...

13 x mijn favoriete kookboeken

13 x mijn favoriete kookboeken

door | dec 15, 2021 | Culi inspiratie | 2 reacties

11 x mijn favoriete kookboeken

Er is naast uit eten gaan of over foodmarkten struinen nog één ding wat ik enorm graag doe en dat is het lezen van kookboeken. Glas wijn erbij, kaarsjes aan en bladeren maar! Heer-lijk. Het zal jullie vast niet verbazen dat mijn keuken uitpuilt van de kookboeken. Ik ben verliéfd op kookboeken. Ik herinner me mijn eerste boek nog dat ik kreeg van mijn moeder: Gizzy’s Keukenmagie van Gizzy Erskine. Ik begon met koken en daarna was het hek was van de dam. Ik heb het boek nog steeds en ik kook er zelfs nog af en toe uit. Zo zijn mijn mams en ik zijn he-le-maal fan van Gizzy haar zandkoekjes met pure chocolade en rozemarijn karamel. En ohhh, die kaas-truffel soufflé.. Enfin, kookboeken dus! Ik krijg regelmatig de vraag wat nou écht mijn ultiem favoriete kookboeken zijn en dus leek het mij handig daar een uitgebreide lijst van te maken. Ik zal deze lijst met favoriete kookboeken zo nu en dan updaten!

PS. De volgorde van deze lijst is willekeurig en staat dus niet op volgorde van populariteit. 

1. Yotam Ottolenghi – Ottolenghi is een tovenaar in de keuken als het op groenten aankomt en ik pak zijn boeken en graag bij voor inspiratie voor lunch of avondeten. Zo staat zijn kookboek Simpel vol met eenvoudig te bereiden gerechten als avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum. Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love is zijn nieuwste boek. Ondanks dat ik bijna al zijn boeken heb is dit kookboek toch weer verrassend. Dikke aanrader! Idem voor Flavour.

2. Joris Bijdendijk – Als ik op dit moment een boek op nummer één zou moeten zetten zou dat waarschijnlijk het kookboek Bij Bijdendijk Thuis zijn. Wat een fantástisch boek dit. In dit kookboek neemt Michelinster chef-kok Joris Bijdendijk je mee in wat er zoal bij hem thuis op tafel verschijnt.

3. Yvette van Boven – Het kookboek hierboven en Homemade Basics van Yvette van Boven delen een eerste plek in mijn kookboekenkast. Homemade basics is écht een boek wat je in huis moet hebben en waar je een leven lang plezier van zult hebben.

4. The Green Kitchen – David en Luise schreven meerdere vegetarische kookboeken en van elk boek ben ik groot fan. De recepten zijn eenvoudig te maken, voor het hele gezin en stuk voor stuk super smaakvol. In The Green Kitchen at Home vind je gezonde recepten voor ontbijt, recepten voor handige maaltijden voor onderweg, veel snelle recepten voor doordeweeks, wat uitgebreidere recepten voor in het weekend en een hoop heerlijke spreads, bijgerechten en desserts. Ook een aanrader: The Green Kitchen Smoothies, waarin ze vijftig van hun favoriete gezonde smoothie recepten delen!

5. Donna Hay –  Fenomeen op culinair gebied en schrijver van maar liefst viertien kookboeken. Twee jaar geleden had ik het genoegen om bij haar boeklancering te mogen zijn. Het was gewéldig. Een van mijn favoriete boeken is Modern Baking. Een prachtig boek om in de kast te hebben. Ook One Pan Perfect, Basics to Brilliance en Week Light zijn aanraders!

6. Deliciously Ella – Het Plantaardige Kookboek. Een heel fijn kookboek voor iedereen die wil starten met vegetarisch en veganistisch koken, of dat vaker wil doen. In dit boek deelt Ella Mills maar liefst 100 (!) plantaardige, vegetarische en vegan recepten uit haar Deli in Londen.

7. Niven Kunz – een Nederlandse chef-kok die in twee verschillende restaurants een Michelinster behaalde. In zijn kookboek Groente Menu’s, vind je voor-, hoofd-, en nagerechten met een sterrentouch. Dit kookboek is niet geheel vega (kan wel), maar wél met groenten in de hoofdrol. Ook weer een echte parel voor in je boekenkast.

8. De Zweedse Lina en Mia – schreven twee fantástische boeken die ik beide iedereen kan aanraden. Sterker nog, deze boeken zouden wat mij betreft vaste stof op scholen moeten worden. Food Pharmacy is een boek (inclusief recepten) over darmflora, goede bacteriën, onderzoek en ontstekkingsremmend voedsel. Food Pharmacy: op jacht naar goede voeding is hun tweede boek en hierin leer je te ‘jagen’ op goede voeding. Gezond voor jezelf én goed voor de planeet.

9. Claudia Damen – Foodblog collega en een kei op het gebied van  food fotografie. Deze meid heeft al twee prachtige kookboeken op haar naam staan. Hoe maak je zelf naan, tortilla’s, croissants of een brioche? In haar eerste boek Vers Deeg leert ze ons de basis van het bakken, zoet en hartig. In de opvolger Zoet Deeg vinden we de lekkerste zoete recepten voor bladerdeeg, cakes, koekjes, desserts, taarten en meer.

10. Marike Bol – Eet je glutenvrij en/of lactosevrij? Dan is dit boek van Oh My Pie echt iets voor jou. Dit boek staat vol (betaalbare) gluten- en lactosevrije ontbijtfeestjes, tussendoortjes, hartige hapjes en de meest mooie en lekkere taarten met vegan opties!

11. Angélique Schmeinck – Een van de twee vrouwelijke meesterkoks van Nederland. Ze schreef samen met Peter Klosse (oprichter van de Academie voor Gastronomie) Het Nieuwe Proefboek. Dit boek is meer theoretisch dan een kookboek met recepten en gaat over de smaak van wat we eten en drinken. Een musthave voor iedereen die eten écht serieus neemt en graag meer wil weten over bijzondere smaakcombinaties, hoe smaak ontstaat en de rol van de hersenen bij eten en food pairing. 

12. Sergio Herman – Zijn nieuwste kookboek New Italian heb ik nog niet zo lang in huis, maar wat ik eruit gekookt heb is geweldig. Dit kookboek is een must have voor iedereen die van de Italiaanse keuken houdt!

13. Alain Caron – Ik sluit mijn favorietenlijst af met een heerlijke Franse topper. In La Table de Caron komen alle moderne klassiekers uit de bistrokeuken van de familie Caron samen: van oeufs durs mayonnaise en makreelrillettes met dragonmayonaise tot aan zalm en croûte, boeuf bourguignon en bouillabaisse. Love it!

11 x mijn favoriete kookboeken

Van welke kookboek ben jij helemaal fan? Let me know! Ik ben benieuwd :)

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

In deze gekke tijd moeten we in alle hoeken en gaten zoeken naar dingen die we wél kunnen ondernemen op culinair gebied. Gelukkig zijn er een hoop creatieve ondernemers die het mogelijk maken om weer even dat heerlijke restaurantgevoel te ervaren. Zo ook restaurant...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

 1. Suus

  Het nieuwe boek van Donna hay is ook weer om te smullen!!! Voor mij mag Claudia Roden niet missen in de lijst.
  En ik ben groot fan van Bill Granger.
  De app van ella is ook top. Naast veganisme ook mindfullnes video’s en podcasts.

  Tnx voor deze lekkere lijst!

  Antwoord
  • Bo

   Wat een leuke toevoegingen! Bedankt :D

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *