Dit geweldige glutenvrij erwten en zaden brood komt uit het boek van Jamie Oliver, Jamie’s Super Food Voor Elke Dag. Een dik boek vol heerlijke, gezonde recepten en prachtige foto’s. Ik haal hier heeel veel inspiratie uit en dit is zeker een boek om aan te schaffen wanneer je een echte health freak bent of wanneer je naar meer inspiratie in je eetpatroon zoekt. Elk recept is een gezonde keuze en er is keuze teveel. Er staan recepten in voor een uitgebreid diner, maar ook recepten voor snelle tussendoortjes, ontbijt, drankjes en lunch. Zoals bijvoorbeeld dit glutenvrije erwten en zaden brood. Hij lijkt een beetje op een cake, maar het verschil tussen een cake en brood is dat brood nog een lekker smeerseltje nodig heeft. Zoals magere roomkaas met kipfilet, avocado en gerookte zalm, eiersalade en komkommer of gewoon met een dikke laag homemade hummus..
Dit brood is gemaakt van onder andere kikkererwten en amandelmeel, verse rozemarijn en zaden en pitten. Super simpel te maken, smaakvol en bovenal voedzaam en vullend. En glutenvrij! Ik at twee dikke plakken tijdens de lunch en ik zat oprecht al bijna vol. Groene smoothie erbij of een stuk fruit. Heeerlijk.
Dit heb je nodig voor een glutenvrij erwten en zaden brood / ongeveer 14 plakken
- zakje van 7 gr gedroogde gist
- 4 el extra vergine olijfolie
- 250 gr kikkererwtenmeel
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr lijnzaad
- 100 gr gemengde pitten – ik nam pompoen en zonnebloem
- 1 takje verse rozemarijn – de blaadjes
- 4 grote eieren
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 190 graden en bekleed een cakeblik (1.5 liter) met bakpapier.
Vul een kan met 375 ml lauw water en klop daar de olijfolie en gist doorheen. Laat vijf minuutjes staan.
Doe het kikkererwten en amandelmeel, pitten, lijnzaad en een snuf zeezout in een grote kom. Snijd de rozemarijnblaadjes fijn en strooi dit eroverheen. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin de eieren en schenk het water erin. Klop nu alles door elkaar tot je een dikkig beslag hebt. Schenk het beslag in de vorm.
Zet de vorm voor 45 minuten in de oven. Het brood is klaar als hij mooi goudbruin is. Je kunt dit ook controleren door er een satéprikker in te steken. Als deze er schoon en droog uit komt is het brood klaar!
Laat het brood minimaal 20 minuutjes afkoelen voordat je hem in plakken snijdt. Je kunt het een paar dagen bewaren. Ook lekker, een paar plakken afsnijden en deze vervolgens roosteren. Héél erg lekker met roomkaas, kersen en kaneel als zoete variant.
Kan je dit brood ook invriezen? Het lijkt me voor bij een BBQ wel lekker, maar ben niet van veel brood bij de BBQ.
Yes dit kan! Je kunt dit brood in plakjes invriezen. Het zal alleen wel iets droog worden.
Bedankt voor het antwoord
Je kunt eieren vervangen door kikkererwtenmeel te gebruiken. mvg nia
Beste Bo,
Amandelmeel is geen optie, heb je een alternatief of kan het denk je worden weggelaten ? Wat meer kikkerewtenmeel…..?
Hoi Monique! In dit artikel vind je verschillende soorten meel waarmee je amandelmeel kunt vervangen :) https://ohmypie.nl/2015/02/25/eerste-hulp-bij-meelsoorten/?v=796834e7a283
Heb daarjuist het brood gebakken. Textuur en kleur zijn geweldig, maar voor de rest is het brood smakeloos, erg laf.
Hoe groot moet de “snuf” zout zijn? Het kan toch niet zo zijn dat dit koolhydraat arme brood, vol met noten en kruiden, opgepimpt moet worden met vette roomkaas?
Wie heeft er tips? Het is jammer dat ik dit morgen helaas niet kan serveren bij de gourmand salade die ik mijn gasten ga serveren, die een koolhydraatarm dieet volgen…..
Vriendelijke groet,
Jose
Hoi Jose, net zoals met gewoon brood heeft dit brood een lekkere topping nodig. Kan roomkaas zijn, maar kies vooral je eigen favoriete (koolhydraatarme) topping!
Hoi hoi,
Ik zie dat dit receptje al een tijdje geleden is geplaatst, maar kom het nu via pinterest tegen. Ik had een vraagje; zouden de eieren ook vervangen kunnen worden? Dan is het namelijk plantbased?! Ik hoop dat ik nog een antwoord mag! Alvast bedankt.
Mvg
Demi
Hooi Demi, ik eet zelf niet geheel plantaardig dus ik vind het lastig om je te adviseren hoe je de eieren kunt vervangen. Wellicht heb je hier wat aan! https://lisagoesvegan.com/ei-vervangers/
Lijkt me lekker! Doe jij er helemaal geen zout door???
Nope, maar kan natuurlijk wel :D
hoi Bo, ik heb onlangs kikkererwten crackers gemaakt, maar het meel smaakt wel erg sterk en muf door (dit was wel enkel water en kikkererwten meel). valt dit mee in dit recept? het amandelmeel verzacht vast de smaak, maar ik wil niet weer voor zo een tegenslag staan en het niet zo goedkope meel van de bio-shop weggooien, is nogal zonde :) thx! leuke site :)
Hooi Lindsay, ikzelf vind de smaak van dit brood geweldig en persoonlijk vond ik de smaak van het kikkererwtenmeel niet overheersen. Maar dit is natuurlijk puur smaak :) Ik zeg probeer het gewoon een keer en als je de smaak toch te sterk vindt kun je er altijd een laagje gezonde chocoladepasta of lichte roomkaas met verse bieslook op smeren. Het recept van de gezonde choco pasta vind je hier! https://beaufood.nl/gezonde-chocolade-pasta/ Liefs, Bo
Hallo,
Ziet er overheerlijk uit. Enig idee hoe ik best de gist kan vervangen? Dat verteer ik nl niet…
Dankjewel alvast
Inez
Hoi Inez, ik heb geen idee of je de gist kunt weglaten (of vervangen door iets anders) dus ik zocht het even op en vond een informatief artikel. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Liefs, Bo
https://mjamtaart.com/leesvoer/lekker-handig/gist-en-zelfrijzend-bakmeel/
Lijkt me lekker ja! Waar koop jij je kikkererwtenmeel?
Bij de turk of toko, maar ik zag het laatst ook bij de Albert Heijn (XL) staan!
Klinkt echt super!! Laat je de kikkererwten heel vroeg ik mij af ?
Hooi Irini, je bedoelt het kikkererwtenmeel? Er gaan namelijk geen hele kikkererwten in, wel meel. Liefs, Bo