Deze zoete aardappelfrietjes met rozemarijn uit de oven zet ik vaak op tafel tijdens etentjes én dit recept wordt ook regelmatig voor mij gemaakt als ik bij vriendinnen kom eten. De frieten zijn lekker in combinatie met een gebakken visje, gezonde bieten burgers met avocado of bij een goed gevulde salade. Ik moet wel zeggen dat ik ze niet knapperig krijg, but that’s okay! Althans, ik krijg ze wel knapperig maar daarvoor moeten ze echt anderhalf uur in de oven. Maar de frisse kruidige smaak van rozemarijn en de zoete smaak van bataat maakt alles goed. Op dit moment eet ik een portie met wat citroen aioli en rode ui (soort gezond patatje speciaal?). YUM!
Nodig voor twee personen
- 2 grote zoete aardappelen
- Snuf grof zeezout
- 4 (flinke) takken verse rozemarijn
- Optioneel: 2 tenen knoflook
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de aardappelen schoon en snijd ze in frieten.
Verdeel alles over de ovenplaat en bestrooi met blaadjes rozemarijn en zout. Knoflooktintje erbij? Pel dan twee teentjes knoflook, druk ze plak met een mes en leg ze tussen de frieten.
Zet in de oven voor 40 minuten. Check na die tijd even of ze gaar zijn.
Schep de frieten op een schaal en haal de knoflook ertussenuit. Of serveer net als ik in twee kleine bakjes met wat aioli en rode ui!
He Bo’tje!
Leg de zoete aardappels even, nadat je ze hebt gesneden, in koud water. Als je dit 30 minuten doet en ze daarna kort droogmaakt met een theedoek, worden ze meegeef knapperig:-)
Zoete aardappel blijft een uitvinding.. Ik heb helemaal niks met gewone knollen, maar de zoete variant eet ik zowat dagelijks!