Tonijn tartaar met avocado en sesam is een gerecht dat ik regelmatig maak als voorgerecht tijdens een etentje. Het is gezond, lekker en zo gemaakt. De mooie ronde vorm van het tartaartje krijg je door middel van een kookring. Echt de moeite waard om aan te schaffen! De metalen ring kost maar en paar euro en ik heb die van mij al jaren. Hij is verkrijgbaar bij kookwinkels of bijvoorbeeld bij de keukenafdeling bij de Bijenkorf. Ook handig voor wanneer je steak tartaartjes maakt of wanneer je een dessert op een mooie manier wilt presenteren. Maar als uitsteekvorm voor koekjes werkt hij ook príma.
Deze tonijn tartaar kun je eventueel een paar uur van te voren klaar maken zodat je hem voor het serveren alleen nog op de borden hoeft te scheppen. Voeg in dat geval een kneepje extra citroensap toe om het verkleuren van de avocado tegen te gaan.
Dit heb je nodig voor 2 tonijn tartaartjes met avocado en sesam
- 300 gr verse tonijn
- 1/2 rode ui – gesnipperd
- 1 avocado
- sap van een part citroen
- 1 tl sesam olie
- 1 el geroosterde sesamzaadjes + extra voor erop
- paar takjes verse dille
- 2 tl zure room
- optioneel: vier geroosterde sneetjes stokbrood voor erbij
Zo maak je het
Snijd de tonijn in hele kleine blokjes. Doe hetzelfde met de avocado.
Neem een grote kom en schep hierin de tonijn, avocado, citroensap, sesamzaadjes en sesam olie door elkaar. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
Leg de kookring op een bord en schep de helft van het tonijnmengsel erin. Druk aan met een lepel en schuif de ring er voorzichtig weer af. Maak zo ook het tweede tartaartje.
Strooi nog wat sesamzaadjes over de tartaartjes en sluit af met op elke tonijn tartaar een theelepel zure room en dille.
Wijnsuggestie van Mike: bij dit gerecht kun je een mooie sauvignon blanc Sancerre schenken. De lichte vettigheid van de tonijn en het frisse van de citroen gaan perfect samen met het groene en strakke karakter van de Sancerre
He Bo, ik heb net een andere variant gemaakt. Ook met ring. Eerst onderop blokjes tomaat met rode ui gemengd. Dan een laagje avocadoblokjes en daarop een laagje mooie rode tonijnblokje. Kikoman sojasaus erover druppelen en ook de sesamzaadjes erover. Wasabi ernaast. Ook heerlijk
Mmmm klinkt goed Anita! Liefs, Bo
Hoi Bo!
Ik hou ontzettend van tonijn, én avocado. Dit is dus een must-try! Voor de verse tonijn: hoeft deze niet gebakken? Ik eet normaal wel eens een tonijnsteak maar die bak ik altijd aan.
Thanks!
Hoi Anneloes, de tonijn gebruik je rauw in dit recept dus je hoeft hem niet te bakken. Liefs en geniet ervan!