Speciaal voor Zespri ging ik aan de slag met een overheerlijk dessert voor tijdens de feestdagen. Ik ben normaliter niet zo van de desserts, maar met kerst daarentegen ga ik all out :D. Omdat steeds meer mensen om mij heen plantaardig eten (waaronder ook een van mijn beste vrienden) besloot ik aan de slag te gaan met een veganistisch dessert. Het resultaat zijn deze mooie glazen gevuld met romige karamel mousse en koekcrumble. De blokjes kiwi zijn de perfecte tegenhanger van de zoete mousse, en met de knapperige koekcrumble maak je dit dessert helemaal af. Je kan deze desserts natuurlijk gewoon in schaaltjes serveren, maar je maakt er echt een feestje van wanneer je alles in glaasjes of champagneglazen serveert. Het hoeven niet eens per se allemaal dezelfde te zijn, een mix van verschillende glazen is ook superleuk!
Je kunt de karamel mousse prima een dag van te voren maken en dit geldt ook voor de koekcrumble. Bewaar de crumble wanneer je hem van te voren maakt in een goed afsluitbaar bakje. Hierdoor is hij de volgende dag nog lekker knapperig! Verder is het een super easy dessert om te maken. Dat heb ik expres gedaan, want misschien wil je maar voor een paar mensen een veganistisch dessert maken en dan heb je natuurlijk geen zin om lang in de keuken te moeten staan :). Maar ik adviseer je om gewoon iedereen aan tafel te trakteren op dit dessert want naast dat hij vegan is, is hij ook gewoon heeeul erg lekker..
Eet smakelijk en ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
Dit heb je nodig voor deze vegan desserts: karamel mousse met kiwi en koekcrumble / 4 personen
- 250 tot 300 ml kokosroom*
- 300 gr dadels
- snufje zeezout
- 3 kiwi’s – Zespri Green kiwi’s
Voor de koekcrumble
- 80 gr bloem – eventueel glutenvrij
- 50 gr havermout
- snuf kaneel
- snuf zeezout
- 45 gr kokosvet
- 20 gr kokosbloesemsuiker
*kokosroom (ook wel kokoscrème genoemd) is de dikkere variant van kokosmelk. Het heeft een lobbige substantie en is daarom perfect om karamel van te maken. Het is te koop bij de grotere supermarkten en anders bij de toko. Geen zin om opzoek te gaan? Dan kun je ook gewoon kokosmelk gebruiken en de mousse wat langer laten inkoken tot de gewenste dikte.
Zo maak je het
Ontpit de dadels en verzamel ze in een kleine pan. Schenk de helft van de kokosroom erbij en breng zacht aan de kook. Pureer het geheel wanneer de dadels een paar minuutjes hebben gekookt met een staafmixer tot een dikke crème. Schenk de rest van de kokosroom erbij, voeg een snuf zout toe en laat het geheel vijf minuten op laag vuur koken.
Maak ondertussen de koekcrumble. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het kokosvet samen met de kokosbloesemsuiker, zout en kaneel in de kom en mix een minuutje. Voeg dan ook de bloem en de havermout toe en kneed of mix het mengsel goed door elkaar tot je een kruimelig deeg hebt. Bekleed je ovenplaat met een stuk bakpapier en verdeel de kruimels over de plaat. Bak ze ongeveer 20 tot 25 minuten in de oven.
Snijd voor het serveren de geschilde kiwi’s in kleine blokjes.
Ben je klaar voor het dessert? Dan kunnen we ze op gaan maken! Ik vind het handig om de fudge mousse in een spuitzak te doen zodat ik er makkelijk mooie toeven van kan maken, maar je kunt de mousse natuurlijk ook gewoon met een lepel in de glaasjes scheppen. Maak laagjes met mousse, koekcrumble en blokjes kiwi.
Steek een paar mooie gouden lepels in de glazen en klaar is je heerlijke vegan dessert.
*Dit recept heb ik ontwikkeld in samenwerking met Zespri.
Beste Bo,
Na de kokosroom, dadels en het zeezout staat er 3… en dan niets. Help me even, waar heb ik nog 3 van nodig?
Hooi! Wat gek, er staan bij gewoon drie kiwi’s :)
Lijkt me heerlijk. Ik ben geen veganist maar mag geen lactose. Alleen ander fruit kiezen, helaas reageert mijn buik slecht op kiwi en watermeloen.
Hoi Diana, ik raad je dan aan te kiezen voor een friszure fruitsoort (als tegenhanger van de zoete mousse) zoals ananas of sinaasappel :)
Ziet er super mooi uit!
Zeker een overweging als kerstdessert!
Ik vroeg mij af voor hoeveel personen dit recept is.
Oeeeps vergeten, dit dessert is voor vier personen :D