Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen

Hallo gezellige Kerst, daar ben je alweer bijna! Ik vind Kerst ge-we-dig. Iedereen doet moeite om er een beetje gezellig uit te zien en of je nu gaat gourmetten of je handen uit de mouwen steekt voor compleet kerstmenu met meerdere gangen, Kerst en lekker eten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom heb ik vandaag een mega lekker hoofdgerecht voor je waarvan ik zeker weet dat iedereen zal smullen :D Klassiek gevulde kerstkalkoen met rode wijn-truffelsaus.

Maar Bo, het is toch super veel werk om zo’n hele kalkoen from scratch te vullen? Klopt, dus dat zal ik jullie niet aandoen. En mezelf ook niet. Ik bestelde daarom een gevulde kalkoen bij een Nederlandse boer via koopeenkalkoen.nl. De kalkoenen koop je rechtstreeks bij boer Anton (weetje: veel biologische kalkoenen die je in Nederland kunt kopen komen uit Engeland of Frankrijk) en zijn met liefde onderhouden. Ze hebben vrije uitloop naar buiten, een bedje van stro, eten natuurlijke voeding, krijgen geen antibiotica en er wordt goed voor ze gezorgd. Jullie kennen me, als ik vlees eet kies ik voor verantwoord vlees :D

Je hebt twee keuzes: een panklare kalkoen die je zelf kunt vullen en een kant en klaar gevulde kalkoen voor tien personen. Ik ging voor de gevulde kalkoen uit de oven, met een vulling van onder andere gedroogd fruit en verse kruiden. Al het voorwerk is gedaan en het enige wat jij nog hoeft te doen is de kalkoen op kamertemperatuur laten komen en hem daarna bakken in de oven. Je gebruikt de bijgeleverde thermometer (súper handig) om de gaarheid te checken. Ondertussen kun je mooi aan de slag met mijn rode wijn-truffelsaus. Die is HEEL erg lekker voor eroverheen.. Daarbij serveerde ik gebakken aardappeltjes en broccoli met een sausje en gebakken champignons. Good te know: de gevulde kalkoen is voor tien personen, maar mijn rode wijn-truffelsaus voor erbij voor zes personen omdat wij met z’n zessen aten. De kalkoen die overbleef gaf ik mee aan mijn gasten. De volgende dag is het vlees namelijk nog enorm lekker!

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen

Dit heb je nodig voor deze gevulde kerstkalkoen uit de oven met truffelroomsaus / 10 personen

Voor de rode wijn-truffelsaus (6 personen)

  • 2 sjalotjes
  • klontje roomboter
  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml groentebouillon
  • 1 el truffel tapenade – of twee ;)
  • 120 ml room
  • 2 tl honing
  • optioneel: 1 tl maïzena

 

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen

Zo maak je het

Haal de kalkoen en de boter een half uur van tevoren uit de koelkast en verwarm je oven voor op 200°C.

Smeer de kalkoen in met boter, bestrooi hem royaal met zout en peper en wrijf alles goed in. Leg de kalkoen op het ovenrooster en steek de bijgeleverde thermometer tussen de poot en de borst. Schuif het rooster in de oven en plaats daaronder een dicht rooster met daarop een grote ovenschaal of een braadslede. Hier vang je de jus in op.

Bak de kalkoen 20 minuten op 200 graden en verlaag daarna de temperatuur naar 120 graden. Nu moet hij nog ongeveer 2 ½ uur garen. Lepel zo nu en dan een paar eetlepels van de opgevangen jus over de kalkoen.

Maak ondertussen de rode wijn-truffelsaus. Snipper de sjalot en pers de knoflook. Verhit een klontje boter in een kleine pan en fruit de ui en knoflook even aan. Blus af met rode wijn en schenk de bouillon erbij. Laat de saus een half uurtje inkoken en haal daarna de staafmixer er even doorheen. Breng op smaak met honing en een flinke snuf peper en zout. Schenk de room erbij en roer de truffel tapenade erdoor. Proef tussendoor af en toe even en voeg naar smaak nog een snuf zout, honing of truffel tapenade toe. Is de saus nog wat dun? Verdik hem dan met een theelepel maïzena. Belangrijk: roer de maïzena voordat je dit toevoegt eerst los met twee eetlepels water om klontjes te voorkomen.

Na 2 ½ uur zou de kalkoen een goudbruine en knapperige huid moeten hebben en bijna op de ideale kerntemperatuur van 70°C moeten zitten. Haal de kalkoen uit de oven en bedek losjes met aluminiumfolie. Laat hem nog een kwartier rusten en daarna is hij ready to eat!

Het leukste is om de kalkoen aan te snijden aan tafel. Verwijder eerst de vleugels van de kalkoen en snijd hem vervolgens met een groot en scherp mes vanaf de voorkant in plakken.

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen
Kleine stylingtip: waarschijnlijk staat je kersttafel bomvol schalen, kaarsjes, glazen, borden etc. Daarom zette ik een dranktrolley aan het einde van de tafel voor waterglazen en flessen wijn. Super handig én het ziet er ook nog eens lekker luxe uit.

Gevulde kerstkalkoen uit de oven met rode wijn-truffelsaus, Beaufood Kerst, Koopeenkalkoen.nl, Kant en klare kerstgerechten, Duurzaam vlees Kerst, Biologisch vlees bestellen

Zo, ziet dat er even fantastisch uit he? Ik was voornamelijk erg benieuwd naar de malsheid van de kalkoen en de vulling. Lang verhaal kort: de kalkoen is mega mals en de vulling echt overheerlijk. Het perfecte hoofdgerecht voor Kerst als je het mij vraagt. Serveer de rode wijn-truffelsaus er in twee kannetjes, een paar schalen met broccoli en gebakken aardappeltjes en je hebt een feestmaal.

PS. Een compleet gevulde kalkoen kost €99,- en is geschikt voor tien personen.

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.