Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

door | mei 11, 2021 | Lunch, Recepten | 3 reacties

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels. Deze goedgevulde salade is heerlijk als lunch en een echte smaakbom. Little gem (ook wel romaine sla of bindsla genoemd) is een knapperige en lichtzoete slasoort. Deze kleine sla schuitjes kan je natuurlijk gewoon rauw eten, maar je kunt ze ook doormidden snijden en kort grillen. Worden ze nét even wat lekkerder van. Doe daar een homemade dressing bij gemaakt van tahin (sesampasta) en yoghurt, een gepocheerd eitje, ansjovis, zoete dadelreepjes en je hebt een ge-wel-dige maaltijdsalade. Oh, en vergeet de lente ui en geroosterde pijnboompitjes niet. Die maken deze gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels echt next level.

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

De credits voor de tahindressing gaan trouwens geheel naar de chef van De Vegabar. Daar werd hij in de Libanese box als dip geserveerd bij de falafel. Ik vroeg de chef om het recept et voilà! Hier is hij dan. De tahin-yoghurtdressing is van origine plantaardig, maar ik gebruik in mijn recept volle biologische yoghurt in plaats van soja yoghurt. Je brengt ‘m vervolgens op smaak met citroensap, knoflook en een drupje sriracha. Méga lekkere smaakcombi. Ik gebruik deze tahin-yoghurtdressing in dit gerecht als saladedressing, maar hij is dus ook super als dip voor bij flatbread of gebakken falafel.

Ik serveerde deze salade tijdens mijn driegangen Beaufood moederdaglunch. Om de salade een culinaire touch te geven verving ik de ansjovisjes door langoustines uit de oven met gerapste grana padano kaas, knoflook en citroenrasp erover. Góddelijk kan ik je vertellen. Benieuwd hoe mijn moederdaglunch eruit zag? Check dan deze IG video :D

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Dit heb je nodig voor deze gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels / 2 personen

  • 2 stuks little gem
  • klein blikje ansjovisfilet in olijfolie- 45 gr
  • 2 eieren
  • 1 avocado
  • 2 lente uien
  • 4 medjoul dadels
  • 2 el pijnpoompitten

Voor de tahin-yoghurtdressing

  • 50 gr tahin – sesampasta
  • 100 gr volle yoghurt
  • 1/2 citroen – sap en rasp
  • 1 tl sriracha
  • 1 teentje knoflook

 

Zo maak je het

Begin met de tahin-yoghurtdressing. Pers de knoflook en rasp de schil van de halve citroen. Pers hem daarna uit. Meng alle ingrediënten voor de dressing en breng op smaak met een snuf zout. Proef en voeg naar smaak nog wat citroensap of sriracha toe. Zet aan de kant tot gebruik.

Halveer de little gem en bestrijk ze met een dun laagje olijfolie. Verhit een (grill)pan en leg de little gem met de snijkant naar beneden in de pan. Grill zo’n twee minuten op hoog vuur.

Pocheer de eitjes. Breng een pan water aan de kook en voeg een royale scheut (appel)azijn toe. Breek 1 ei voorzichtig in een kleine kommetje en laat het ei in het water glijden. Zorg dat het water heel zachtjes kookt en laat het ei 2 minuten garen. Schep het gepocheerde ei daarna met een schuimspaan uit de pan. Doe hetzelfde met ei nummer 2.

Snijd ondertussen de avocado in blokjes en rooster de pijnboompitten. Ontpit de dadels en halveer ze. Snijd de lente uien in kleine ringetjes.

Zet twee borden klaar. Lepel op elk bord twee eetlepels tahin-yoghurtdressing en smeer uit met de bolle kant van de lepel. Leg de gegrilde little gem erop en breng deze op smaak met een snuf zeezout en zwarte peper. Sluit af met geroosterde pijnboompitten, lente ui, blokjes avocado, dadels, ansjovisjes en als laatst een gepocheerd eitje.

Misschien nog wat extra van die heerlijke tahin-yoghurtdressing erover..

Eet smakelijk :D

Gegrilde little gem met tahin-yoghurtdressing en dadels

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Watermeloenijs (slush puppy)

Watermeloenijs (slush puppy)

Als ik aan de zomer denk, dan denk ik aan watermeloen en aan ijs. Twee ingrediënten die zon, zee, strand schrééuwen. Een combinatie van die twee kan niet ontbreken op Beaufood, dus zie hier: een heerlijk recept voor watermeloenijs! Maar dan een beetje leuker, want ik...

Lees meer
Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Lasagnerolletjes met curry-bechamelsaus

Huh, een lasagneschotel midden in de zomer? Oh jazeker. Sterker nog: ik maakte 'm toen de mussen van het dak vielen en de thermometer in de tuin bijna 40 graden aantikte. En daar smaakten deze lasagnerolletjes absoluut niet minder om! In de winter is zo'n goedgevulde,...

Lees meer
Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Aardbeienijs zonder ijsmachine met slagroom en bitterkoekjes

Iedereen heeft wel eens zin in een ultraromig, koud en smaakvol ijsje. Wat niet iedereen heeft: een ijsmachine. Maarrrr dat hoeft de pret niet te bederven deze zomer! Ik heb laatst namelijk een bak ijs gemaakt die niet onder doet voor the real deal. Aardbeienijs...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Ingrid

    Sinds ik van jouw site heb gehoord(via collega) ben ik groot fan!
    Ik promoot het als een malle.
    Alle recepten zijn op mijn lijf geschreven en zijn toch nog toe alleen maar toppers!
    Ik ben sinds 2 jaar vleesloos en alle vega recepten zijn TOP!
    Thanks.

    Ingrid.

    Antwoord
    • Bo

      Wat super om te horen!:D

      Antwoord
  2. Flos

    word altijd zo blij van jouw recepten, ideeen tips en leuke presentatie

    ik voeg me graag aan jouw lijst

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.