Truffelliefhebbers opgelet! Wat smaakt er nog beter dan frietjes van zoete aardappel? Juist. Zoete aardappel frietjes met truffel. En als we dan toch bezig zijn met truffel maken we er ook gewoon een lekkere truffelmayo bij. Truffelmayo kun je maken door simpelweg truffeltapenade te mengen met mayo, maar het áller lekkerst smaakt hij wanneer je de mayo zelf maakt. Don’t worry, dit heb je zo gepiept. Je hebt enkel een eidooier, een goede olijfolie, een drupje azijn en truffeltapenade nodig. Nu is de tapenade van Sulpizio Tartufi die ik gebruik redelijk prijzig, zo’n €5,- per klein potje, maar de smaak is het zeker waard. Je hebt ook goedkopere varianten van AH eigen merk maar (sorry Appie) daar zit 0,6% truffel in, in plaats van 10%. Een redelijk verschilletje dus.
Hieronder vind je het recept voor de frietjes en de homemade truffelmayo. Eet dit als avondeten met een lekkere groene salade erbij, gestoomde groenten of deze vegetarische burgers van rode linzen en avocado.
Dit heb je nodig voor deze zoete truffel frietjes / 2 personen
- 500 gr zoete aardappel
- 1 tl truffeltapenade
- 2 el olijolie
- snuf peper & zout
- klein bosje verse peterselie – fijngehakt
Voor de truffelmayo
- 2 tl truffeltapenade
- 1 eidooier
- 150 ml goede olijfolie
- 2 tl witte wijnazijn
- snuf versgemalen zwarte peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden, liefst op hete lucht, en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de zoete aardappel en snijd ze in dunne frieten. Meng één flinke theelepel truffeltapenade met twee eetlepels olijfolie. Hussel de frieten erdoor en verspreid ze over de ovenplaat. Bak de truffelfrieten 20 minuten in het midden van de oven. Houd de frieten na een kwartiertje goed in de gaten, iedere oven is anders dus zorg dat ze niet verbranden.
Maak ondertussen de truffelmayo. Klop de eidooier los met azijn en een snuf peper (in een maatbeker bijvoorbeeld) en schenk de olijfolie er druppelsgewijs bij. Ik gebruik hiervoor een elektrische garde. Met de hand kan ook, alleen dan ben je iets langer bezig met kloppen. Proef de mayo even en voeg naar smaak nog wat azijn of truffel toe.
Serveer de truffelfrieten met verse peterselie en de truffelmayo.
Genieten!
0 reacties