Plaattaart met gegrilde aubergine en feta. Fantastisch als hapje voor bij de borrel, maar ook lekker als lunch of als avondeten met een groene salade erbij. Warm uit de oven is hij heerlijk, maar iets afgekoeld smaakt hij ook super. En ook niet geheel onbelangrijk: deze plaattaart met aubergine is ook nog eens belachelijk makkelijk te maken. Voor de bodem gebruik je een rol kant en klaar bladerdeeg (zie ingrediëntenlijstje voor tips). Je rolt het bladerdeeg uit (vaak zit zelfs er al een bakpapiertje onder) en daarna beleg je hem met passata, plakken gegrilde aubergine en verkruimelde feta. Vergeet vooral de taggiasca olijven niet (daarover hieronder meer!) en een drizzle honing over de plaattaart voordat je hem in de oven schuift, want dat dat combineert zo lekker met alle hartige smaken.
Passata en taggiasca olijven
Over smaakcombinaties gesproken. Vergeet die goedkope smaakloze olijven en ga voor taggiasca olijven. Deze kleine, bijna paarse olijven smaken licht zoet en een beetje nootachtig. Taggiasca olijven groeien in Ligurie, de Italiaanse mediterrane kust, en zijn echte smaakbommetjes. Druppel ook vooral als finishing touch wat olie uit het potje over de plaattaart! Taggiasca olijven zijn trouwens gewoon te koop in de supermarkt.
De bodem van deze plaattaart besmeer je met passata. Passata betekend letterlijk puree in het Italiaans, maar toch is hij niet te vergelijken met dat wat wij kennen als tomatenpuree. Passata is een heerlijk zoete romige tomatensaus. Ideaal voor plaattaarten of pizza’s. Deze saus wordt gemaakt van rauwe gepureerde tomaten en hierdoor is de saus zo lekker zoet. Anders dan bij tomatenpuree, waarbij de tomaten eerst verhit worden en daardoor hun zoete smaak verliezen. Je kunt passata trouwens ook perfect gebruiken als basis voor tomatensoep of lasagne!
Maar eerst hieronder het recept voor deze heerlijke plaattaart met gegrilde aubergine, feta en taggiasca olijfjes. Geniet ervan :D
Dit heb je nodig voor deze plaattaart met gegrilde aubergine, feta en taggiasca olijven
- 1 rol vers bladerdeeg a 270 gr – Tip: vers bladerdeeg van Tante Fanny! Eet je glutenvrij? Neem dan bijvoorbeeld glutenvrij bladerdeeg (uit het vriesvak) van Schär.
- 1 aubergine
- 100 gr passata
- 75 gr feta
- 3 el taggiasca olijven + een paar extra voor erover
- 1 el honing
- 4 takjes verse oregano
Zo maak je het
Haal de rol bladerdeeg uit de koelkast en laat hem tien minuten op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Snijd de aubergine in dunne plakken. Verhit een scheutje olie in een grillpan (of gebruik een koekenpan als je geen grillpan hebt) en bak hierin de plakken aubergine tot ze mooie grill strepen hebben. Breng op smaak met peper en zout.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het deeg met de passata, maar laat 1 centimeter van de randen vrij. Leg de plakken gegrilde aubergine op de plaattaart en verdeel de olijfjes en feta erover. Lepel als laatst een eetlepel honing over de taart.
Vouw de randen iets naar binnen (voor een lekker knapperig randje straks) en bak de plaattaart ongeveer 30 minuten in de oven. Kijk na 25 even of de taart al goudbruin en knapperig is. Zo niet, dan laat je hem wat langer in de oven.
Is de plaattaart mooi goudbruin? Pluk dan de blaadjes van de takjes oregano en strooi ze over de gebakken plaattaart. Sluit af met nog wat olijfjes.
0 reacties