Stoofpot met lente bockbier

Stoofpot met lente bockbier

Waarschijnlijk denk je in de lente niet meteen aan een stoofpot. Toch had ik laatst ondanks het lekkere weer zóveel zin in een lekker stoofpotje. Een met bospeentjes, courgette en biologische runderlappen. EN! In plaats van een flinke scheut wijn deed ik er een lente bockbiertje in. Dat is dus echt súper lekker. Verder at ik deze lente stoofpot met een portie rode rijst. Gewone rijst kan natuurlijk ook, maar rode rijst heeft zo’n lekker nootachtig aroma. Kom je een pot of zak rode rijst tegen? Kopen! Echt een aanrader. Ik gebruik rode rijst ook vaak in mijn poké bowls.

Eet smakelijk :D

Stoofpot met lente bockbier

Een paar gouden tips om van deze stoofpot met lente bockbier een succes te maken:

  • Voeg altijd een scheurtje azijn toe. Hierdoor wordt het vlees extra mals.
  • Gebruik een pan met dikke bodem, het liefst een gietijzeren pan.
  • Geef je stoofgerecht de tijd. En dan bedoel ik HEEL veel tijd. Hoe langer je alles laat stoven, hoe malser het resultaat. Zo laat ik die van mij vaak vier tot vijf uur pruttelen, maar als je minder tijd hebt volstaat 2,5 uur ook :)
  • Gebruik kwalitatieve ingrediënten, zoals biologisch rundvlees. Dit proef je terug!

Stoofpot met lente bockbier

Dit heb je nodig voor deze stoofpot met lente bockbier / 4 tot 5 personen

  • 1,5 kilo biologische runderlappen
  • 2 courgettes
  • 2 aardappelen – zo’n 300 gr
  • 550 gr bospeentjes
  • 5 stengels bleekselderij
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • verse kruiden: de blaadjes van 3 takjes rozemarijn en 3 takjes tijm en twee laurierblaadjes
  • 500 ml lente bock
  • 4 el appelazijn
  • 2 el appelstroop
  • 4 lente uien
  • Optioneel: deze stoofpot is al een maaltijd op zich, maar eet je er graag nog naast? Ga dan voor een portie rijst, flat bread om te dippen of knapperige papadums. Of een frisse groene salade!

 

Zo maak je het

Snijd het vlees in stukjes van circa 1½ cm. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en bak het vlees rondom op hoog vuur in 5 minuten goudbruin aan. Bestrooi met peper en zout naar smaak en schep het vlees uit de pan.

Snipper de ui, pers de knoflook uit en snijd de stengels bleekselderij  en bospeentjes in kleine plakjes. Verhit nog een eetlepel olijfolie in de pan. Doe de uien, knoflook, bospeen en bleekselderij erbij en bak 5 minuten. Schep het vlees weer in de pan samen met de verse kruiden.

Schenk het bockbier via de zijkant van de pan (hierdoor verwarm je het bier) bij de stoofpot. Voeg een liter water, de azijn en de appelstroop toe en roer de boel even om. Breng alles aan de kook, doe een deksel op de pan, zet het vuur op minimaal en.. wachten maar! Zeker zo’n 2,5 uur, maar het liefst laat je de stoofpot zo’n 4 uur stoven. Schep af en toe om en voeg indien nodig wat extra heet water toe.

Snijd ondertussen de courgette in blokjes. De courgette voeg je in het laatste halfuurtje toe aan de pan. Breng de stoof op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Bestrooi met ringetjes lente ui.

Stoofpot met lente bockbier

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.