Black Angus tartare met truffelmayonaise. Er zijn duizenden recepten voor steak tartare te vinden, dus in die zin ben ik niet heel origineel met dit recept. Echter vind ik een goede steak tartare op zijn tijd zó lekker, dat ik toch graag mijn lievelingsrecept met jullie wil delen! Een steak tartare maak je het liefst met zacht, mals vlees. Ik gebruik hiervoor graag black angus ossenhaas. Black Angus komt van een speciaal runderras, de Aberdeen Angus. Het vlees is vol van smaak, mals en heeft optimale marmering. Verder niet al te veel poespas in dit recept. Gewoon lekker op smaak brengen met een zachte mosterd, een toefje truffelmayo en met een zoutig hammetje on top om het af te maken. En natuurlijk mogen we de beste vriend van de steak tartare ook niet vergeten. De eidooier! Netjes gescheiden van het eiwit, kakelvers en op kamertemperatuur. Heerlijk voor net dat beetje extra smeuïgheid.
En dan nu de finishing touch. Kiemen zijn echte eyecatchers op gerechten en ik gebruik ze dan ook graag in mijn kerstmenu. Daarbij zijn zitten ze ook nog eens bomvol voedingsstoffen, dus dat is mooi meegenomen ;) Ze zijn spotgoedkoop en je vindt ze in het slaschap van de meeste supermarkten.
Geniet van dit recept!
Dit heb je nodig voor deze Black Angus tartare met truffelmayonaise / 4 personen
- 400 gr black angus ossenhaas
- 100 gr serranoham
- 1 kleine rode ui
- 3 el kappertjes
- 1 flinke tl dijon mosterd
- 50 gr kiemen
- 4 eidooiers
- 2 el mayonaise
- 1 el truffelolie
Zo maak je het
Zorg dat de black angus op kamertemperatuur is. Je kunt de tartare op twee manieren bereiden. Je kunt het vlees kort malen in je keukenmachine, maar het lekkerst vind ik toch wel de ouderwetse manier: fijn hakken met een groot mes.
Snijd de rode ui zeer fijn en meng dit samen met de kappertjes door de tartare. Breng op smaak met mosterd, zout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper.
Maak de truffelmayo door de truffelolie door de mayonaise te mengen. Verdun de truffelmayo met een klein scheutje water.
Schep 1/4 van de tartare op een bord in een (met olie ingevette) kookring en druk licht aan. Verwijder de ring en ga door totdat je vier mooie tartaartjes hebt. Maak ze af met een plak serranoham en een pluk kiemen.
Splits de eidooiers en laat ze voorzichtig naast de tartare glijden. Maak mooie toefjes van de truffelmayo. Ik doe dit op de easy way door de truffelmayo in een boterhamzakje te scheppen, dicht te draaien en het puntje eraf te knippen.
0 reacties