Zoete tomatensoep met kikkererwten

Zoete tomatensoep met kikkererwten

Van een lezer kreeg ik de vraag of ik weer eens een lekker soeprecept online wilde zetten. Maar natuurlijk! Toevallig had ik zondag zin in een lekkere kom soep dus dat kwam goed uit. Nu ben ik een vrij grote eter en ben ik niet echt voldaan na een kommetje. Dus besloot ik er kikkererwten aan toe te voegen voor extra vulling. Én voor een healthy touch want deze peulvruchtjes zijn een bron van goede vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevatten ze niet veel calorieën terwijl ze je wel een vol gevoel geven, waardoor je ook weer minder snel de neiging hebt om te snacken. Over snacken gesproken, van kikkererwten kun je een super gezond en lekkere snack maken! Wannabe borrelnootjes bijvoorbeeld. Het recept daarvan vind je hier.

Terug naar deze soep want in dit recept zit een ietwat raar ingrediënt.. Dadels! Dadels in je soep? Si! Het is zooo lekker. Weet je waarom (bijna) iedereen zo gek is op karamel zeezout of chocolade met zeezout? De combinatie van zoet en zout prikkelt je smaakpapillen en dat is precies wat de dadels in dit recept ook doen. Hartige tomatensoep samen met zoete dadels en een kneepje citroen maken deze soep tot een smaakfeestje.

 

Dit heb je nodig voor 1.5 liter / 4 kommen

  • 500 gr roma tomaten
  • 400 gr kikkererwten
  • 1 kleine prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el gerookt paprika poeder
  • 1 el gemalen koriander
  • 8 dadels – ontpit
  • kneepje vers citroensap
  • Dit kun je er eventueel nog bij doen: 2 el zachte geitenkaas en een pluk verse kiemen

 

Zoete tomatensoep met kikkererwten

 

 

Zo maak je het

Neem en pan met een dikke bodem en verhit daarin wat olie.

Snijd de tomaten en de ui klein, de prei in ringen en de knoflook zo fijn mogelijk. Schep alles in de pan en fruit in ongeveer 5 minuten zacht.

Schep de tomatenpuree, het koriander en paprikapoeder erbij en schep alles goed door elkaar. Giet er een liter water bij en leg de deksel op de pan. Laat de soep een kwartiertje op laag vuur pruttelen.

Pureer vervolgens met een staafmixer alles tot een gladde soep. Spoel de kikkererwten af en schep ze erbij. Laat de erwten een paar minuutjes meekoken en breng de soep ondertussen op smaak met peper en zout. Of nog wat extra koriander of paprika poeder.

Schep de soep in kommen of diepe borden en garneer af met een kneepje citroensap, de dadels, geitenkaas en kiemen.

 

Tip: heb je soep over? Schenk hem dan in een beker en neem hem de volgende dag mee naar werk. Koud is hij ook erg lekker!

 

Print Friendly, PDF & Email
7 Comments

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.