...

Het perfecte vlees voor in je stoofpot + mijn stoofgeheimen

Het perfecte vlees voor in je stoofpot + mijn stoofgeheimen

door | okt 10, 2015 | Culi inspiratie | 0 Reacties

Het perfecte vlees voor in je stoofpot + mijn stoofgeheimen

De herfst is aangebroken en dat betekent dat mijn mooie zwarte smeedijzeren pan weer uit de kast mag. Want niets is fijner dan een koude herfstdag met de kaarsjes binnen aan en een heerlijke stoofpot voor mijn neus. Maar wat zijn de geheimen voor zo’n heerlijke stoofpot en welk vlees kun je hier nou het beste voor gebruiken? Dat zal ik je eens verklappen!

Vorige week leerde ik tijdens een event namelijk onwijs veel over vlees. En niet zomaar een stukje vlees, maar vlees van Ierse runderen dat super geschikt is om te gebruiken in een lekkere stoofpot. Je hoeft hiervoor geen speciale slager op te zoeken, het is gewoon verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. Kijk of je een Iers logo ziet of check de achterkant van de verpakking en je weet meteen of je te maken hebt met rundvlees afkomstig uit Ierland. Irish Beef is zo’n goede keuze omdat de koeien een leven hebben gehad zoals dat bedoeld is. Diervriendelijk, duurzaam en grasgevoerd. Kies voor vlees van dieren die een goed leven hebben gehad en je zal dit echt terug proeven in het eten. En gelukkig was er tijdens de presentatie ook een heeele hoop om te proeven :) Ik krijg stiekem weer een beetje water in mijn mond als ik denk aan de verschillende stoofpotten van de chef..

 

Het geheim van een goede stoofpot

 

Het meest geschikte deel van een koe om te stoven is een deel dat veel in beweging is geweest, zoals de hals of schouder. Oftewel runderrib of sukadelappen. Ik kies graag voor sukadelappen vanwege de mooie structuur en de lange stooftijd. Euhmm, maar je wil toch zo snel mogelijk eten zul je denken? Nope, niet bij een stoofpot. Daar neem je de tijd voor totdat alle kruiden, specerijen en andere ingrediënten zijn ingetrokken tot een geurende stoof. Want in het algemeen geldt

hoe langer je stooft, hoe lekkerder het wordt

Het proces van stoven begint bij het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van de kruiden. Daarna blus je alles af met wijn, bier, of balsamico en vul je het als laatste aan met een lekkere bouillon. Een beetje liefde en geduld doen de rest! Mooi servies, haardvuur, fijne muziek en een goed glas wijn trouwens ook.

 

De perfecte stoofpot maak je zo

 

Voordat je je afvraagt of die Ierse koeien en rundvee dan wel écht een goed leven hebben wil ik je een kleine sfeerimpressie geven van het boerderijleven in Ierland. De boeren daar hebben gemiddeld maar zo’n 32 koeien die door de temperatuur in Ierland vrijwel het hele jaar door buiten kunnen lopen. Hierdoor krijgen ze veel beweging en aandacht en kunnen ze de hele dag vers gras wegknabbelen. Het buitenleven maakt de koeien sterker. Het gevolg is vlees met een mooie vetmarmering en dit zorgt weer voor een volle intense smaak.

 

Het geheim van een goede stoofpot

 

 

 

Dus! Voor een goede stoofpot heb je nodig

pan

een goede pan met een dikke bodem

Ierse runderrib of sukadelappen

verse kruiden (bouquet) en harde kruiden als kruidnagel

wijn, bier of balsamico en bouillon

liefde en geduld

 

 

Morgen ga ik aan de slag met het maken van mijn ultieme stoofpot. Een van mijn eerste als ik eerlijk ben dus ik ben benieuwd! Ik ga het voor je filmen zodat je hem volgende week na kunt maken :) To be continued..

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

13 x mijn favoriete kookboeken

13 x mijn favoriete kookboeken

Er is naast uit eten gaan of over foodmarkten struinen nog één ding wat ik enorm graag doe en dat is het lezen van kookboeken. Glas wijn erbij, kaarsjes aan en bladeren maar! Heer-lijk. Het zal jullie vast niet verbazen dat mijn keuken uitpuilt van de kookboeken. Ik...

Lees meer
Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

Hotelkamerdiner bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

In deze gekke tijd moeten we in alle hoeken en gaten zoeken naar dingen die we wél kunnen ondernemen op culinair gebied. Gelukkig zijn er een hoop creatieve ondernemers die het mogelijk maken om weer even dat heerlijke restaurantgevoel te ervaren. Zo ook restaurant...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *