Ik vind de naam van dit gerecht echt gezellig klinken, jullie? Ik bedacht dit gerecht voor de Ikea Food Challenge. Ikea is namelijk op zoek naar een nieuw gerecht voor op de kaart in het restaurant en ik vind dat deze burgertjes daar wel mooi op zullen staan! Ik heb ze gemaakt met zoete aardappel en zalm, groot en klein. Ik nam de kleine voor in een salade en voor Mike maakte ik een grote burger voor op een broodje. Beiden aanraders! En een gerecht met zalm is niet af zonder een beetje dille dus maakte ik er een simpele en frisse dille dip bij.
Dit heb je nodig voor 6 tot 8 kleine burgers of twee grotere
- 350 gr zoete aardappels
- 300 gr rauwe zalm – mag ook gerookte zalm zijn
- snuf peper en zout
- olie om in te bakken
- 1/2 citroen in partjes om erbij te serveren
Voor de dip
- 1 el gedroogde dille
- 2 el mayo
- 1 el yoghurt
Zo maak je ze
Breng een pan met ruim water aan de kook en kook de aardappels in 10 tot 15 minuten zacht. Je moet ze fijn kunnen prakken.
Laat de aardappel even afkoelen en prak (of pureer) ze daarna fijn in een kom. Snijd de zalm in kleine stukjes en kneed dit door de aardappel. Breng op smaak met peper en zout.
Vorm 6 tot 8 kleine balletjes en druk ze plat tot een burger. Of maak er twee grote burgers van. Het is een plakkerig werkje maar het is mogelijk ;) Verhit wat olie in een pan en bak de burgers op laag vuur ongeveer 3 minuten per kant.
Maak de dip door de ingrediënten door elkaar te mengen. Verdun hem eventueel met een drupje water.
De burgertjes zijn ontzettend lekker in combinatie met wat rijst en gestoomde broccoli of in een salade. Als je er twee grote burgers van maakt kun je ze ook tussen een grote bol doen samen met wat sla, rode ui en een tomaatje. Serveer er een dille dip bij en partjes citroen voor een frisse smaak!
Heerlijk gerecht! Dank je wel. Ik heb niet gekneed maar alleen omgeschept met een lepel en daarna op een bakpapier m.b.v. een kookring burgers gemaakt. Ze vandaar weer met een kaasschaaf als onderschuiver in de pan gelegd. De meesten bleven goed heel. Niet te snel draaien.
Hooi Annemieke, bedankt voor je tip! Heel slim om bakpapier en een kookring te gebruiken. Liefs, Bo
Ik ga ze vanavond maken!!
Aniela*
Lieve Juul wat leuk! Geniet ervan en let me know wat je ervan vond :) Liefs, Bo
De smaak was erg lekker! Alleen vielen ze bij mij helaas uit elkaar in de pan terwijl ik ze goed had gekneden en fftjes had laten liggen in de pan…
Een tip??
Groetjes, Eline