...

6 x aanraders voor op Cyprus

6 x aanraders voor op Cyprus

Een tijdje geleden werd ik uitgenodigd door Eliza om de keuken van Cyprus te komen ontdekken. Ik kan je alvast verklappen dat ik geïnspireerd én totaal ontspannen terug kwam. Ik ging nogal chaotisch op reis namelijk. In Cyprus of niet, Beaufood draait gewoon door en dus behoeft het enige voorbereiding wat betreft recepten en blogposts voorbereiden en mijn prioriteitenlijstje wat betreft mijn mailbox bijwerken. Oja, en natuurlijk mijn koffer nog even inpakken. Het is natuurlijk gezellig om samen te reizen, maar stiekem vond ik het heerlijk om alleen in het vliegtuig plaats te nemen. Op Schiphol kocht ik een goed boek (een dikke aanrader, in de video laat ik je zien welke!), bestelde ik een wijntje in het vliegtuig, een livesetje van Joris Voorn in mijn oren ennnn ontspannen maar. Eigenlijk moest ik drie recepten uittypen, maar ik deed gewoon net alsof mijn macbook leeg was. De wereld loopt niet weg als je hoog in lucht zit. Ook niet op de grond trouwens. 

6 x aanraders voor op Cyprus

Eenmaal aangekomen op Cyprus staat er een huurauto voor me klaar. Lang leve internet in het buitenland! Ik rijd binnen een half uur foutloos naar mijn bestemming met google maps. Aangekomen bij Evelios Country House krijg ik een veel te lekkere brandy sour in mijn handen gedrukt en de sleutel van mijn appartement. Veel zie ik nog niet van de accommodatie want het is pikkedonker. Het enige waar ik zeker van ben is dat ik in een mediterrane kruidentuin beland ben. Mijn god, wat ruikt het hier lekker. In mijn appartement word ik verrast door zonproducten van Rituals, ontbijt voor de volgende ochtend, druiven op tafel, een fles Cypriotische wijn (heeeeuj) én een boek dat ik al langer wilde lezen. Ik voel me nu al thuis. De volgende ochtend is de verrassing des te groter als ik het uitzicht vanaf mijn appartement zie. Zon, zon, zon, een prachtig landschap, een klein poesje (jaaaaa!) en een rustiek zwembad. De dagen erna ben ik verdacht ontspannen en lukt het me beter dan ooit dingen even los te laten. Daarmee bedoel ik mijn blog, social media, mailbox, mijn onverzadigbare WhatsApp etc. Ik weet niet of dat nou door de stilte komt, de extreme rust om mij heen of gewoon door de sfeer van Cyprus. Wat mij wel opvalt is dat de Cyprioten heeeeel relaxt zijn. Niets hoeft. Alles mag. Niets hoeft af en morgen is er weer een dag. Overmorgen trouwens ook. Ik verbleef vijf dagen op het eiland en hieronder vertel ik een paar aanraders die jij ook zeker zou moeten doen als je naar Cyprus gaat. Vertellen én laten zien want ik nam niet alleen foto’s, maar zette de vlogcamera ook weer eens aan :D

 

Ben je al geabonneerd op mijn Youtube kanaal? Dit kun je hier doen

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

1. Overnachten in Evelios Country House

Ik verbleef in Evelios Country House. Ben je op zoek naar een oase van rust en een authentiek en brandschoon appartement of studio? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wil je liever drukte om je heen en wat reuring, dan is het plaatsje Tochni misschien niet zo geschikt. Een huurauto is sowieso een must en vanuit mijn relaxte haven vond ik het heerlijk om met de auto op zoek te gaan maar wijndorpjes en leuke restaurants. 

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

2. Eten van de barbecue aan het dorpsplein van Tochni

Als je een keer geen zin hebt om de auto te pakken wandel je binnen twee minuten naar het dorpsplein van Tochni. Al vind ik dorpsplein al een te groot woord voor dit kneuterige plekje. Hier zit het vol met Cyprioten en wordt het eten ter plekke vers voor je gegrild op de barbecue die op het terras staat. Inclusief ventilatortje die ervoor zorgt dat je niet stikt in de rooklucht. Het kan zo simpel zijn ;). Ik vind het trouwens super fijn dat iedereen zo goed engels spreekt! Bestel een belachelijk goedkoop (maar prima te drinken) karafje wijn, een verse vis en geniet van echte Griekse tzatziki en de bergen op de achtergrond. 

3. Hiken!

Als je mij vorig jaar had gevraagd of ik vrijwillig gezellig even met je wilde hiken dan had ik je keihard uitgelachen. Ik ben niet zo’n wandelaar. Dat was tot ik met Oostenrijkste toeristenbureau mocht hiken in Kitzbühel. Wat was dat fantástisch zeg. Cyprus schijnt ook perfect te zijn voor een mooie hike en ondanks dat ik de verkeerde schoenen aan had (oeps!) en terug kwam met de blaren op mijn voeten (auw..) heb ik ook hier méga fijn gewandeld. Het landschap is hier bizar mooi, met aan de ene kant robuust gebergte en aan de andere kant van de weg ineens een groene oase. Je vindt er kruiden waar we vers in Nederland een moord voor zouden doen en gelukkig leef ik nog na het eten van kleine rode besjes. Die overigens super lekker waren. Nee zonder dollen, onze gids kende elk boompje en struikje en wist veel te vertellen over al het eetbaars wat daar groeide. Iets wat ik als foodie super leuk vind. Na het hiken staat er een uitgebreide lunch op je te wachten!

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

4. De echt traditionele keuken van Retro Taverna 

Na een dag luieren in de zon is er niets lekkerder dan neerploffen op een leuk terrasje met lekker eten. En oké, weer een wijntje erbij. Ik had geen zin om lang in de auto te zitten en dus kozen we voor een wederom Cypriotisch restaurantje in de buurt. Restaurant Retro (rare naam wel) serveert authentieke gerechten en ik weet niet of ik ooit lam heb gegeten dat zó mals was. Als vegetariër kun je hier een gerecht met gegrilde groenten bestellen met als traditionele touch een snuf kaneel. Mega lekker. Weet je gelijk hoe ik vaak aan inspiratie voor mijn recepten kom ;) 

5. De lekkerste Cypriotische gerechten leren maken in een kookworkshop 

Het állerleukste van deze trip (op met kittens knuffelen aan het zwembad, met chocoladekoekjes en dat goede boek waar ik het eerder over had na dan) was een echte Cypriotische kookworkshop. Zo eentje waar je je handen uit de mouwen steekt, maar waarbij je ook lekker mag kijken. Wat ik zo’n beetje afwisselde. In de avondzon met weeeer zo’n idyllisch uitzicht maakten we gezamenlijk een grote tafel vol hapjes. Eerder op de dag maakten we onze eigen halloumi (misschien vond ik dit trouwens wel het leukst, ook omdat ik een half uur met een babygeit in mijn armen heb gelopen) en met het residu van de halloumi maakten we een super lekker dessert. Ik kan niet wachten om in mijn eigen keuken aan de slag te gaan met alle gerechten die ik het leren maken. 

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips
6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips
6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips
6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips
6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6. je eigen halloumi leren maken

Ik ben gék op halloumi. Ik publiceerde laatst zelfs een artikel met daarin 10 x mijn favoriete halloumi recepten. Hoe leuk is het dan wanneer je halloumi from cratch mag leren maken? Als jij dit ook wilt, vraag de eigenaar van je accommodatie dan om tips waar je dit kunt doen. Volgens mij kan dit op verschillende plekken. Ik was bij een kleinschalige boerderij waar de geiten je bijna omver liepen en waar je nog nooit zúlke verse halloumi hebt geproefd. Echt heerlijk.

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

Kortom: Cyprus is een fantastisch eiland om lekker bij te komen onder het genot van een fijne cultuur en lekker eten. Je had het waarschijnlijk al wel door, maar ik ben ik het Griekse gedeelte geweest. Cyprus bestaat uit twee delen, namelijk een Grieks en een Turks gedeelte. Nu heb je volgens mij wel een soort visum nodig om naar het Turkse gedeelte te gaan, het is niet simpelweg een kwestie van de weg oversteken. Persoonlijk had ik ook niet de behoefte om die oversteek te maken. Het Griekse gedeelte is redelijk groot en je hebt er een heleboel mooie stranden. Helaas waren vijf dagen tekort om jullie van tips te voorzien van fijne stranden.. Tja, dan zit er niets op dan weer een keertje terug te gaan ;) Bedankt voor de fijne reis Eliza Was Here! Ik heb genoten en ik kan er thuis weer helemaal tegenaan. 

6 x aanraders voor op Cyprus Evelios Country House Overnachten Tochni Hiken in Cyprus  Trend Cyprus  Kookworkshop Cyprus  Kastro Cyprus Cyprus tips

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Tips voor Châtel (met kids)

Tips voor Châtel (met kids)

Na een aantal dagen in Les Gets te hebben vertoefd (lees hier mijn tips voor Les Gets!) reden we door naar Châtel. 'We' zijn Michael, ik en ons zoontje Louen (2). Het dorp Châtel ligt ongeveer een uurtje rijden vanaf Les Gets en bereik je middels een mooie kronkelrit...

Lees meer
9 x de leukste kidsproof terrassen van Utrecht!

9 x de leukste kidsproof terrassen van Utrecht!

Uitgebreid terrassen met kleine Lou (2). Love it! Maar.. niet elk terras is geschikt voor kids. Onze kleine tornado wil prima even stil zitten om iets lekkers te eten en een appelsap achterover te slaan, maar daarna wil hij op pad of in ieder geval lekker rond kunnen...

Lees meer
24 uur in champagne hoofdstad Épernay

24 uur in champagne hoofdstad Épernay

Oké, allereerst moet ik je vertellen dat ik nét geen exact 24 uur in de Franse stad Épernay verbleef. Eerder 20 uur, maar ik had er graag nog wat uurtjes aan vast geplakt. Tijdens de autorit naar onze wintersportvakantie in Les Gets besloten we (Mike en ik samen met...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. Manon

    Leuke blog! Mag ik vragen waar je die kookcursus hebt geboekt?

    Antwoord
  2. Sonja

    Genoten van je blog en vlog. ???Ook zo leuk om te lezen hoe fijn je het kan hebben zo even in je eentje weg.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *