Veel van jullie zullen Ella misschien al kennen van haar succesvolle blog Deliciously Ella of van een van haar kookboeken die ze de afgelopen jaren gemaakt heeft. Ella heeft zichzelf een veganistische lifestyle aangemeten nadat ze er in 2012 achter kwam een chronische ziekte te hebben. Ze schrapte per direct gluten, zuivel, geraffineerde suiker en bewerkte voeding uit haar eetpatroon en dat resulteerde erin dat ze zichzelf weer gezond en fijn in haar vel voelde én ze zelfs van haar medicijnen af was na 18 maanden. In haar boek schrijft ze dat dit eetpatroon een enorme verandering was voor iemand die voorheen leefde op pasta’s, chocolade en snoep.
Een paar jaar verder en een aantal kookboeken later zijn er ontzettend veel mensen die zich laten inspireren door Ella haar recepten. Ook als je niet veganistisch eet (zoals ik) zijn de recepten die ze maakt super lekker om uit te proberen. Deliciously Ella Elke Dag staat vol recepten voor een lekker ontbijt, gezond eten om mee te nemen, salades, een hoofdstuk met makkelijke doordeweekse maaltijden, koken voor veel mensen en simpele en zoete recepten. Perfect voor elke dag dus! Om jullie kennis te laten maken met een van haar nieuwste kookboeken ‘Deliciously Ella Elke Dag’ heb ik vandaag een van haar recepten voor jullie. Een heerlijke en gezonde variant op risotto maar dan gemaakt van zilvervliesrijst, kokosmelk en zoete aardappel.
Dit heb je nodig voor deze zoete aardappel risotto / 2 personen
Voor de rijst
- 200 gr zilvervliesrijst
- 300 ml water
- 200 ml kokosmelk
- 2 el appelciderazijn
Voor de saus
- 2 zoete aardappels – zo’n 500 gr
- 1 tl kaneel
- 50 gr pijnboompitten
- 2 el appelciderazijn
- 2 el tahin
- 1 el sesamolie
- 3 el edelgist – edelgist wordt vaak door vegans gebruikt als vervanging van kaas. Je kunt dit als niet veganist ook vervangen door Parmezaanse kaas.
- 1 tl gemalen komijn
- sap van 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- handje verse koriander – fijngehakt
- 100 gr verse spinazie
Zo maak je het
Zet een diepe pan op het vuur en voeg het water, de rijst, kokosmelk, azijn en een snuf zout toe. Laat een minuutje koken en doe daarna de deksel op de pan. Laat alles 30 tot 45 minuten sudderen, tot de rijst gaar is en het vocht is geabsorbeerd.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd 400 gram van de zoete aardappel in blokjes en verspreid deze op de ovenplaat. Sluit af met een snuf zout, peper, kaneel en een scheut olijfolie.
Snijd de overige 100 gram zoete aardappel in blokjes en kook deze zacht in een pan kokend water. Dit duurt zo’n 10 tot 15 minuutjes.
Stop de zacht gekookte aardappel in je keukenmachine samen met een scheut olijfolie, 50 ml water, azijn, tahin, sesamolie, edelgist (of kaas), komijn, citroensap, knoflook en zout. Mix tot een gladde saus. Geen keukenmachine? Doe dit dan met een staafmixer.
Rooster de pijnboompitjes in een pan zonder olie.
Roer de saus, geroosterde blokjes zoete aardappel, pijnboompitten, koriander en de spinazie door de risotto. Verwarm nog even door tot de spinazie geslonken is.
Geniet ervan!
Ik ben grote fan van Ella, volg haar al jaren. Ik vind haar kookboeken ook top. De zoete aardappel risotto is zo lekker :)
Dit is mijn eerste Ella kookboek en ik vind het echt een onwijze inspiratiebron om lekker veel groenten te eten :D
Dat klinkt heerlijk. Ik ben gek op risotto. De ingrediënten heb ik toevallig in huis, behalve de appelciderazijn. De kookboeken van Ella ken ik niet dus ik ben heel benieuwd maar het recept
Hooi Aneta, in plaats van appelcide azijn kun je eventueel extra citroensap gebruiken. Liefs en geniet ervan!
Heerlijk klinkt dit! Ga ik vanavond maken :)