Bananenbrood donuts met witte chocolade. Na het succes van mijn glutenvrije chocolade donuts werd het tijd om aan de slag te gaan met een nieuwe variant! Het werden deze voedzame (jazeker) bananenbrood donuts. Met (minder voedzaam maar wel héél lekker) gesmolten witte chocolade erover. De donuts zijn heerlijk smeuïg en ze zijn gezoet met rijpe bananen en honing. Echt heer-lijk als tussendoortje, als traktatie voor een verjaardag of bij een high tea!
Bananenbrood & witte chocolade
Als er twee dingen goed (héél goed) samengaan dan is wel bananenbrood en chocolade. Daarom versieren we deze donuts met gesmolten witte chocolade. Staat ook nog eens knetter mooi. Meer fan van pure chocolade? Vervang de witte chocolade dan voor pure chocolade met minstens 70% cacao. Ook heerlijk! Als finishing touch strooide ik wat eetbare gedroogde bloemetjes over de met chocolade versierde donuts. Ruikt heerlijk en het ziet er ook nog eens super mooi uit. Je kunt de gedroogde bloemetjes ook vervangen door stukjes gedroogd fruit, zoals aardbeien en frambozen. Dit is iets makkelijker verkrijgbaar en de friszure smaak van gedroogd rood fruit gaat fantastisch samen met de zoete bananenbrood muffins.
Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze bananenbrood donuts (met witte chocolade) – 6 stuks
- 3 kleine rijpe bananen – of twee grote
- 1 ei
- 75 gr amandelmeel
- 75 gr tarwebloem – eet je glutenvrij? Vervang de tarwebloem dan door eenzelfde hoeveelheid zelfrijzend glutenvrij bakmeel.
- 1 flinke tl bakpoeder
- 2 el honing
- snufje zout
- 75 gr witte chocolade en
- 2 el gedroogde eetbare bloementjes. Ook leuk: gedroogd zomerfruit!
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een donut vorm in. (Ik gebruik deze vorm voor mijn donuts). Tip: zorg ervoor dat je de vorm goed invet, zodat je de donuts straks mooi uit de vorm krijgt. Ik gebruik hiervoor een bakspray.
Pel de bananen en doe deze samen met de honing in een grote kom. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg de eieren toe en pureer deze kort mee.
Meng in een kleine kom de tarwebloem, het amandelmeel, bakpoeder en een snuf zout. Spatel dit vervolgens door het bananenmengsel.
Schep met behulp van een grote lepel het beslag in de holtes van de donut vorm. Of schenk het beslag voor het gemak in een spuitzak. Hierdoor krijg je het beslag nét wat mooier in de vorm.
Bak de donuts 20 – 25 in het midden van de oven. Ze zijn klaar als je er een cocktailprikker insteekt en die er vervolgens weer schoon uitkomt.
Laat de donuts vijf minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Laat ze idealiter daarna verder afkoelen op een taartrooster. Tip:
Smelt de witte chocolade au bain marie en drizzle deze met behulp van een lepel over de bananenbrood donuts. Versier de donuts met gedroogde eetbare bloemetjes of stukjes gedroogd fruit.
Bewaartip: je kunt de bananenbrood donuts drie dagen bewaren in een goed afsluitbare bak.
Zien hoe je de donuts maakt? Check dan deze reel op Instagram!
0 reacties