, extra vierge)
 • vissaus
 • tomatenpuree 
 • ansjovispasta 
 • ansjovis (uit blik)
 • sardines (uit blik)
 • tonijn (uit blik)
 • wilde zalm (uit blik)
 • kappertjes 
 • maïzena 
 • paneermeel 
 • pastasaus (met rozemarijnworst van Brandt en Levie)
 • pure sesamolie 
 • truffelolie 
 • crispy chili olie 
 • hoisinsaus 
 • dumplingsaus 
 • gezouten citroen (pot)
 • sriracha 
 • tabasco (groen en rood)
 • sojasaus 
 • Dijon mosterd
 • olijven tapenade 
 • toastjes (voor bij de borrel)

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Kruidenla voorraad

 • ghee
 • kokosvet 
 • grof zeezout 
 • zwarte peper
 • steranijs (heel)
 • laurierblaadjes 
 • bouillonblokjes (miso of groente) 
 • gedroogde dille
 • gedroogde oregano
 • gedroogde rozemarijn
 • gedroogde Italiaanse kruiden
 • gedroogde munt
 • gedroogde tijm
 • gedroogde peterselie
 • chilivlokken 
 • kerriepoeder
 • kardemom (poeder en hele zaden)
 • cayennepeper 
 • pijnboompitten 
 • vanille extract 
 • furikake 
 • Chinese 5 spice
 • garam masala 
 • ras el hanout 
 • sesamzaadjes
 • baksoda
 • wijnsteenbakpoeder
 • gewone bakpoeder 

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Koelkast inhoud

 • HEEL veel groenten (de lades en de eerste plank bestaan volledig uit groenten, geen grap)
 • biologische roomboter 
 • biologische kipsmeerworst 
 • biologisch geitenkaas 
 • biologisch koeienkaas 
 • gerookte wilde zalm 
 • feta
 • paddenstoelen (altijd een mix van diverse soorten)
 • Amsterdamse uitjes 
 • augurkjes 
 • zuurkool van Sauercrowd (fantástisch product)
 • siroop van Soof 
 • misopasta 
 • taggiasche olijven 
 • tuinkers (loveeee tuinkers)

Vriezer voorraad

 • verschillende soorten groenten (boontjes, doperwten, spinazie etc.)
 • verschillende soorten fruit (passievrucht, blauwe bessen, frambozen etc.)
 • kimchi dumplings 
 • limoenblaadjes
 • sereh 
 • zelfgemaakte currypasta 
 • brood 
 • franse croissantjes (Crisp)
 • slowjuice sappen 

Op het aanrecht

 • fruit! Lots of fruit. Bananen, passievruchten (is Louen gek op), citroenen, limoenen, verse gember (voor thee), appels, peren, sinaasappels, grapefruits en kleine zoete tomaatjes.
 • verse kruiden, ook lekker veel! Verse munt, basilicum, bieslook, peterselie, tijm.

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Is er bij jullie dan echt nérgens snoep of chips te vinden?

Ik moet eerlijk bekennen, vrij weinig tot niets. Soms kopen we een zak chips of borrelnoten. Die gaat dan in één keer op en dan hebben we het weer een tijdje niet, haha. Koekjes hebben we eigenlijk nooit op voorraad, wél zelfgebakken cake oid. Chocolade daarentegen hebben we in overvloed ;) Geen leven zonder chocolade. Snoep hebben we eigenlijk niet in huis. Klinkt echt vre-se-lijk saai als ik dit zeg, maar ik heb dit vanuit huis ook nooit meegekregen dus deze gewoonte is er gewoon ingeslopen.. Niets tegen snoepen en Louen mag gewoon eten wat hij wil, alleen missen we het gewoon niet thuis :) Maaaar als we een borrel geven thuis en er komen kindjes dan halen we wel altijd chips, ijsjes, koekjes etc. in huis. We hebben het alleen niet standaard op voorraad. Leuk weetje: toen mijn oma (94) overleed kreeg ik haar oude koekjestrommel. Voor de meeste mensen misschien niet zo bijzonder, maar voor mij zó waardevol. Ik heb hem al jaren met liefde in de keuken. Dit is dan ook de enige trommel waarin we altijd iets lekkers hebben. En dat is dus eigenlijk altijd chocolade ;)

Zo. Dat was me er eentje he? Ik hoop niet dat je halverwege bent afgehaakt door de hoeveelheid. Ik snap dat het echt een enorme lijst is. Desondanks denk ik dat (als je mij al langer volgt) een heel groot deel al in huis hebt. Ik hoop je te inspireren met nieuwe of misschien wat minder onbekende producten. Het is mijn passie en doel om Nederland gezonder te laten eten en ik hoop jullie met dit artikel te enthousiasmeren! Laten we ons lichaam niet alleen vullen, maar vooral voeden. Ik ben benieuwd: wat heb jij altijd standaard op voorraad? 

Liefs!

Bo

beaufoods-gezonde-voorraadkast

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

13 x mijn favoriete kookboeken

13 x mijn favoriete kookboeken

Er is naast uit eten gaan of over foodmarkten struinen nog één ding wat ik enorm graag doe en dat is het lezen van kookboeken. Glas wijn erbij, kaarsjes aan en bladeren maar! Heer-lijk. Het zal jullie vast niet verbazen dat mijn keuken uitpuilt van de kookboeken. Ik...

Lees meer
Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

In deze gekke tijd moeten we in alle hoeken en gaten zoeken naar dingen die we wél kunnen ondernemen op culinair gebied. Gelukkig zijn er een hoop creatieve ondernemers die het mogelijk maken om weer even dat heerlijke restaurantgevoel te ervaren. Zo ook restaurant...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

 1. Eva

  Ik neem aan dat het allemaal reuze interessant is wat je schrijft en ik zou het graag weten.
  Maar ik ben 79 jaar, heel actief nog en eet graag vegetarisch en tóch heb ik hier niets aan.
  Ik kan het nl niet lezen en ik denk velen met mij niet. Het is véél te licht. Maak er een donker lettertype van, dat moet toch niet zó moeilijk zijn.

  Antwoord
  • Bo

   Ha Eva, ik heb dit in de 11 jaar tijd dat ik mijn blog heb nog nooit gehoord, maar mocht ik deze klacht vaker krijgen dan zal ik daar zeker iets aan doen. Ik gebruik nu gewoon een standaard zwart lettertype. Donkerder dan zwart gaat me niet lukken ;) Je kunt natuurlijk de tekst van je browser vergroten, dan is het misschien wat makkelijker leesbaar voor je? Groetjes, Bo

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *