...

Zoete tomatensoep met kikkererwten

Zoete tomatensoep met kikkererwten

door | feb 2, 2016 | Hoofdgerecht, Lunch, Recepten | 8 reacties

Zoete tomatensoep met kikkererwten

Van een lezer kreeg ik de vraag of ik weer eens een lekker soeprecept online wilde zetten. Maar natuurlijk! Toevallig had ik zondag zin in een lekkere kom soep dus dat kwam goed uit. Nu ben ik een vrij grote eter en ben ik niet echt voldaan na een kommetje. Dus besloot ik er kikkererwten aan toe te voegen voor extra vulling. Én voor een healthy touch want deze peulvruchtjes zijn een bron van goede vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Daarnaast bevatten ze niet veel calorieën terwijl ze je wel een vol gevoel geven, waardoor je ook weer minder snel de neiging hebt om te snacken. Over snacken gesproken, van kikkererwten kun je een super gezond en lekkere snack maken! Wannabe borrelnootjes bijvoorbeeld. Het recept daarvan vind je hier.

Terug naar deze soep want in dit recept zit een ietwat raar ingrediënt.. Dadels! Dadels in je soep? Si! Het is zooo lekker. Weet je waarom (bijna) iedereen zo gek is op karamel zeezout of chocolade met zeezout? De combinatie van zoet en zout prikkelt je smaakpapillen en dat is precies wat de dadels in dit recept ook doen. Hartige tomatensoep samen met zoete dadels en een kneepje citroen maken deze soep tot een smaakfeestje.

 

Dit heb je nodig voor 1.5 liter / 4 kommen

  • 500 gr roma tomaten
  • 400 gr kikkererwten
  • 1 kleine prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el gerookt paprika poeder
  • 1 el gemalen koriander
  • 8 dadels – ontpit
  • kneepje vers citroensap
  • Dit kun je er eventueel nog bij doen: 2 el zachte geitenkaas en een pluk verse kiemen

 

Zoete tomatensoep met kikkererwten

 

 

Zo maak je het

Neem en pan met een dikke bodem en verhit daarin wat olie.

Snijd de tomaten en de ui klein, de prei in ringen en de knoflook zo fijn mogelijk. Schep alles in de pan en fruit in ongeveer 5 minuten zacht.

Schep de tomatenpuree, het koriander en paprikapoeder erbij en schep alles goed door elkaar. Giet er een liter water bij en leg de deksel op de pan. Laat de soep een kwartiertje op laag vuur pruttelen.

Pureer vervolgens met een staafmixer alles tot een gladde soep. Spoel de kikkererwten af en schep ze erbij. Laat de erwten een paar minuutjes meekoken en breng de soep ondertussen op smaak met peper en zout. Of nog wat extra koriander of paprika poeder.

Schep de soep in kommen of diepe borden en garneer af met een kneepje citroensap, de dadels, geitenkaas en kiemen.

 

Tip: heb je soep over? Schenk hem dan in een beker en neem hem de volgende dag mee naar werk. Koud is hij ook erg lekker!

 

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer
Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg

Vandaag heb ik een súper lekker en makkelijk recept voor je voor bij je eerstvolgende borrel: Griekse borrelbroodjes van croissantdeeg! Vorige week hadden we een basisschool speeltuinborrel met alle ouders van Louen (4) zijn klas. En ik zou mezelf natuurlijk niet zijn...

Lees meer

8 Comments

8 Reacties

  1. Loes

    Vanavond de soep gegeten, heeeeerlijk! Vooral de combinatie van de geitenkaas en dadels maakte het gerecht bijzonder.

    Antwoord
  2. Iris

    Hoi Bo,

    moet ik de tomaten nog ontvellen en de pitjes verwijderen voordat ze de pan ingaan?

    Gr Iris

    Antwoord
    • Bo

      Nope, gewoon even afspoelen en hup de pan in :D

      Antwoord
  3. Leanne

    Wanneer moet de ui erbij of wat moet je daarmee doen?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Leanne, die fruit je samen met de ui en prei aan. Eet smakelijk!

      Antwoord
  4. Marina

    Ben heel erg benieuwd naar maar waar kan ik de gerookte paprika kopen want daar ben ik al lang opzoek naar.
    Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Marina! Ik kocht het altijd bij de Sligro, maar kwam er laatst ook achter dat ze het gewoon bij de Turk verkopen :) Succes! Liefs, Bo

      Antwoord
      • Willemien

        Hey Bo,
        Vandaag je soep gemaakt. Was heeeerlijk!!
        De kikkererwten laat ik voortaan achterwege want dat overheerste teveel.
        Maar al die lekkere smaken bij elkaar was perfect. Alleen al een feestje om klaar te maken! Bedankt!
        Groetjes Willemien

        Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *