Uit gemak koop ik altijd kant en klare havermelk (meestal van het merk Dream of Oatly, want die vind ik het lekkerst) , maar wist je dat je havermelk ook héél makkelijk zelf kan maken? Daarnaast is het ook nog eens een heel stuk goedkoper. Het is simpelweg een kwestie van havermout pureren met water. Yep, zo eenvoudig kan het zijn :D Sindsdien maak ik het dus gewoon zelf. Je kunt de melk een week in de koelkast bewaren, dus als je hem op zondag maakt heb je er de hele week plezier van. Voor een extra romige havermelk laat je de havermout het liefst een half dagje weken in water, maar dit hoeft niet perse. Ik gebruik ‘m in smoothies, pannenkoeken, cakes, als ontbijt met fruit en granola en ga zo maar door!
Dit heb je nodig voor deze zelfgemaakte vanille havermelk
- 50 gr havermout
- 480 ml water
- snufje zout
- 1/2 tl vanille
- liever een wat zoetere melk? Voeg dan bijvoorbeeld ook een snuf kaneel en een scheutje ahornsiroop toe.
Zo maak je het
Doe de ingrediënten in je blender en blend maximaal 20 seconden. Liefst niet langer, want hierdoor kan de melk slijmerig worden. Tip: voor een vollere melksmaak laat je de havermout eerst een half dagje weken in het water, maar dit hoeft niet perse.
Leg een theedoek (een fijne zeef of notendoek kan ook) over een grote kom en schenk de melk erin. Vouw de doek samen en knijp net zo lang tot alle melk eruit is en het pulp in de doek achterblijft. Check wel even of je de theedoek die je gebruikt niet met wasverzachter gewassen hebt. Anders heeft je havermelk straks een wel heel fris geurtje smaakje ;)
Schenk de havermelk over in een glazen fles en bewaar hem maximaal vijf dagen in de koelkast. Het is belangrijk om even goed te schudden voor gebruik!
Good to know: ik wilde er warme chocolade melk maken, maar dat is dus niet zo’n heel goed idee.. Dit komt omdat de melk tijdens het opwarmen dikker wordt. Het kan wel, maar dan moet je hem zo kort mogelijk verwarmen samen met cacaopoeder en (bijvoorbeeld) kokosbloesemsuiker. Verder zou ik de havermelk koud drinken en gebruiken voor smoothie’s, smoothie bowls of als ontbijt met granola en fruit!
De overgebleven haver gaat hier met een banaan wat ei en een snufje bakpoeder de magnetron in voor een super snel havermout cakeje. En anders naar de kip die is er gek op.
*** NOG VERGETEN bij het recept voor de chocomelk ***
Behalve de havermelk en de 3 tl. gesmolten kokosolie moet je natuurlijk ook NOG 3 tl. RAW CACAO poeder toevoegen!
Hey Bo,
Ik maak al een aantal jaren ook zelf m’n havermelk met een Hi-Speed blender en doe het als volgt:
75 gr. HAVERMEEL in de Hi-Speed blenderkan en dan met KOUD water aanvullen tot +/- 980 gr.
Dit mengsel 2:10 minuten op de hoogste snelheid blenden en klaar is je havermelk zonder pulp en klaar voor gebruik (de melk is dan wel lauw-warm door het blenden.
De melk doe ik in een 1 ltr. weckfles in de koelkast.
Ik maak er ‘s-avonds ook vaak chocomelk mee in de magnetron:
VOOR GEBRUIK DE MELK SCHUDDEN want de haver zakt uit zoals bij kokosmelk in blik of pak
250 ml havermelk UIT DE KOELKAST met 3 tl gesmolten kokos olie in een grote mok
Dan 1:30 min. ~ 1:45 min. (afhankelijk hoe warm je de chocomelk wil hebben) in de magnetron op vol vermogen
De kokosolie maakt de chocomelk lekker romig ;-)
Bedankt voor dit recept, blij mee! Scheelt sjouwen met pakken havermelk. Ik heb een fijne zeef en een pan met schenktuit gebruikt. Nog een tip: wanneer je het maakt in de ochtend kun je de overgebleven haverpulp in je shake gebruiken, lekker duurzaam :D
Groetjes van Liek
Dat is een heeeele goede tip! Thanks for sharing :D
Heerlijk! Gebruik je overgebleven pulp nog in smoothie?Enige nadeel is die vieze theedoek 😁.
Dit kun je doen, maar zelf gooi ik dit kleine beetje altijd gewoon weg. En ja, de theedoek moet daarna wel even in de was.. ;)
Hoi Bo, heerlijk ik ga hem maken!
Je zegt eerat dat hij een week en later max. 5 dagen houdbaar is. Wat is juist? Of bedoelde je een werkweek?
Groetjes Mariel