Gezonde chocoladepasta

Gezonde chocolade pasta

Yesss lieve mensen dit is weer zo’n KILLER van een recept! Althans voor de chocolade liefhebbers onder ons. Mijn grootste crush is en blijft chocoladepasta. Op crackers, rijstwafels of gewoon zo een lepel uit de pot. Maar ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat er weinig goeds in de chocopasta’s uit de winkels te vinden is, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid suiker die ze erin stoppen. Maar wat als ik jullie vertel dat er een voedzame chocoladepasta bestaat waarvan je zonder problemen niet één, niet twee, maar wel drie eetlepels kunt eten? Zou top zijn toch?

Ik las ooit in een tijdschrift een stuk over gezonde chocoladepasta gemaakt van zwarte bonen. Ik heb mezelf rot gezocht, maar het artikel helaas niet meer kunnen vinden. Ik experimenteerde wat uit de losse pols met een paar ingrediënten en TADAA! Een gezonde chocoladepasta it isGemaakt van zwarte bonen (geen grap), cacaopoeder en ahornsiroop. Super simpel te maken, lekker goedkoop en duizend keer gezonder dan ‘echte’ chocopasta. Ik niet garanderen dat de smaak exact hetzelfde is, maar voor zo’n gezonde spread smaakt ‘ie echt ónwijs goed :)

Gezonde chocolade pasta

Dit heb je nodig voor deze gezonde chocoladepasta / een klein potje

 • 400 gr zwarte bonen – uit blik, uitlek gewicht 265 gr
 • 3 el cacao poeder
 • 50 gr kokosvet
 • 4 el ahornsiroop – honing kan ook
 • scheutje plantaardige melk of water om te verdunnen – zo’n 50 ml voor een compacte pasta en 80 tot 100 ml voor een meer vloeibare.

Zo maak je het

Giet de zwarte bonen af en spoel ze schoon. Pureer de bonen samen met de andere ingrediënten met een staafmixer tot puree. Is hij te dik? Voeg dan wat water toe. Het moet een smeuïge pasta worden. Hij stijft nog ietsje op in de koelkast.

Proef even en voeg naar smaak nog wat cacao of ahorn toe.

Pak een glazen pot (of bakje als je dit niet hebt) en maak deze goed schoon. Schep de choco pasta erin en bewaar in de koelkast.

De choco pasta zal de eerste uren vrij vloeibaar zijn en na een nachtje in de koelkast te hebben gestaan zal hij compacter worden. Op deze manier krijg je een stevige mousse en kun je er bijvoorbeeld – na even in de koelkast te hebben gestaan – bolletjes van scheppen. Leuk als dessert! Wil je toch liever vloeibare pasta? Verdubbel dan de hoeveelheid water in het recept

Gezonde chocolade pasta

Gezonde chocolade pastaGezonde chocolade pasta

Gezonde chocolade pastaBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Print Friendly, PDF & Email
34 Comments
 1. Hoi Bo.
  Je kent mij niet maar ik en mijn tweelingzus aten in de valk restaurant en via via hoorde we over jouw gezonde lekkere recepten. Ik ben gaan rond kijken en ben zeker onder de indruk van je recepten. Ook duidelijke uitleg over deze recepten. Fijn dat je deze deels met anderen en hoop ik ook via deze weg gezond te gaan eten.

  Succes en ga zo door en kunnen wij genieten van je gerechten.

 2. Oh wauw! Ik heb al meer dan vijf jaar geen chocopasta kunnen eten ivm intolerantie. Net deze chocolade pasta gemaakt en ohhh nomnom! Ik ben zeer gelukkig!
  Thanks inspirerende Bo :D

 3. Is het de bedoeling dat je het kokosvet eerst smelt (in een gglaasje wat staat in een schaaltje met kokend water)? Ik heb nl. niet zo’n goede ervaring met het mixen van het vet als het zo uit de pot komt en wat hard is.

  1. Je hoeft het kokosvet niet eerst te smelten. Dit kun je wel doen als je dit fijner vindt, maar doordat je alle ingrediënten pureert wordt alles vanzelf een mooie pasta. Geniet ervan!

  2. Wauw! ik weet niet wat dat is met die website van jou!
   Ik had op pinterest wel gezocht naar een zelfmaak choco pasta recept zonder meuk.
   En tadaaa.
   Ik ga hem maken!
   Binnenkort toch weer een eliminatie dieet en tsja… je moet toch wat eten als de all time favorieten er even uitmoeten.
   Thnx voor je recept!

 4. Bedankt weer voor dit super recept.
  De kids smullen.
  Wel heb ik een vraag betreft honing, ahorn, dadels, vijgen en bananenpuree enz, waar vaak mee wordt gezoet.
  Ik ben diabeet en vermijd daarom deze genoemde produkten, daar ze mijn bloedsuikers teveel omhoog gooien.
  Ik gebruik stevia, maar in een recept geven die andere produkten “gewicht’ aan het deeg of beslag.
  Hoe los ik dat op?

  Groeten Prisca

  1. Hoi Prisca! Dit ligt er een beetje aan welk recept je gaat maken. In deze chocolade pasta kun je ahorn siroop gewoon vervangen door stevia. Wil je echter een bananencake maken dan zou je de helft van hoeveelheid bananen kunnen vervangen door bijvoorbeeld yoghurt. Liefs en super om te horen dat je kids er ook van genieten :D

  1. Dan kan zeker Adriana! De smaak en de structuur kunnen iets verschillen maar over het algemeen zou je elke donkere boonsoort kunnen gebruiken. Liefs en geniet ervan

  1. In theorie zou het moeten kunnen, maar ik denk dat de smaak van olijfolie niet helemaal matcht bij de chocolade.. Als je het gaat proberen, let me know :D Ik ben benieuwd. Je kunt de kokosolie ook weglaten of voor de romigheid een kleine theelepel roomboter toevoegen. Liefs en geniet ervan, Bo

 5. Ik was nogal sceptisch over dit recept, omdat ik totaal niet van alle soorten bonen hou. Maar ik ben hem toch gaan maken met hier en daar wat aanpassingen om hem wat gezonder en pittiger te maken, maar hij is echt waanzinnig lekker!

  1. Wauw wat super om te horen Martine! Ik snap dat je bij het woord bonen niet meteen begint te watertanden maar ik ben blij dat je het toch hebt geprobeerd :) Liefs en geniet ervan

  1. Ik gebruik kokosvet omdat het geur en smaakloos is en vergeleken met boter een gezonder alternatief. Mocht je geen kokosvet in huis hebben, dan kun je ook altijd een theelepeltje roomboter toevoegen. Liefs, Bo

 6. Kan iemand mij vertellen waar ik zwarte bonen in blik vind? Is dit ook van een bepaald merk en is dit in het buitenland ook verkrijgbaar?

  1. Hoi Maud! Bonen uit blik of pot kun je in vrijwel alle supermarkten kopen en van verschillende merken. Ik gok dat het ook in het buitenland verkrijgbaar is maar waar en in welke winkels durf ik je niet te zeggen.. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon bonen uit zak kopen en deze zacht koken. Even af laten koelen en je kunt aan de slag met de chocolade pasta :D Liefs, Bo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.