...

Dit is hoe mijn foodblog carrière begon + hiermee maak ik mijn foto’s en video’s!

Dit is hoe mijn foodblog carrière begon + hiermee maak ik mijn foto’s en video’s!

door | feb 14, 2020 | Culi inspiratie, Persoonlijk | 4 reacties

Canon 80D spiegelreflex, Foodblog beginnen, Welke camera foodblog, Welke camera food fotografie, Canon EOS M200, Beaufood blog

Na bijna zes jaar bloggen (!) mag ik mezelf best een kleine expert op het gebied van fotografie en camera’s noemen. Ik krijg best veel vraag naar de apparatuur die ik gebruik voor mijn fotografie en daarom leek het me handig hier eens een artikel aan te wijden. Benieuwd hoe het allemaal begon? Lees dan verder!

Ik begon met het publiceren van mijn recepten voor vrienden en familie op een simpele Blogspot website. Zónder foto’s, haha.. Want tja, het was toch puur voor vrienden. Maar.. toen kwamen er ineens ook andere bezoekers en was het toch wel handig om een foto bij het gerecht te plaatsen. Het werden snel geschoten foto’s met mijn iPhone die op zijn zachts gezegd súpersaai waren, maar wel een idee van het gerecht gaven. Dat kon natuurlijk beter. Ik koos een ondergrond (een wit geschilderd appelkistje) en deed iets beter mijn best om alles op smakelijke manier te presenteren. Ondanks dat mijn telefoon prima foto’s maakte – oké voor die tijd dan ;) – begon ik toch te verlangen naar een camera die mooiere en scherpere beelden maakte.

Van Iphone foto’s naar professionele fotografie

En daar was mijn allereerste camera! De Canon G7X, die ik kreeg als cadeau voor mijn verjaardag van mijn liefste vriendinnen. Wat een topding was dat. Of beter gezegd is, want ik heb hem nog steeds. Het is een super fijne compact camera met alle functies in huis die ik als amateurfotograaf nodig had én ook nog eens voor een mooie prijs. Ik wist op dat moment überhaupt nog niet dat je met bloggen geld kon verdienen, dus ik vond het zonde om geld te spenderen aan een dure spiegelreflex voor enkel foto’s van mijn gerechten. Ik kookte en blogde ondertussen vrolijk door, bouwde mijn Blogspot website om naar een professionele WordPress site en de bezoekersaantallen bleven maar stijgen. Letterlijk met de dag. Ondertussen sloot ik mezelf aan bij mediabureau Azerion (voorheen Semilo) en druppelden er betaalde opdrachten binnen. Ik begon geld te verdienen met bloggen?! Echt MEGA tof. Als de perfectionist die ik ben investeerde ik mijn eerste inkomsten in een nog betere camera. De 80D spiegelreflex! Wederom van Canon.

Ennn door naar een spiegelreflex met profi lenzen!

Vandaag de dag ben ik nog steeds verliefd op dat ding en fotografeer ik er dadelijks al mijn gerechten en campagnes mee. Ik las de blogs van collega Simone (Simone’s Kitchen) over geschikte lenzen voor food fotografie en koos uiteindelijk voor een 50 mm 1.4 lens. Wéér zo’n top aankoop, waar ik geen seconde spijt van heb gehad. Omdat ik ook restaurants begon te fotograferen en steeds vaker persreizen naar het buitenland maakte, schafte ik daarnaast ook een 28 mm 1.8 lens aan. Deze heeft een iets groter bereik dan de 50 mm lens, maar wel nog steeds die mooie scherpte/diepte. Ik kocht hem over van mijn beste vriendin die fotograaf is. Dat scheelde toch weer in prijs want eerlijk is eerlijk,: deze lenzen zijn ge-wel-dig, maaaar ook redelijk prijzig. PS. op de foto hieronder zie je de Canon 80D met een 16-35mm f/2.8 lens. Deze lens mocht ik uitproberen van Canon en ik vond hem súper fijn (want: een groter bereik dan mijn eigen 50 mm en 28 mm lens), maar ik denk nog na over de aanschaf aangezien het een redelijke investering is. 

Canon 80D spiegelreflex, Foodblog beginnen, Welke camera foodblog, Welke camera food fotografie, Canon EOS M200, Beaufood blog
Ruby Rose | Dé wijn- en eetbar van Utrecht, Uitgaan in Utrecht, Wijnbar Utrecht, Leuk uit eten Utrecht, Leuke restaurants in Utrecht, Restaurant tips Utrecht

Een systeem camera who whas it all

Sinds de komst van mijn spiegelreflex lag mijn Canon G7X een beetje te verstoffen. Ik gebruikte hem als vlogcamera tijdens persreizen, maar daar bleef het bij. Het is niet zo dat ik snel ben uitgekeken op apparatuur (sterker nog, ik doe er zelfs heel lang mee), maar ik ben wel altijd op zoek naar verbetering. Ondertussen is fotografie mijn fulltime baan geworden en vind ik het belangrijk om zo mooi mogelijke beelden aan te leveren bij klanten. En aan jullie, lieve lezers van Beaufood! Ik geef jullie graag even een beeld te geven van hoe ik erbij loop als ik op reis of op een event ben ;) Er wordt een overheerlijk bord eten voor mijn snufferd gezet. Eerst komt mijn telefoon tevoorschijn voor Instagram. Vervolgens pak ik mijn Canon G7X erbij om een stuk voor in een vlog op te nemen. Als iedereen denkt dat ik klaar ben tover ik mijn spiegelreflex nog even tevoorschijn “want die maakt toch de mooiste foto’s”. True! Maar jézus wat een apparatuur om met je mee te dragen wanneer je onderweg bent. Ik sleep mezelf letterlijk een ongeluk. Om een lang verhaal kort te maken (trouwens, dit verhaal is al rete lang geworden whoops!), was ik op zoek naar een camera who has it all. Ik benaderde Canon, legde mijn verhaal uit en uiteindelijk kwamen we uit op de nieuwe Canon EOS M200. Hun nieuwste systeem camera maar, anders dan bij mijn oudere G7X (een compact camera), met verwisselbare lens. De grootste voordelen voor mij zijn dat hij licht en compact is (handig voor als je net als ik de ene keer in een chique restaurant zit en de week daarna in de rimboe loopt) en dat je hem eenvoudig kunt verbinden met je telefoon om beelden direct te delen. Chill voor als je a la minute iets op Insta wilt plaatsen.

Canon 80D spiegelreflex, Foodblog beginnen, Welke camera foodblog, Welke camera food fotografie, Canon EOS M200, Beaufood blog

Canon 80D spiegelreflex, Foodblog beginnen, Welke camera foodblog, Welke camera food fotografie, Canon EOS M200, Beaufood blog

Nog een aantal voordelen van de Canon EOS M200

 • Hij is voorzien van een kantelbaar scherm (dit was voor mij echt een must) zodat je vanuit diverse hoeken kunt fotografen of altijd goed in beeld bent tijdens het vloggen. Je hebt ook de mogelijkheid tot vertical movie shooting – ideaal voor Instastories.
 • Maakt ook in moeilijke lichtomstandigheden de mooiste shots – ideaal voor restaurant- of avondfotografie.
 • De camera is voorzien van Canon’s Creative Assist; een wereld aan effecten, filters en tools voor kleuraanpassing die zijn toe te passen op foto’s. Speciaal voor alle foodies: er zijn diverse fotografie scenes waaronder Food!
 • Verder is de camera super eenvoudig in gebruikt en dus de perfecte overstap van smartphone naar meer professionele camera fotografie.
Canon 80D spiegelreflex, Foodblog beginnen, Welke camera foodblog, Welke camera food fotografie, Canon EOS M200, Beaufood blog
Canon 80D spiegelreflex, Foodblog beginnen, Welke camera foodblog, Welke camera food fotografie, Canon EOS M200, Beaufood blog

Deze camera is dan ook mijn tip voor iedereen onder jullie die op zoek is naar een betaalbare camera die prachtige foto’s maakt en waar je ook mooie video’s mee kunt maken. Of dat nu professioneel is als vlogger, blogger of gewoon om mooie beelden te schieten tijdens verjaardagen, vakanties, van je newborn of van gerechten tijdens etentjes. Ik fotografeer mijn Beaufood campagnes met mijn spiegelreflex (waarbij ik de lenzen afwissel) en als ik op reis of de deur uit ga, neem ik mijn EOS M200 mee, waarmee ik dan fotografeer en film.

Heb je vragen over deze of over een van mijn andere camera’s? Stel ze dan vooral hieronder!

Liefs!

Bo

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

13 x mijn favoriete kookboeken

13 x mijn favoriete kookboeken

Er is naast uit eten gaan of over foodmarkten struinen nog één ding wat ik enorm graag doe en dat is het lezen van kookboeken. Glas wijn erbij, kaarsjes aan en bladeren maar! Heer-lijk. Het zal jullie vast niet verbazen dat mijn keuken uitpuilt van de kookboeken. Ik...

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

 1. Inge

  Hi Bo!
  Mag ik vragen welke statief jij gebruikt?

  Groet Inge

  Antwoord
  • Bo

   Natuurlijk! Dat is de Manfrotto MK055XPRO3-3W Aluminium Tripod Kit :)

   Antwoord
 2. Suzan

  Wat een mooi verhaal! Hopelijk kan ik ook ooit mijn werk van mijn passie maken.

  Antwoord
  • Bo

   Bedankt! En dat gun ik je van harte :) Liefs, Bo

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *