...

Gezonde chocoladepasta

Gezonde chocoladepasta

door | sep 1, 2016 | Ontbijt, Recepten, Zoetigheden | 37 reacties

Gezonde chocolade pasta

Yesss lieve mensen dit is weer zo’n KILLER van een recept! Althans voor de chocolade liefhebbers onder ons. Mijn grootste crush is en blijft chocoladepasta. Op crackers, rijstwafels of gewoon zo een lepel uit de pot. Maar ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat er weinig goeds in de chocopasta’s uit de winkels te vinden is, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid suiker die ze erin stoppen. Maar wat als ik jullie vertel dat er een voedzame chocoladepasta bestaat waarvan je zonder problemen niet één, niet twee, maar wel drie eetlepels kunt eten? Zou top zijn toch?

Ik las ooit in een tijdschrift een stuk over gezonde chocoladepasta gemaakt van zwarte bonen. Ik heb mezelf rot gezocht, maar het artikel helaas niet meer kunnen vinden. Ik experimenteerde wat uit de losse pols met een paar ingrediënten en TADAA! Een gezonde chocoladepasta it isGemaakt van zwarte bonen (geen grap), cacaopoeder en ahornsiroop. Super simpel te maken, lekker goedkoop en duizend keer gezonder dan ‘echte’ chocopasta. Ik niet garanderen dat de smaak exact hetzelfde is, maar voor zo’n gezonde spread smaakt ‘ie echt ónwijs goed :)

Gezonde chocolade pasta

Dit heb je nodig voor deze gezonde chocoladepasta / een klein potje

 • 400 gr zwarte bonen – uit blik, uitlek gewicht 265 gr
 • 3 el cacao poeder
 • 50 gr kokosvet
 • 4 el ahornsiroop – honing kan ook
 • scheutje plantaardige melk of water om te verdunnen – zo’n 50 ml voor een compacte pasta en 80 tot 100 ml voor een meer vloeibare.

Zo maak je het

Giet de zwarte bonen af en spoel ze schoon. Pureer de bonen samen met de andere ingrediënten met een staafmixer tot puree. Is hij te dik? Voeg dan wat water toe. Het moet een smeuïge pasta worden. Hij stijft nog ietsje op in de koelkast.

Proef even en voeg naar smaak nog wat cacao of ahorn toe.

Pak een glazen pot (of bakje als je dit niet hebt) en maak deze goed schoon. Schep de choco pasta erin en bewaar in de koelkast.

De choco pasta zal de eerste uren vrij vloeibaar zijn en na een nachtje in de koelkast te hebben gestaan zal hij compacter worden. Op deze manier krijg je een stevige mousse en kun je er bijvoorbeeld – na even in de koelkast te hebben gestaan – bolletjes van scheppen. Leuk als dessert! Wil je toch liever vloeibare pasta? Verdubbel dan de hoeveelheid water in het recept

Gezonde chocolade pasta

Gezonde chocolade pastaGezonde chocolade pasta

Gezonde chocolade pastaBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

37 Comments

37 Reacties

 1. Frederique

  Heerlijk. Alleen hoe lang is het houdbaar?

  Antwoord
  • Bo

   Een dag of vier, max vijf :)

   Antwoord
 2. Dieny Smit en joke Wagenaar

  Hoi Bo.
  Je kent mij niet maar ik en mijn tweelingzus aten in de valk restaurant en via via hoorde we over jouw gezonde lekkere recepten. Ik ben gaan rond kijken en ben zeker onder de indruk van je recepten. Ook duidelijke uitleg over deze recepten. Fijn dat je deze deels met anderen en hoop ik ook via deze weg gezond te gaan eten.

  Succes en ga zo door en kunnen wij genieten van je gerechten.

  Antwoord
  • Bo

   Wat super leuk dat je een berichtje stuurt! Heel veel kookplezier en welkom bij Beaufood :) Groetjes, Bo

   Antwoord
  • Linda

   Ik kom net dit recept van je tegen, en wil het graag proberen. Gezien het niet zo lang houdbaar is, vroeg ik me af of je het dan ook in kan vriezen misschien?

   Antwoord
   • Bo

    Yes dat kan zeker! Alleen vind ik de structuur daarna ietsje minder romig :)

    Antwoord
 3. Natasja

  Oh wauw! Ik heb al meer dan vijf jaar geen chocopasta kunnen eten ivm intolerantie. Net deze chocolade pasta gemaakt en ohhh nomnom! Ik ben zeer gelukkig!
  Thanks inspirerende Bo :D

  Antwoord
  • Bo

   Jeeej wat super leuk om te horen!:D Heel graag gedaan. Liefs, Bo

   Antwoord
 4. Wilma

  Vandaag de pasta gemaakt…heb er geroosterde hazelnoten aan toe gevoegd. ..had er nog zoveel.
  Smaakt goed!

  Antwoord
  • Bo

   Klinkt heerlijk Wilma, goede tip! Liefs, Bo

   Antwoord
 5. Francis

  Is het de bedoeling dat je het kokosvet eerst smelt (in een gglaasje wat staat in een schaaltje met kokend water)? Ik heb nl. niet zo’n goede ervaring met het mixen van het vet als het zo uit de pot komt en wat hard is.

  Antwoord
  • Bo

   Je hoeft het kokosvet niet eerst te smelten. Dit kun je wel doen als je dit fijner vindt, maar doordat je alle ingrediënten pureert wordt alles vanzelf een mooie pasta. Geniet ervan!

   Antwoord
  • Evelien

   Wauw! ik weet niet wat dat is met die website van jou!
   Ik had op pinterest wel gezocht naar een zelfmaak choco pasta recept zonder meuk.
   En tadaaa.
   Ik ga hem maken!
   Binnenkort toch weer een eliminatie dieet en tsja… je moet toch wat eten als de all time favorieten er even uitmoeten.
   Thnx voor je recept!

   Antwoord
 6. Prisca karsch

  Bedankt weer voor dit super recept.
  De kids smullen.
  Wel heb ik een vraag betreft honing, ahorn, dadels, vijgen en bananenpuree enz, waar vaak mee wordt gezoet.
  Ik ben diabeet en vermijd daarom deze genoemde produkten, daar ze mijn bloedsuikers teveel omhoog gooien.
  Ik gebruik stevia, maar in een recept geven die andere produkten “gewicht’ aan het deeg of beslag.
  Hoe los ik dat op?

  Groeten Prisca

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Prisca! Dit ligt er een beetje aan welk recept je gaat maken. In deze chocolade pasta kun je ahorn siroop gewoon vervangen door stevia. Wil je echter een bananencake maken dan zou je de helft van hoeveelheid bananen kunnen vervangen door bijvoorbeeld yoghurt. Liefs en super om te horen dat je kids er ook van genieten :D

   Antwoord
 7. Adriana

  Zou Adukibonen ook kunnen. Dank

  Antwoord
  • Bo

   Dan kan zeker Adriana! De smaak en de structuur kunnen iets verschillen maar over het algemeen zou je elke donkere boonsoort kunnen gebruiken. Liefs en geniet ervan

   Antwoord
 8. Merel

  Zou je in plaats van honing ook zachte gemalen dadels kunnen gebruiken (dadelpasta)?

  Antwoord
  • Bo

   Dat kan zéker Merel, klinkt heerlijk zelfs!

   Antwoord
 9. Anne

  Kun je ook andere olie ipv kokosolie gebruiken? Bijv olijfolie?

  Antwoord
  • Bo

   In theorie zou het moeten kunnen, maar ik denk dat de smaak van olijfolie niet helemaal matcht bij de chocolade.. Als je het gaat proberen, let me know :D Ik ben benieuwd. Je kunt de kokosolie ook weglaten of voor de romigheid een kleine theelepel roomboter toevoegen. Liefs en geniet ervan, Bo

   Antwoord
 10. Martine

  Ik was nogal sceptisch over dit recept, omdat ik totaal niet van alle soorten bonen hou. Maar ik ben hem toch gaan maken met hier en daar wat aanpassingen om hem wat gezonder en pittiger te maken, maar hij is echt waanzinnig lekker!

  Antwoord
  • Bo

   Wauw wat super om te horen Martine! Ik snap dat je bij het woord bonen niet meteen begint te watertanden maar ik ben blij dat je het toch hebt geprobeerd :) Liefs en geniet ervan

   Antwoord
 11. Marloes

  Hi, ik heb een grote pan gekookte zwarte bonen staan. Gebruik ik daar dan ook 130gr van?

  Antwoord
  • Bo

   Hooi Marloes, jazeker! Laat ze wel even afkoelen alvorens je ze gebruikt. Giet het vocht af en dan kun je de bonen gewoon gebruiken :)

   Antwoord
 12. Wendy

  Klinkt goed. Heb je een alternatief voor kokosvet?

  Antwoord
  • Bo

   Ik gebruik kokosvet omdat het geur en smaakloos is en vergeleken met boter een gezonder alternatief. Mocht je geen kokosvet in huis hebben, dan kun je ook altijd een theelepeltje roomboter toevoegen. Liefs, Bo

   Antwoord
 13. Maud

  Kan iemand mij vertellen waar ik zwarte bonen in blik vind? Is dit ook van een bepaald merk en is dit in het buitenland ook verkrijgbaar?

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Maud! Bonen uit blik of pot kun je in vrijwel alle supermarkten kopen en van verschillende merken. Ik gok dat het ook in het buitenland verkrijgbaar is maar waar en in welke winkels durf ik je niet te zeggen.. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon bonen uit zak kopen en deze zacht koken. Even af laten koelen en je kunt aan de slag met de chocolade pasta :D Liefs, Bo

   Antwoord
 14. Anne

  Erg lekker, nooit verwacht dat het zo goed zou smaken!

  Antwoord
  • Bo

   Yesss leuk om te horen :D Stond er zelf ook versteld van haha. Liefs, Bo

   Antwoord
 15. Patricia

  Hoelang blijft dit goed den je?

  Antwoord
  • Bo

   Ik zou hem voor de smaak max een weekje bewaren in de koelkast Patricia. Liefs, Bo

   Antwoord
  • Bo

   Super leuk om te horen Jonna :)

   Antwoord
 16. Mirjam

  Heb maar één woord; HELDIN??

  Antwoord
  • Bo

   Hihi, thanks lieve Mirjam :D

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *