...

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

door | mei 11, 2021 | Lunch, Recepten | 3 reacties

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels. Deze goedgevulde salade is heerlijk als lunch en een echte smaakbom. Little gem (ook wel romaine sla of bindsla genoemd) is een knapperige en lichtzoete slasoort. Deze kleine sla schuitjes kan je natuurlijk gewoon rauw eten, maar je kunt ze ook doormidden snijden en kort grillen. Worden ze nét even wat lekkerder van. Doe daar een homemade dressing bij gemaakt van tahin (sesampasta) en yoghurt, een gepocheerd eitje, ansjovis, zoete dadelreepjes en je hebt een ge-wel-dige maaltijdsalade. Oh, en vergeet de lente ui en geroosterde pijnboompitjes niet. Die maken deze gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels echt next level.

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

De credits voor de tahindressing gaan trouwens geheel naar de chef van De Vegabar. Daar werd hij in de Libanese box als dip geserveerd bij de falafel. Ik vroeg de chef om het recept et voilà! Hier is hij dan. De tahin-yoghurtdressing is van origine plantaardig, maar ik gebruik in mijn recept volle biologische yoghurt in plaats van soja yoghurt. Je brengt ‘m vervolgens op smaak met citroensap, knoflook en een drupje sriracha. Méga lekkere smaakcombi. Ik gebruik deze tahin-yoghurtdressing in dit gerecht als saladedressing, maar hij is dus ook super als dip voor bij flatbread of gebakken falafel.

Ik serveerde deze salade tijdens mijn driegangen Beaufood moederdaglunch. Om de salade een culinaire touch te geven verving ik de ansjovisjes door langoustines uit de oven met gerapste grana padano kaas, knoflook en citroenrasp erover. Góddelijk kan ik je vertellen. Benieuwd hoe mijn moederdaglunch eruit zag? Check dan deze IG video :D

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Dit heb je nodig voor deze gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels / 2 personen

 • 2 stuks little gem
 • klein blikje ansjovisfilet in olijfolie- 45 gr
 • 2 eieren
 • 1 avocado
 • 2 lente uien
 • 4 medjoul dadels
 • 2 el pijnpoompitten

Voor de tahin-yoghurtdressing

 • 50 gr tahin – sesampasta
 • 100 gr volle yoghurt
 • 1/2 citroen – sap en rasp
 • 1 tl sriracha
 • 1 teentje knoflook

 

Zo maak je het

Begin met de tahin-yoghurtdressing. Pers de knoflook en rasp de schil van de halve citroen. Pers hem daarna uit. Meng alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met een snuf zout. Proef en voeg naar smaak nog wat citroensap of sriracha toe. Zet aan de kant tot gebruik.

Halveer de little gem en bestrijk ze met een dun laagje olijfolie. Verhit een (grill)pan en leg de little gem met de snijkant naar beneden in de pan. Grill zo’n twee minuten op hoog vuur.

Pocheer de eitjes. Breng een pan water aan de kook en voeg een royale scheut (appel)azijn toe. Breek 1 ei voorzichtig in een kleine kommetje en laat het ei in het water glijden. Zorg dat het water heel zachtjes kookt en laat het ei 2 minuten garen. Schep het gepocheerde ei daarna met een schuimspaan uit de pan. Doe hetzelfde met ei nummer 2.

Snijd ondertussen de avocado in blokjes en rooster de pijnboompitten. Ontpit de dadels en halveer ze. Snijd de lente uien in kleine ringetjes.

Zet twee borden klaar. Lepel op elk bord twee eetlepels tahin-yoghurtdressing en smeer uit met de bolle kant van de lepel. Leg de gegrilde little gem erop en breng deze op smaak met een snuf zeezout en zwarte peper. Sluit af met geroosterde pijnboompitten, lente ui, blokjes avocado, dadels, ansjovisjes en als laatst een gepocheerd eitje.

Misschien nog wat extra van die heerlijke tahin-yoghurtdressing erover..

Eet smakelijk :D

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

 1. Ingrid

  Sinds ik van jouw site heb gehoord(via collega) ben ik groot fan!
  Ik promoot het als een malle.
  Alle recepten zijn op mijn lijf geschreven en zijn toch nog toe alleen maar toppers!
  Ik ben sinds 2 jaar vleesloos en alle vega recepten zijn TOP!
  Thanks.

  Ingrid.

  Antwoord
  • Bo

   Wat super om te horen!:D

   Antwoord
 2. Flos

  word altijd zo blij van jouw recepten, ideeen tips en leuke presentatie

  ik voeg me graag aan jouw lijst

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *