Zo richting het einde van het jaar zijn veel mensen druk bezig met het samenstellen van een perfect kerstmenu. Ik geef je voor nu één tip: vergeet de snacks – zoals deze Aziatische gehaktballetjes – niet! Naast alle spectaculaire voor- en hoofdgerechten zijn borrelhappen tijdens de feestmaand minstens zo belangrijk. Deze hapjes serveer je bijvoorbeeld ‘s middags, als familie of vrienden langzaam binnen komen druppelen. Of juist véél later op de avond, als het diner een beetje is gezakt en er al de nodige flessen wijn open zijn getrokken. Je weet hoe dat gaat ;) Deze Aziatische gehaktballetjes zijn bij mijn borrels al lange tijd mega in trek: de schaal is standaard binnen een paar minuten leeg. De balletjes zijn lekker sappig en súpergoed gekruid, zeker met een pindasausje om in te dippen zijn ze onweerstaanbaar.
Gehaktballen uit alle windstreken
Weet je wat ik nou zo leuk vind? Dat je over de héle wereld gehaktballetjes kunt vinden. In werkelijk iedere keuken is een recept met tot balletjes gerold gemalen vlees te vinden. In Nederland kennen we de wat grovere gehaktbal (die we zo liefkozend Oma’s Gehaktbal noemen) gemaakt van rundvlees en op smaak gebracht met, voornamelijk, mosterd en ketjap. In Zweden heb je dé köttbullar, die je vast al eens hebt gesnackt na een dag shoppen bij de IKEA. Ook in Italië rollen ze graag goedgekruide gehaktballetjes. In China heb je allerlei populaire gerechten met gehaktballetjes van varkensvlees. In het Midden-Oosten vind je rundergehaktballetjes vol sprekende kruiden, die noemen ze kofta of köfte. En zo kan ik dus nog wel even doorgaan.
Het moge duidelijk zijn: deze Aziatische gehaktballetjes zijn niet gebaseerd op één origineel gehaktbalrecept. (Dat zou wat zijn, één recept voor een heel continent.) Wel heb ik allerlei typisch Aziatische smaken en ingrediënten samengevoegd tot een geweldig smaakvolle combinatie. Niet authentiek, wél om je vingers bij af te likken, zo lekker!
Tip 1: je kunt de balletjes prima een dag van tevoren maken en koud (of opnieuw opgewarmd) serveren. Is allebei heerlijk!
Tip 2: heb je balletjes over (kleine kans), dan smaken ze ook goed bij je avondmaaltijd. Bijvoorbeeld met een schep rijst en wat gestoomde groenten, zoals broccoli of boontjes.
Lekker voor bij de Aziatische gehaktballetjes
- Gebakken dumplings met pompoen en kokos-currydip
- Thaise viskoekjes met ponzu dip
- Falafel van boerenkool met kerriemayonaise

Aziatische gehaktballetjes met pindasaus
Ingrediënten
- 500 gr biologisch rundergehakt
- 2 lente-uien
- 1 flinke tl geraspte gember
- 1 teentje knoflook
- 1 eitje
- 3 el sojasaus
- 20 gr havermout
- 2 el gembersiroop
- 1 tl sesamzaadjes
- optioneel: snufje chilipeper voor een beetje pit
Pindasaus
- 90 gr pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 2 el limoensap
- 1 el ahornsiroop - of honing
- 2 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Snijd de lente-uien fijn, rasp de gember en pers de knoflook. Meng in een grote kom het gehakt met de lente-ui, gember, knoflook, ei, 2 eetlepels sojasaus en havermout. Voeg naar wens peper en zout of een snufje chilipeper toe voor wat pit. Kneed goed door elkaar en vorm met de hand 18 balletjes.
- Verhit een flinke klont boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom gaar.
- Maak ondertussen de pindasaus. Verzamel alle ingrediënten in een kleine pan en breng al roerend rustig aan de kook. Laat inkoken tot de gewenste dikte. Proef en voeg naar smaak extra limoensap of honing toe.
- Zijn de gehaktballetjes gaar? Voeg dan de derde eetlepel sojasaus en de gembersiroop toe. Bak 2 minuten al roerend mee en zorg dat alle balletjes goed bedekt zijn.
- Doe de Aziatische gehaktballetjes in een kom en garneer met sesamzaadjes en ringetjes lente-ui. Serveer met de pindasaus.
0 reacties