Ik kwam erachter dat ik bijzonder weinig stamppot recepten heb hier op de blog. Ik ben gewoon niet zo van de stamppotten, maar zo op zijn tijd vind ik ze wel lekker. Eerlijk is eerlijk, het is ook wel echt de tijd voor een groot bord warme stamp met dit koude herfstweer. En je kent me, ik geef jullie natuurlijk niet het eerste beste stamppot recept zonder vleugje Beaufood. Zo kook ik bijvoorbeeld de aardappelen niet, maar rooster ik ze in plaats daarvan zacht in de oven met een snuf paprikapoeder en olijfolie. Hierdoor krijg je een super smaakvolle puree, omdat je de smaak niet uit de aardappels kookt in een pan water. Als je dan toch een ovenplaat voor je snufferd hebt, rooster er dan meteen een ui en teentje knoflook bij in de oven. Stamp het geheel door elkaar met boerenkool (spinazie is ook heerlijk trouwens) en garneer de stampot met zachte geitenkaas en gebakken vegetarische gehaktballetjes.
Eet smakelijk!
Dit heb je nodig voor deze zoete aardappel stamppot met vega gehaktballetjes / 2 personen
- 650 – 700 gr zoete aardappel
- 400 gr boerenkool
- 1 pastinaak
- 200 gr vegetarische gehaktballetjes – Ik vind die van AH huismerk altijd erg lekker
- 1 ui
- teentje knoflook
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 50 gr zachte geitenkaas
- klein handje geroosterde amandelen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenplaat met zilverfolie of bakpapier.
Schil de zoete bataten (met een dunschiller, dan snijd je niet onnodig veel van de aardappel weg) en snijd ze in kleine stukken. Snijd ook de pastinaak klein. Hussel de pastinaak en zoete aardappel in een kom samen met een scheut olijfolie, een snuf zout en de gerookte paprikapoeder. Verdeel over de ovenplaat en leg de ui erbij (halveer deze eerst even) en de knoflookteen. Deze hoef je niet eerst te pellen. Schuif de plaat voor 30 minuten in het midden van de oven.
Strooi in de laatste 10 minuten oventijd de boerenkool over de zoete aardappel en pastinaak.
Bak ondertussen de vegetarische gehaktballetjes volgens de bereidingswijze.
Haal de ovenplaat uit de oven. Knijp de ui helften uit hun schil en doe hetzelfde met de knoflook. Ruikt goed he :D Snijd ze fijn en doe daarna in een grote kom samen met de overige groenten uit de oven. Prak alles met behulp van een pureestamper tot een grove stamppot. Voeg naar smaak een snuf zout toe.
Verdeel de zoete aardappel stamppot over twee borden en sluit af met de gebakken vegetarische gehaktballetjes, verkruimelde geitenkaas en gehakte amandelen.
Erg lekker,deze stamppot maar hoe voorkom ik dat de bovenste laag van boerenkool zo droog word en iets verbrand?
Je voegt de boerenkool pas in de laatste tien minuten van de oventijd toe, zoals in het recept beschreven :)
Net geprobeerd dit recept te maken, maar het is misschien handiger om de zoete aardappelen te koken dan uit de oven te doen. Ruim 45min in de oven gehad en ze worden niet echt zacht om te kunnen stampen helaas.
Oh wat gek, bij mij waren ze naar een half uur heel zacht en ik kon ze makkelijk prakken. Misschien de volgende keer iets kleiner snijden? Groetjes, Bo