Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot mijn verbazing staan er daarvan bijzonder weinig op de blog.. Daar moest verandering in komen! Daarom stak ik een klassiek bijgerecht in een nieuw jasje. Ik ben namelijk gek op aardappels en deze zijn dan ook altijd te vinden in mijn kerstmenu. Gebakken aardappelballetjes, pommes duchesse uit de oven of vers gesneden dikke frieten met een flinke klodder truffel-mayo erbij. Dit jaar ging ik voor deze heer-lijke hasselback gratin uit de oven. Gemaakt van flinterdun gesneden aardappelschijfjes en een romige kaassaus.
Zweedse hasselback meets Hollandse gratin
Deze hasselback gratin is een combinatie van een typisch Nederlands gerecht en een Zweedse klassieker. Zweedse hasselback potatoes zijn half (of eigenlijk driekwart) ingesneden hele aardappels die je krokant bakt in de oven, samen met kaas en kruiden naar keuze. Onze eigen aardappel gratin bestaat uit aardappelschijfjes gemengd met kaas en room. Voeg de twee samen en je krijgt een heerlijke ovenschaal met romige aardappels en een krokant kaasjasje erop! Súper smaakvol en een plaatje op tafel. Ik gebruik in dit recept Grana Padano kaas. Dit is een harde Italiaanse kaas die goed smelt en daardoor perfect is voor deze hasselback gratin. Je kunt eventueel ook parmezaanse kaas gebruiken.
De hasselback gratin is geweldig als bijgerecht naast deze gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus!
Benieuwd hoe je de hasselback gratin maakt? Ik laat het je graag zien in een kookvideo op Instagram :D
Dit heb je nodig voor deze hasselback gratin / 4 personen
- 750 gr (iets kruimige) aardappels
- 300 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn – de blaadjes
- 3 takjes tijm – de blaadjes
- 100 gr Grana Padano kaas
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de Grana Padano kaas en pers de knoflookteentjes. Meng in een kom de geraspte kaas met de slagroom, knoflook, tijm, rozemarijn en een flinke snuf peper & zout.
Schil de aardappels en snijd ze in zo dun mogelijke schijfjes. (Met de nadruk op zo dun mogelijk!). Dit doe je met een mandoline, in je keukenmachine of gewoon met een groot mes. Meng de aardappels schijfjes door 2/3 van het kaasmengsel en zorg dat alle plakjes goed bedekt zijn.
Vet een ovenschaal in en rangschik hierin de aardappelschijfjes naast elkaar zoals op de foto. Giet het achtergehouden kaasmengsel over de aardappels.
Dek de schaal af met zilverfolie en schuif hem voor 30 minuten in de oven. Verwijder daarna de folie en bak de hasselback gratin nog 30 minuten. Haal de schaal weer uit de oven, schaaf extra Grana Padano kaas over de gratin voor een knapperig korstje (yum!) en schuif hem voor voor een laatste keer een kwartiertje in de oven.
Serveer hem warm uit de oven ennn genieten maar!
Heel lekker ga ik zeker nog maken.
nog fijne feestdagen